G4Media.ro

VIDEO Ucraina și semiconductori, temele de discuție la întâlnirea dintre președintele american…

sursa foto: Twitter/ Joe Biden

VIDEO Ucraina și semiconductori, temele de discuție la întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și premierul olandez Mark Rutte

Preşedintele american Joe Biden şi premierul Mark Rutte au purtat discuţii ample marţi, la Washington, care au inclus preocupările olandeze cu privire la noile restricţii ale SUA la exportul de tehnologie de fabricare a cipurilor către China, informează Reuters, citată de Agerpres.

Subiectul „a apărut în conversaţia lor”, le-a confirmat reporterilor, după discuţii, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Jean-Pierre nu a avut pentru presă detalii suplimentare despre conversaţia dintre Biden şi Rutte pe acest subiect. „Nu îi forţăm pe niciunul din aliaţii noştri sau partenerii noştri, ne consultăm îndeaproape cu fiecare dintre ei, iar ei adoptă propriile decizii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Premierul Rutte l-a informat pe preşedintele Biden despre planurile olandeze de a oferi Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot şi despre colaborarea cu Germania la o iniţiativă de a ajuta Ucraina să se apere de atacurile masive cu rachete ale Rusiei. „Cred că este important să ne alăturăm şi am discutat despre asta în această dimineaţă cu (cancelarul) Olaf Scholz din Germania”, a declarat Mark Rutte.

Preşedintele Joe Biden i-a comunicat premierului Mark Rutte că aşteaptă cu nerăbdare să discute modalităţi de consolidare a lanţului de aprovizionare în momentul întâmpinării la Casa Albă. De asemenea, i-a mulţumit pentru sprijinul constant acordat Ucrainei.

Premierul olandez a mai spus că Ţările de jos au decis să cheltuiască încă 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, un anunţ pe care guvernul l-a făcut anterior.

Comunicatul Casei Albe despre discuţiile dintre Biden şi Rutte spune: „au discutat despre importanţa lanţurilor de aprovizionare sigure şi a tehnologiilor critice pentru securitatea noastră naţională şi pentru prosperitatea economică”.

În octombrie, SUA au adoptat măsuri radicale pentru a împiedica capacitatea Chinei de a produce propriile cipuri. La acel moment, oficiali americani din domeniul comerţului au declarat că se aşteaptă ca Ţările de Jos şi Japonia să implementeze în curând reglementări similare.

Ministrul comerţului Liesje Schreinemacher a declarat duminică că Ţările de Jos nu vor accepta cu uşurinţă cererile Statelor Unite cu privire la exportul de tehnologie a cipurilor.

Cea mai mare companie din Ţările de Jos este ASML Holding, un furnizor al industriei de semiconductoare, aminteşte Reuters.

Premierul Rutte a declarat vineri că nu simte presiunea Washingtonului pentru a adopta mai multe restricţii asupra exporturilor de semiconductori către China. „Acesta este un domeniu în care suntem un jucător mondial şi putem purta discuţii despre asta fără să vorbim imediat în termeni… de a fi „puşi sub presiune”. Nu resimt situaţia în aceşti termeni, a precizat şeful executivului olandez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...