G4Media.ro

VIDEO Protestele continuă în Israel, pentru al cincilea weekend consecutiv: Peste 100.000…

sursa foto: JACK GUEZ / AFP

VIDEO Protestele continuă în Israel, pentru al cincilea weekend consecutiv: Peste 100.000 de oameni au manifestat în 20 de orașe împotriva Guvernului Netanyahu, care include extrema dreaptă/ ”A trecut timpul politeții. Ne vom salva țara”

Protestele continuă în Israel, în al cincilea weekend consecutiv, relatează presa din Israel. Peste 100.000 de persoane au manifestat în 20 de orașe împotriva Guvernului Netanyahu, care include extrema dreaptă. ”Restrângerea puterii este o valoare evreiască, nu doar democratică”, transmit printre altele protestatarii. Protestele au loc în contextul în care Knessetul (Parlamentul) vrea să ”reformeze” sistemul judiciar astfel încât, în lipsa unei Constituții, așa cum este cazul Israelului, deciziile Curții Supreme să poată fi invalidate de Legislativ.

Mai mult, procurorul general al Israelului i-a transmis lui Netanyahu să nu intervină în sistemul judiciar din cauza unui conflict de interese care reiese din procesul său penal. Probleme penale a avut și ministrul de Interne, extremistul de dreapta Arye Deri, care a fost condamnat de două ori pentru fraude fiscale și, în cele din urmă, destituit de premier la finalul lui ianuarie. Și ministrul Securității, Ben Gvir, tot de extremă dreapta, a fost condamnat pentru incitare la rasism și susținerea unei organizații teroriste, conform Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahu a devenit premier pentru a șasea oară, conducând al 37-lea guvern din istoria de 75 de ani a Israelului, doar că de această dată conduce Executivul și cu ajutorul extremei dreapta, alături de ultraortodocșii sefarzi și așkenazi. Israelul stă pe un butoi de pulbere din cauza tensiunilor care stau să escaladeze între extrema dreaptă israeliană și palestinieni. 

Mai bine de 100.000 de israelieni au manifestat pentru a cincea săptămână consecutivă împotriva reformelor propuse de guvern în ceea ce privește reforma sistemului judiciar israelian, în zeci de locații din întreaga țară, inclusiv în Haifa, Beersheba, Ierusalim, Kfar Saba, Modi’in și în două locații din Tel Aviv, în Piața Habima și pe strada Kaplan, relatează Jerusalem Post.

Proteste au avut loc, de asemenea, tot sâmbătă, și la Paris, în fața hotelului în care erau cazați premierul Benjamin Netanyahu și soția sa, și la Londra, în fața ambasadei israeliene.

Liderul opoziției, MK Yair Lapid, a participat la demonstrația din Haifa.

„A trecut timpul politeții”, este citat acesta de Haaretz.com.

„Luptăm aici, în stradă, luptăm în Knesset, luptăm în tribunale. Ne vom salva țara, pentru că nu vom trăi într-o țară nedemocratică”, mai spune liderul opoziției Yair Lapid.

„Acești oameni din Haifa, Beersheba, Ierusalim și Tel Aviv, au venit să spună că nu vor să trăiască într-o țară în care oamenii care muncesc sunt mai puțin importanți decât cei care nu muncesc, iar oamenii care servesc în armată sunt mai puțin importanți decât cei care muncesc, iar oamenii care nu respectă legea sunt mai importanți decât cei care o respectă”, a declarat Lapid, citat de Jerusalem Post.

„Acești oameni încearcă să își salveze țara, iar noi venim să protestăm alături de ei pentru că nu vom permite ca acest lucru să se întâmple. Vom lupta în stradă, vom lupta în Knesset, vom lupta în tribunale. Ne vom salva țara pentru că nu suntem dispuși să trăim într-un stat nedemocratic”, a spus Lapid.

Fostul șef al poliției se pronunță împotriva reformei judiciare

Fostul comisar al poliției israeliene Roni Alsheikh a fost vorbitorul central la protestul de la Habima. Alsheikh a condus poliția în timpul investigației și a recomandării finale de a-l pune sub acuzare pe Netanyahu pentru luare de mită, fraudă și abuz de încredere, iar de atunci a fost ostracizat de mulți dintre susținătorii lui Netanyahu.

El i-a îndemnat pe colegii săi sioniști religioși și rabini, care i-au spus în privat că se opun reformei chiar dacă au votat pentru unele dintre partidele din coaliție, să se exprime, în ciuda atacurilor pe care vor trebui să le suporte.

”Restrângerea puterii este o valoare evreiască”, a susținut Alsheikh, citând povești biblice despre regi care și-au asumat prea multă putere.

Protestele au avut loc după ce președintele Isaac Herzog a oferit un compromis prin care procedurile legislative din Knesset vor fi înghețate timp de două săptămâni, timp în care președintele va găzdui reprezentanți ai susținătorilor și detractorilor reformei în încercarea de a ajunge la un compromis.

Liderul laburist MK Merav Michaeli, fosta președintă a Meretz Zehava Galon și o serie de lideri ai protestatarilor, precum avocatul Mișcării pentru un Guvern de Calitate în Israel Eliad Shraga, au refuzat din start, Shraga citând celebra glumă a fostului premier britanic Winston Churchill, care spunea că nu ar trebui să negocieze „cu capul în gura tigrului”.

Primarul din Tel Aviv: „Luptăm pentru casa noastră… un stat sionist, evreiesc și democratic”

La Tel Aviv, primarul Ron Huldai a declarat mulțimii că „dacă vor înceta cuvintele, vor începe acțiunile”, transmite Times of Israel.

„Luptăm pentru casa noastră… un stat sionist, evreiesc și democratic. Luptăm pentru convingerile noastre de bază”, a spus el

„Aceasta este o oportunitate de a ajunge la acorduri largi, iar dacă vor înceta cuvintele, vor începe acțiunile. Nu ne vom opri în piețele publice, nu vom fi indiferenți, nu vom reacționa cu acceptare”, a adăugat Huldai.

Printre vorbitori s-a numărat profesorul de drept al Universității Ebraice Yoav Dotan, care a vorbit împotriva încercărilor actualului guvern de a crea „un asalt total” asupra poliției, armatei și ministerelor guvernamentale.

„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să fim aici”, a spus Dotan. „Pentru a câștiga această bătălie, o vom câștiga fiind aici – miile de oameni care sunt deja aici – și aducând alte mii de oameni care simt la fel. Avem nevoie de o jumătate de milion în stradă”.

Nazier Magally, șeful departamentului de cercetare al think-tank-ului Shaharit, a recunoscut că nu sunt mulți vorbitori de arabă ca el în mulțime.

„Nu mulți arabi ies în stradă, ei nu cred că fac parte din asta”, a spus Magally. „Ei au critici la adresa sistemului juridic și ar trebui să își asume responsabilitatea, pentru că nu există nicio îndoială că este ceva de corectat în acest sistem.”

”Reforma” judiciară ar putea ajunge la un prim vot în Knesset la finalul lunii februarie

Manifestanții au organizat o serie de proteste de amploare, spunând că schimbările din Justiție vor paraliza instanțele, vor lăsa neprotejate drepturile minorităților și vor concentra o putere aproape nelimitată în mâinile coaliției de guvernare. Susținătorii ”reformei” judiciare spun că, dimpotrivă, sistemul actual oferă judecătorilor și avocaților ”nealeși” de oameni prea multă putere asupra oficialilor aleși de populație, mai arată Times of Israel.

În pofida obiecțiilor formulate de procurorul general, de președintele Curții Supreme și de numeroși alți juriști, economiști, oameni de afaceri, academicieni, lideri din domeniul tehnologiei și nu numai, guvernul a transmis că va continua să avanseze cu planurile sale legislative. Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție din Knesset urmează să își continue activitatea asupra proiectelor de lege săptămâna viitoare. Potrivit Channel 12, oficialii coaliției speră să le aducă la un prim vot în plen până la sfârșitul lunii februarie.

Într-un document de poziție dat publicității joi, procurorul general Gali Baharav-Miara a declarat că planurile guvernului în Justiție i-ar oferi Executivului o putere practic nelimitată, fără a oferi nicio protecție instituțională pentru drepturile individuale sau pentru ”caracterul democratic al Israelului”. În forma lor actuală, nu se așteaptă ca Baharav-Miara să apere planurile de reformă la Înalta Curte de Justiție atunci când vor fi depuse petiții împotriva lor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...