G4Media.ro

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, în contextul mișcărilor de trupe…

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, în contextul mișcărilor de trupe al Rusiei în jurul Ucrainei: „Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare”

Ministrul Apărării de la Chișinău, Victor Gaiciuc, a declarat pentru publicația Balkan Insight că nu vede niciun pericol că de la începutul acestei luni că soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), cantonat în regiunea separatistă transnistreană, desfășoară intens antrenamente pe scenarii ofensive cu blindate și infanterie.

Nu, în acest moment trupe suplimentare ruse în Transnistria, în ultimii 15-20 ani nu au apărut. Câte au fost încă de atunci, atâtea sunt și acum. Și nici tancuri nu am auzit să aducă și nici de avioane. În principiu, sunt tot aceea care au fost. Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare. Cu toate că, filosofic [teoretic -n.r.] vorbind, orice mișcare a trupelor este un motiv de unde și pentru ce sunt ele mișcate. Dar motive mari de îngrijorare nu ar fi”, a declarat Victor Gaiciuc.

El a mai afirmat că: „Da, astfel de exerciții se întâmplă regulat [în regiunea transnistreană]”.

Rusia păstrează de mai bine de 20 de ani circa 1.500 de soldați care au destinația de a păzi depozitul de muniții de la Cobasna, ce datează din vremurile Uniunii Sovietice și circa 500 de soldați în rândul trupelor de pacificare.

Districtul militar de Vest al Rusiei a anunțat, miercuri, că militarii ruși ai GOTR au desfășurat ultima etapă a unei pregătiri de luptă. „Militarii și-au dezvoltat abilitățile pentru o bătălie ofensivă. Au efectuat manevre și au distrus ținte,” a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

Scenarii de luptă

Scenariul exercițiilor de luptă a inclus distrugerea vehiculelor blindate și a dronelor trimise de un inamic imaginar. Conform scenariului, în timpul ofensive, inamicul a dezactivat o unitate de vehicule blindate. Specialiștii în unitățile de reparații s-au deplasat la vehiculul de luptă avariat și l-au evacuat.

Potrivit planului de instruire al trupelor Districtului militar de vest al Rusiei, exercițiile au avut loc în poligonul de tragere militar din Transnistria. Militarii GOTR din regiunea separatistă transnistreană sunt încadrați în cadrul acestui district menționar.

Expertul în securitate de la Chișinău, Rosian Vasiloi, a declarat pentru BIRN că șapte exerciții militare ale GOTR au avut loc în Transnistria doar de la începutul acestei luni. „Aceste exerciții includ interoperabilitatea trupelor la nivel de plutonul, acțiuni de apărare ale plutonului și aplicații militare cu subdiviziuni de sprijin logistic”, a spus colonelul în rezervă Vasiloi.

De asemenea, forțele armate transnistrene au desfășurat un exercițiu similar pe 2 aprilie pe un scenariu similar de a opri un atac imaginar. „La nivelul separatiștilor se atestă pregatiri ale trupelor cu destinatie specială si cantonamente pe diferite tematici – comandă, stat major, comunicații, etc”, a mai spus fostul ofițer.

Foto: Blindat rusesc execută manevre în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Sursa/Ministerul rus al Apărării

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Am tot intrebat, dar am cam fost cenzurat de G4: daca Rusia si Ucraina ajung sa modifice granitele, pasnic sau prin razboi, voi cu cine tineti? Cine vreti sa ia Cetatea Alba si Insula Serpilor?

 2. Dormiți liniștiți! Rusia veghează pentru voi!

 3. Normal ca nu e ingrijorat, sunt pregatiti sa intervina daca rusofilii pierd puterea

 4. „Toate cele 3 tancuri functioneaza, si la o adica avem si 10 pusti.”

 5. Normal că voi sunteți insignifianți armata transnistreana vă rupe n gură

  • Mda, sigur !
   La fel ca armata osetiei de sud in Georgia sau „separatistii” din Ucraina care de fapt nu exista decat in propaganda ruseasca.
   De fapt vorbim despre armata rusa, soldati activi, cu echipamentul armatei ruse „eliberatoare” dupa provocari ale fsb ! Apoi vin omuletii verzi si apoi soldatii rusi oficiali sa consfiinteasca ocupatia rusa sub pretextul apararii drepturilor rusofililor cum au facut deja de cateva ori.

 6. Noi ca și cadrilaterul vrem Bucovina de Nord, Basarabia, banatul sârbesc, debrecen până la szeged. Chiar dacă nu putem trebuie să vrem, e idealul nostru și trebuie să luptăm pt el, nu trebuie să ne lăsăm influențați de……….. Nimeni nu ne cere nimic, noi trebuie să păstrăm!

 7. Nu-s motive de îngrijorare, Moldova e deja ciuruita, sub ocupație.
  Putea și el sa spună ca nu-s motive suplimentare de îngrijorare…

 8. Nu chiar, e vorba de 20 de mii de tone de munitii. Adica vreo 500 de vagoane. E drept, in perioada in care ucraina era de partea rusilor, pana in 2014 adica, nimeni nu stie ce s a mai adus la cobasna, unde e depozitul. Multi cred ca a fost adus armament nou si inlocuita munitia expirata. Oricum separatistii transnistreni au armata mult mai dotata si mai bine pregatita decat moldovenii. Noroc ca acum sunt certati cu ucrainenii si nu pot folosi nici calea ferata, nici soselele spre ucraina, nici aeroportul din tiraspol.

 9. Sa fie rusii cei care vor face dreptate si vor opri hotia legalizata din romania?
  Poate asa scapam de justitia corupta si putreda de privilegii si bani, de specialii militari care sacatuiesc bugetul tarii, de administratia incompetenta si supradimensionata, de serviciile tradatoare de neam, de toti cei care fura luna de luna de la gura copiiilor saraci ai tarii asteia!

  Cei pentru care se imprumuta tara asta zilnic, sa se pregateasca! Veti da socoteala si veti plati !!! Hotii cu epoleti si tradatori de neam trebuie pedepsiti! Praful si pulberea sa se aleaga de voi, hotii in robe, hotii cu epoleti, hotii pentru care sufera copiii romanilor!

  Sa vina rusii sa faca ordine in tara, sa vedem si noi unde-s banii, unde sunt miliardele de euro luate in ultimii ani datorie! Unde sunt banii, jivinelor ??? De data asta, nu mai scapati, viermilor!

  • Hai ca ești timpi5 ruși sunt praf și la economie și la arme, dar tu vrei să-ți facă ordine? De nebuni e plină lumea