G4Media.ro

VIDEO Primul pilot din lume care a depășit viteza sunetului în 1947,…

sursa foto: Twitter

VIDEO Primul pilot din lume care a depășit viteza sunetului în 1947, Charlie ”Chuck” Yeager, a murit la 97 de ani

Legenda americană a aviaţiei, Charlie ”Chuck” Yeager, primul pilot care a depăşit bariera sunetului, a murit la vârsta de 97 de ani, a anunţat luni seară soţia sa, Victoria, relatează AFP.

„Vă anunţ cu multă tristeţe că dragostea vieţii mele, generalul Chuck Yeager, a murit chiar înainte de ora 21:00 ET” (marţi, 02:00 GMT), a scris Victoria Yeager pe contul de Twitter al soţului ei.

Yeager a scris istorie ca pilot de încercare când a depăşit bariera sunetului la bordul lui Bell X-1, la data de 14 octombrie 1947, fiind apoi supranumit „The Fastest Man Alive” („Cel mai rapid om în viaţă”).

Timp de 18 secunde, Yeager a fost supersonic. „M-am speriat, ştiind că mulţi dintre colegii mei au crezut că sunt condamnat să fiu făcut bucăţi de un zid de cărămidă invizibil din cer”, a scris el ulterior într-o carte de memorii. „Dar am observat că cu cât înaintam mai repede, cu atât călătoria era mai lină. Dintr-o dată, acul Mach a început să fluctueze, apoi a ieşit din scală”, a povestit pilotul, citat de DPA.

După ce a ieşit cu un X-1 dintr-un bombardier B-29, la 13.700 de metri, Yeager a zburat cu un supersonic Mach 1.06 (1.130 km/h).

Colegul lui Yeager, Chalmers „Slick” Goodlin, un alt pilot de încercare pentru Bell Laboratories, a descris cândva X-1 drept un „glonţ cu aripi”.

Aeronava a fost proiectată după modelul unui glonţ de Colt-45, cu aripi scurte şi „nas” ascuţit, care îi permitea să străpungă aerul mai eficient.

Yeager a stabilit numeroase recorduri. El şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Forţele Aeriene ale Statelor Unite, între anii 1950 şi 1960.

Administratorul agenţiei spaţiale americane NASA, Jim Bridenstine, a deplâns „o pierdere uriaşă” şi a lăudat „caracterul său de pionier şi inovator”.

„Curajul lui Chuck şi faptele sale sunt o dovadă a forţei sale durabile care l-a făcut un american veritabil”, iar activitatea NASA Aeronautics „se datorează foarte mult contribuţiei sale geniale la ştiinţa aerospaţială”, a transmis Bridenstine într-un comunicat.

Chuck Yaeger s-a retras din activitate în anul 1975.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Vezi ce sa întâmplă dacă depășești viteza sunetului? Nu aude nimeni de tine.

  2. Daca prind 97 nu mai mor. :))