G4Media.ro

VIDEO Talibanii au întrerupt violent manifestația a șase tinere care își revendicau…

Sursa foto: Captură video - Twitter/ AFP

VIDEO Talibanii au întrerupt violent manifestația a șase tinere care își revendicau dreptul la educație în faţa Liceului de fete Rabia Balkhi din Kabul

Şase tinere afgane au încercat să manifesteze joi, la Kabul, pentru a-şi revendica dreptul la educaţie, însă au fost împiedicate să facă acest lucru, în mod violent, de către talibani, care au tras focuri de armă în aer, au constatat jurnaliști AFP.

Trei tinere care purtau văl şi mască de protecţie s-au dus în faţa Liceului de fete Rabia Balkhi, în estul Kabulului, joi, la ora locală 8:00 (6:00, ora României), purtând o afișe care proclama în engleză şi limba dari sintagma „Nu politizaţi educaţia!”.

„Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”, se putea citi pe un alt afiș, ilustrat cu o imagine în care apar tinere purtând văl, într-o sală de clasă.

Imediat după ce li s-au alăturat alte trei manifestante, dintre care una purta o pancartă pe care se putea citi „Educaţia este identitatea umană”, aproximativ zece talibani înarmaţi au intervenit. Ei le-au împins violent pe fete către porta de la intarea în liceu, care era închisă.

Unul dintre ei le-a luat un afiș, pe care l-a mototolit, iar ceilalți talibani atacau jurnaliste străine şi încercau să le împiedice să filmeze. Un taliban a tras atunci cu pistolul în aer un foc de armă.

Manifestantele s-au refugiat în interiorul instituţiei, iar talibanii au alergat după cameramani şi fotografi, cărora au încercat să le ia camerele de filmat. Unul dintre talibani l-a lovit pe un cameraman străin cu patul puştii.

Ei erau conduşi de către un târnăr neînarmat care s-a prezentat ca fiind Mawlawi Nasratullah, şeful Forţelor Speciale talibane la Kabul şi în regiunea capitalei.

El le-a cerut oamenilor săi să îi adune pe cei aproximativ zece jurnalişti – toţi din presa internaţională – şi li s-a adresat.

„Eu respect jurnaliştii, dar această manifestaţie nu a fost autorizată. Autorităţile Emiratului (Islamic – n.r. ) Afganistan nu au fost informate. De aceea nu este prezent niciun jurnalist afgan”, a declarat el, potrivit AFP.

„Dacă ele ar fi cerut autorizaţie pentru a manifesta, ar fi primit-o. Eu respect drepturile femeilor. Fără asta, voi nu aţi fi fost aici”, a adăugat oficialul taliban.

„Aţi încercat să acoperţi o manifestaţie ilegală. Vă amintesc că, în ţări moderne, Franţa sau Statele Unite, poliţia loveşte manifestanţi”, a spus el.

Acest apel la manifestaţie a fost lansat pe Internet de către un grup, „Mişcarea Spontană a Femeilor Activiste din Afganistan”.

La începutul lui septembrie, talibani înarmaţi au dispersat manifestaţii în mai multe oraşe, inclusiv la Kabul, Faizabad şi Herat, unde au fost ucise două persoane.

Toate manifestaţiile în Afganistan au fost interzise de către noua putere talibană, la 8 septembrie, iar opozanții sunt ameninţaţi cu „acţiuni legale dure”.

Sursa foto: Captură video – Twitter/ AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Oameni buni, cand traduceti stiri din alte parti mai cititi putin textul inainte de a-l publica.

  Cum se trage cu pistolul un foc de arma scurt? Care o fi diferenta dintre unul scurt si unul lung?

  De tanarul echipat cu walkie-talkie nu mai zic nimic. 🙂

 2. Manifestatia progresistelor , hahahahahaha.

 3. !andrei

  am mai spus-o de mai multe ori, nu aveti toate tiglele pe casa puse

  nu intelegeti semnificatia umana a gestului, semnificatia simbolica si semnificatia politica

  sunteti zero…