G4Media.ro

VIDEO Ucraina trimite trupe suplimentare pe frontiera sa cu Moldova, pe fondul…

VIDEO Ucraina trimite trupe suplimentare pe frontiera sa cu Moldova, pe fondul înmulțirii exercițiilor militare ale rușilor în Transnistria

Armata ucraineană a dispus, joi, trimiterea de trupe suplimentare de-a lungul frotierei cu Republica Moldova, cu precădere pe segmentul transnistrean al frontierei, dar și înspre regiunea Odesa, potrivit autorităților de la Kiev.

Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a anunțat, joi, că trimite întăriri la granița cu Moldova pe fondul unei dispute care se înrăutățește între Ucraina și Rusia și care a declanșat temerile unui război deschis între cele două țări.

Video: Blindatele ucrainene în drum spre granița cu Moldova

„Unitățile de intervenție rapidă elaborează elemente practice de protecție a frontierei ucrainene-moldovenești”, se arată în comunicatul de presă al Gărzii de frontieră ucrainene […] În timpul exercițiilor, polițiștii de frontieră vor acorda o atenție specială acoperirii coastei mării și a estuarului, prevenind provocările la frontieră pentru ca situația să rămână controlată și stabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina.

Decizia Kievului vine în contextul tensiunilor tot mai mari cu Moscova și a exercițiile rusești în regiunea transnistreană moldovenească, aproape de Ucraina, unde Rusia păstrează aproximativ 2.000 de soldați din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și pacificatori.

Regiunea separatistă transnistraă, susținută de la Moscova, este capabilă să mobilizeze circa 15.000 de militari.

De la începutul lunii aprilie, cel puțin șapte exerciții și manevre militare au fost efectuate de soldații ruși în Transnistria sau într-un format comun cu trupele transnistrene, potrivit experților militari de la Chișinău.

În vizită la Moscova de săptămâna trecută, liderul regiunii secesioniste, Vadim Krasnoselski, a declarat că armata sa este capabilă să respingă un posibil atac al Chișinăului. „Nu există nici o îndoială!”, le-a spus Krasnoselski jurnaliștilor ruși, fiind întrebat dacă Transnistria se poate apăra de atacuri. „Transnistria este pașnică, dar are o armată care își poate apăra țara”, a adăugat el.

Ministrul Apărării de la Chișinău, Victor Gaiciuc, a declarat pentru BIRN că Republica Moldova nu este îngrijorată de aceste exerciții militare comune pe malul stâng al râului Nistru, în regiunea separatistă. Rusia a desfășurat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina în cea mai mare acumulare de trupe din 2014, iar temerile legate de un eventual război între cele două state s-au întețit.

Foto: Blindate ale Armatei Ucrainei se deplasează spre granița cu Moldova. Sursa/Site-ul oficial al Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. zice crasoleţchi: În vizită la Moscova de săptămâna trecută, liderul regiunii secesioniste, Vadim Krasnoselski, a declarat că armata sa este capabilă să respingă un posibil atac al Chișinăului.

    pe harta, de la stanga la dreapta sunt in ordine moldova, regiunea transnistreana si ucraina. iar separatistii fac exercitii militare cu rusii la granita cu ucraina. ucraina trimite trupe la granita cu regiunea transnistreana. iar crasoleţchi zice ca nu se teme de… un atac al Moldovei?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.