G4Media.ro

VIDEO Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Șansele Laurei Codruța Kovesi de a…

VIDEO Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Șansele Laurei Codruța Kovesi de a fi numită șefa Parchetului European sunt mai bune decât oricând / Ce se va întâmpla joi în Consiliul UE

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, care este și vicepreședintele grupului Partidului Popularilor Europeni, afirmă, într-un interviu pentru G4Media.ro, că șansele Laurei Codruța Kovesi de a fi votată joi șefa Parchetului European ”sunt mai bune decât oricând”.

Mureșan susține că fosta șefă DNA are nevoie în Consiliu de 12 voturi dintre cele 22 de state care au aderat la instituția Parchetului European, precizând că, în opinia sa, ”deja le are”. Dacă Laura Codruța Kovesi va fi votată joi în comisia COREPER (reprezentații statelor membre), practic fosta șefa DNA este viitorul șef al Parchetului European.

”Întotdeauna când există un acord între Parlament și Consiliu pe orice decizie, certificarea finală din Parlament este o simplă formalitate”, a mai explicat Mureșan.

Europarlamentarul PNL a mai declarat pentru G4Media.ro că cere premierului Dăncilă să anunțe poziția cu care reprezentantul României va merge mâine în această ședință și  să anunțe susținerea pentru Kovesi, pe care îl consideră candidatul cu cele mai bune șanse.

 • Șansele Laurei Corduța Kovesi de a fi numită șefa Parchetului European sunt mai bune decât oricând. Mai este de fapt un singur pas până la victoria finală.
 • Situația s-a schimbat radical după alegerile europarlamentare din următoarele motive. Unu, Franța a obținut funcția de președinte al Băncii Central Eurpoene, pentru un candidat francez. Ca atare, sprijinul politic al Franței pentru candidatul francez, care este mult mai puțin pregătit decât candidata noastră, a fost redus.
 • Cel de-al doilea atu al doamnei Kovesi este că Europa de Est a fost dezavantajată la împărțirea pozițiilor cheie la nivelul UE după europarlamentare. Ca atare în ultimele săptămâni a existat o dinamică în Consiliu, și noi, PNL, am încercat să contribuim la creșterea sprijinului pentru Laura Codruța Kovesi. Și ați văzut că prim ministrul Bulgariei după vizita la Sofia a lui Ludovic Orban a anunțat că o susține pe doamna Kovesi deși înainte a susținut candidatul Franței.
 • Mâine va fi un vot în Consiliul Uniunii Europene și doamna Kovesi are prima șansă pentru a câștiga acel vot. Dacă îl câștigă, va mai fi doar o întâlnire formală între Parlament și Consiliu.
 • Președinția finlandeză a UE trebuie să decidă până mânie cum va supune aceste lucruri la vot. Există două modalități, să se voteze toți cei trei candidați (român, francez, german) sau să dea un răspuns întrebării Parlamentului, și anume susțineți sau nu pe doamna Kovesi, caz în care ar trebui votat clar pentru doamna Kovesi. Un asemenea vot ar avea sens. Sper și cer președinției finlandeze singurul candidat despre care se mai discută în acest moment și care poate să ajungă procuror-șef european. Sper ca mânie la votul din Consiliu să fie un singur candidat pe masă, doamna Kovesi.
 • Dacă mânie lucrurile merg bine, doamna Kovesi a câștigat, a câștigat dreptatea, justiția, România. Mânie, cele 22 de state membre UE care a aderat la insituția procuroului european vor vota. Domana Kovesi are nevoie de 12 voturi. Dacă mânie are 12 voturi din 22 și eu cred că le are deja la acest moment, atunci poziția Consiliului va fi Laura Codruța Kovesi. Poziția Parlamentului este deja Laura Codruța Kovesi. Întotdeauna când există un acord între Parlament și Consiliu pe orice decizie, certificarea finală din Parlament este o simplă formalitate.
 • Știu cum vor vota guvernele multor altor țări, dar nu știu cum va vota guvernul României. Guvernul României a încercat să afecteze șansele doamnei Kovesi de la începutul acestui proces, au fost netransparenți, au spus multe lucruri despre justiția din România.
 • De aceea, cer public acum, în ceasul al 12, înaintea votului decisiv, cer public premierului Dăncilă următoarele două lucruri: unu, să anunțe poziția cu care mânie reprezentantul României va merge în această ședință și doi, cer să anunțe susținerea pentru candidatul cu cele mai bune șanse, pentru Laura Codruța Kovesi.

Context. Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta joi dimineață la Bruxelles candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și e posibil să existe un vot final, au declarat pentru G4Media.ro surse europene. Decizia a fost luată marți, la discuțiile dintre echipa de negociere a Parlamentului European și reprezentanții Consiliului UE.

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert, a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA din Franța. Totuși, oficial Bohnert nu și-a retras candidatura, deoarece aceasta a fost depusă în nume propriui, nu din partea statului din care provine candidatul, însă Franța și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi.

Parlamentul European a anunțat și după alegerile europarlamentare, care au schimbat componența politică a noului legislativ de la Bruxelles, că își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Negocierile pentru șefia viitorului Parchet European au început sub mandatul vechiului Parlament.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Bai băiatul esti angajatul lui Kovesi?!Nu ai si alta treaba prin Parlam.European…

 2. Dacă se poate să-i ia pe Onea și pe Portocală de adjuncți, ar fi perfect.

  • Am notat: ”In vederea maximizarii efectului de spaima din ochii suferinzilor de Ciuma Rosie recomandam cooptarea procurorilor Onea și pe Portocală…”

 3. Rog Redactia G4 Media sa tipareasca stirea pe suport din hartie (format A4/A5) si apoi sa expedieze macar un bax cu 500 de file prin curier rapid la adresa:
  Penitenciarul București Rahova – Bucureşti, Şoseaua Alexandria nr. 154, sector 5, cod poştal 51527;
  PS. Recomand sa scrieti la vedere: ”A se da din mana in mana !…si eventual: ”A se inmana cu prioritate detinutului poreclit ”Nimicul”…

  Multumesc!

  • Ideea e bună, dar cu precizarea să fie pe hârtie moale

 4. Să fie într-un ceas bun! Să se finalizeze odată această procedură, durează cam de prea mult timp, iar doamna Kovesi să fie desemnată pentru această poziție, una pe care o merită cu prisosință, recunoscându-i-se astfel capacitatea profesională, aspect reieșit din toate evaluările serioase la care a fost supusă la nivel european. Cu toate „bubele” sale, Kovesi este o procuroră profesionistă și competentă, care merită să conducă noul parchet creat la nivelul Uniunii Europene. Are expertiza necesară, pregătirea adecvată și rezistența psihică potrivită ocupării unei astfel de poziții.

 5. Succes Dna. Kovesi . Ati fost selectata pe primul loc de catre o comisie de specialisti europeni in materie si meritati pe deplin functia de Procuror Sef european.