G4Media.ro

VIDEO Subofițerul ISU Alexandru Crișan, despre primele zile în vama Siret: Imaginea…

VIDEO Subofițerul ISU Alexandru Crișan, despre primele zile în vama Siret: Imaginea refugiaților care soseau pe jos era emoționantă. Aveau lacrimi în ochi când intrau la noi în țară

Alexandru Crișan este unul dintre primii pompieri ajunși în Vama Siret, locul principal de sosire al refugiaților din Ucraina. El a ajuns acolo la două zile de la începerea războiului, în toiul pregătirilor celei de-a doua tabere. A făcut parte din celula de comunicare și s-a ocupat de jurnaliștii străini care au început să sosească în vamă.

Și-a desfășurat activitatea chiar în tabăra mobilă din Vama Siret, folosită ca ca zonă de tranzit pentru persoanele care veneau fără documente sau care nu aveau unde să stea temporar. A fost impresionat de imaginea pe care a găsit-o acolo.

”Interacțiunea cu refugiații pot spune că a fost una cât se poate de caldă, mai ales având o asemenea mobilizare de forțe, inclusiv a colegilor de la celelalte inspectorate plus a voluntarilor, a celor cu ONG-uri, inclusiv persoane private… era o ambianță foarte plăcută, creată cu cei veniți în țară la noi, încercând să le asigurăm totul, indiferent de nevoi, începând de la produse de bază, până la asistență socială, asistență psihologică sau orice necesități mai aveau aceștia” spune Alexandru.

Refugiații veneau atât pe jos, cât și cu mașinile.

”Dar, imaginea per ansamblu a persoanelor care veneau pe jos era una foarte emoționantă, deoarece aceștia când reușeau să… când vedeau că pot să treacă la noi în țară, efectiv erau cu lacrimi în ochi și bucuroși că cineva este acolo și poate să-i îndrume. Majoritatea, vă dați seama, erau confuzi, nu știau, treceau granița, era o zonă total nouă pentru ei… Încercam să le asigurăm efectiv totul pentru a se simți și a fi cât se poate în siguranță, mai ales știind prin ce traume au trecut unii și cum știți deja, situația nu este tocmai una plăcută” adaugă acesta.

Povești dramatice ale refugiaților: Un băiat a fugit cu o zi înainte să facă 18 ani ca să nu ajungă în război/ Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, voluntar în Vama Siret: Copii orfani, familii despărțite, rețele de trafic de persoane și ”comercianți” de donații

Își amintește și un episod trăit în tabăra mobilă: ziua unei fetițe care tocmai sosise din Ucraina. Aceasta se afla în cortul din tabăra mobilă, iar cei de la Asistență Socială, împreună cu voluntarii psihologi din tabără, trecând din cort în cort, au aflat că este ziua ei, așa că s-au hotărât să-i facă o surpriză. Un tort, câteva cadouri și un mare grup de oameni cântând ”La mulți ani” în limba engleză au schimbat pentru câteva minute atmosfera din tabără.

”Așa că  ce vă pot spune… emoția trăită făcând acest gest a fost de nedescris. Se citea bucuria în ochii fetiței și ai părinților, care nu se așteptau să se întâmple așa ceva în zona respectivă” a mai spus Alexandru Crișan.

Acesta este subofițer la Compartimentul de Informare și Relații Publice al ISU Alba, iar rolul său acolo este să preia în special jurnaliștii străini care aveau nevoie de informații și contacte în tabără.

ISU Alba are în prezent mai mulți subofițeri și un ofițer dislocați în punctul de comandă  Siret, iar la Sighet a trimis o tabăra mobilă.

Mărturia unui voluntar în Vama Siret, unde vin mii de refugiați ucraineni: „Is this from the Romanian people?”, m-a întrebat o femeie cu un bebeluș, apoi a izbucnit în plâns

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Dar dupa ce am aflat ca un mort de la incendiul de la Bals a fost gasit la cateva ore dupa „stingerea” incendiului, mi s-a mai luat.

  • Ca de obicei, trebuie buie sa dea cineva cu mucii in fasole. Mergi tu sa le arati cum se face.

 2. Bați câmpii! Una e să fie găsit și alta să fie raportat de către autorități.

 3. De ce apare un jandarm in poza, oare o sa ii bata ca la 10 august?

 4. saracu nu a prins din aia cu 20 de posete in portbagaj

 5. Incredibil cate comentarii care nu-si au rostul aici…
  Tot felul de atotstiutori si „specialisti”…glume de prost gust….

 6. Buna ziua! Se vede cum citești, ce fel de nivel aveți. Unul foarte scăzut. Uniforma este de pompier. Referitor la incendii, sunt multe de luat in calcul. Poate va oferiți și voi pompieri voluntari, sa nu mai fiți așa neștiutori, sa fiu finită. Iar cu 10 august, lasati-o mai moale, altceva nu mai știți. Nu sunt numai Jandarmii de vina. Jandarmii de multe ori va apăra posterioarele și sunt singurii de care mai au un pic de frica interlopii.

  • Buna ziua! Sa fiu finuta, am vrut să tastez. Aruncați mereu in jandarmi, pompieri, etc, dar voi nu sunteți în stare nici să gândiți puțin. Sunteți mereu plini de remarci și atât.

  • Nu te-ai obisnuit cu armata de interesanti care sunt priceputi la tot si toate dar nu au realizat nimic in viata? Astia in afara de a rula la nesfarsit aceiasi retorica stupida nu misca altceva

 7. Părerea mea este că trebuie să faci cât mai mult bine în viață, indiferent cine ești și cu ce te ocupi!
  Respect pentru oamenii care ajută alți oameni mai necăjiți ca ei! Plecăciune!