G4Media.ro

VIDEO Rușii din Moscova continuă să depună flori la un memorial improvizat…

VIDEO Rușii din Moscova continuă să depună flori la un memorial improvizat în memoria victimelor din Ucraina, în ciuda represiunii

Rușii continuau să depună flori la un memorial improvizat în memoria victimelor atentatului mortal comis în urmă cu nouă zile asupra unei clădiri din Dnipro, în Ucraina, au constatat luni reporterii AFP, potrivit Le Figaro.

De la atacul soldat cu 46 de morți , rușii au depus flori, fotografii și mesaje la picioarele unei statui din Moscova a poetei ucrainene Lessia Ukrainka, creând un memorial improvizat în memoria victimelor.

Persoane necunoscute au curățat monumentul de mai multe ori, iar poliția a făcut arestări, dar omagierile au continuat.

Jurnaliștii AFP prezenți luni dimineață la memorial au văzut o femeie depunând flori într-o mașină sub privirile poliției, în timp ce alte buchete erau deja așezate la picioarele statuii.

Mărturii

„Îmi exprim sentimentele față de acest dezastru cât de bine pot. Vreau să îmi exprim compasiunea, să transmit condoleanțe oamenilor care suferă în acest moment”, a declarat pentru AFP Elena Ivanova, o matematiciană în vârstă de 63 de ani, după ce și-a așezat buchetul de crizanteme galbene,. „Nu există altă opțiune. Până la urmă, acesta este singurul mod de a-mi exprima protestul”, spune ea.

Alexandru Voloșin, un ghid turistic în vârstă de 40 de ani, a stat în fața monumentului timp de câteva minute, scoțându-și pălăria. „Urmăresc știrile. Și de îndată ce am văzut fotografiile care arătau că au fost aduse flori la memorial în urmă cu o săptămână, am decis să merg și a doua zi am mers”, spune el. „Am vrut cu adevărat să fac fotografii și să văd cu ochii mei că moscoviții simpatizează și empatizează. Că există un memorial pentru victimele din Ucraina, pentru ucraineni, empatie pentru ei”, adaugă el.

Observând că „a avut multe flori (sâmbătă) și nu atât de multe acum”, el a criticat autoritățile ruse, care „luptă împotriva acestei simpatii, împotriva oamenilor”. El a spus că are „mulți prieteni” în Ucraina și că este „important pentru ei să știe că există simpatie, că există un fel de protest împotriva acestui coșmar”.

Proteste publice rare

Protestele publice împotriva ofensivei din Ucraina sunt foarte rare în Rusia, într-un context de represiune generalizată. În Rusia, criticile la adresa armatei ruse sunt pedepsite cu închisoarea.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, aproape 20.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul mitingurilor împotriva intervenției în Ucraina de la lansarea acesteia, la 24 februarie 2022.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Un gest frumos, de omenie!!!

  • …..troll, câte ruble mai primeşti pe postare?

  • Echivalentu’ a 50 de ieuro!! Tu iei mai mult??
   Ca nu mai stiu cum merge piata!!

  • Wow, iei 50 euro dar tu mori de foame, la fel si Florin 👍 Boschetarii p0p0nari ai AURusia 👍

  • @Florin.
   Cu siguranţă aşa stau lucrurile pe undeva, prin vreun univers paralel. Aici, la noi, ruşii sunt cei care-şi atacă vecinii, ucid civili şi-şi întemniţează concetăţenii care indraznesc să nu fie de acord cu aceste crime de război (atât de puţini, de altfel).
   Vorbind însă de bani, eu zic să le sugeraţi şefilor dvs. pe linie ierarhică să arunce în aer nişte blocuri prin Moscova sau St. Pete şi să dea pe urmă vina pe teroriştii ucraineni. Ei ştiu bine cum se face o treabă ca asta, că doar n-ar fi prima oară, iar dvs. poate vă luaţi un bonus pentru zelul depus. E drept că dvs. sunteţi mic, atât de mic, un postac amărât şi trist la care nu-şi pleacă urechile şefii mari de pe Lubianka… da’ poate totuşi e ziua dvs. norocoasă şi vă scapă măcar 100 de ruble…

 2. Multi rusi sunt spalati pe creiere.

 3. impotriva maretului conducator. La rusi e liniste si pace, o simbioza aproape perfecta Putler – popor. Mai sunt se pare cativa minoritari, dar marea majoritate sunt de acord cu atrocitatile lui Putler.

 4. ba clona i.nf.ëcta.. . normal ca depui flori pentru victime…si logic ca nu poti celebra un invadator agresor…ce analogie dă j..ë.g putlerist …‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬