G4Media.ro

VIDEO Parcul Pantelimon, distrus parțial de Primăria Sectorului 3, care susține că…

VIDEO Parcul Pantelimon, distrus parțial de Primăria Sectorului 3, care susține că îl reamenajează. Pe șantierul care a înghițit copaci, locuri de joacă și spațiul verde nu există nici un panou informativ

O bucată bună din Parcul Pantelimon din capitală a fost acoperită de Primăria Sectorului 3 cu un munte de pământ rezultat din excavaţii. Locuitorii din zonă sunt indignaţi pentru că au rămas fără spaţiul verde din faţa caselor, dar şi din cauza faptului că acum sunt nevoiţi să înghită praful cărat de vânt. La faţa locului nu există niciun panou de şantier care să indice legalitatea lucrărilor.

Muntele de pământ care a apărut peste noapte în Parcul Pantelimon din Sectorul 3 al capitalei (str. Gara Căţelu, nr. 94) se întinde pe o suprafaţă de peste 500 de mp şi are o înălţime de peste 7 metri. Potrivit locuitorilor din zonă, în ultimile două săptămâni, în fiecare zi în intervalul 8.00 dimineaţa – 3.00 noaptea, sute de camioane de pământ au fost descărcate aici.

Pământul pus cu nepăsare a acoperit mai mulţi arbori, printre care şi câţiva platani, stâlpi de iluminat, banci, garduri, scări şi alei. (FOTO) Locuitorii din zonă spun că din cauza prafului, dar şi a gălăgiei făcute de camioane, au ajuns să trăiască un calvar. Mai mult decât atât, aceştia spun că au sunat de nenumărate ori la Primăria Sectorului 3, la Poliţia Locală şi la Garda de Mediu Bucureşti, însă demersul lor a fost în zadar. Activitatea camioanelor a continuat.

Marian Costache este unul dintre locuitorii din zonă care au ajuns la capătul răbdărilor. El este indignat de modul în care ajuns să arate această porţiune din Parcul Pantelimon, dar şi de faptul că autorităţile nu i-au dat nicio explicaţie pentru faptul că zona verde în care era obişnuit să trăiască s-a transformat într-una deşertică.

„Aici erau nişte scări pe care coborai în parc. Era pistă de biciclete, erau bănci, stâlpi de lumină. Acum au pus pământ peste tot. Peste pomi, peste iarbă verde, peste tot. După cum vedeţi şi dumneavoastră, acum nu mai este aici absolut nimic. S-a distrus totul. Maşinile primăriei au adus pământ aici zi şi noapte. Până la două-trei noaptea. S-a cărat aici pământ non-stop. Am sunat la primărie de zeci de ori însă nu s-a rezolvat nimic. Când spuneam că pe Şoşeaua Gării Căţelu nr. 94 se fac lucrări şi nu putem să dormim din cauza zgomotului al prafului, mi se închidea telefonul. Cei de la Mediu la fel, Poliţia Locală la fel. Mi s-a închis telefonul”, a declarat Marian Costache pentru G4Media.ro.

La faţa locului nu există niciun panou de şantier care sa indice beneficiarul lucrărilor, statul acestora şi termenul de execuţie. Din pozele şi clipurile făcute de către locuitorii din zonă se poate observa cum camioanele care cară pamântul provenit din excavaţii aparţin uneia dintre firmele Primăriei Sectorului 3 – SC Algorithm Residence S3 SRL .

„Ce am văzut este că lucrarea este ilegală. Nu există niciun panou în primul rând, nu a fost nicio hotărâre de Consiliu Local sau Consiliu General care să autorizeze lucrarea de aici. Aici este cărat tot timpul pământ de pe şantierul de pe Bulevardul Decebal, din parcarea aceea subterană şi îl depozitează aici total ilegal. Rezultatul este distrugerea parcului, distrugerea bunurilor care aparţin domeniului public. Lucrurile sunt clare. Eu am sesizat Garda de Mediu, DIICOT, procuratură, Poliţia Română, Poliţia Locală Sector 3, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Poliţia Locală a Sectorului 3 şi cea a Municipiului Bucureşti au venit ier aici, au constatat la faţa locului însă au plecat fără să întocmească niciun fel de act”, a declarat pentru G4Media.ro, Octavian Berceanu, consilier general USR, unul dintre cei care au urmărit lucrările făcute de Primăria Sectorului 3 în Parcul Pantelimon.

Într-un răspuns remis G4Media.ro de către Primăria Sectorului 3, aceasta spune că lucrările din Parcul Pantelimon ar face parte dintr-un proces de amenajare şi modernizare a acestuia. Mai mult decât atât, din acelaşi răspuns aflăm că aici primăria ar vrea să construiască un complex acvatic, un skate park, dar şi o zonă pentru săniuş. Autorităţile locale au omis însă să ne spună dacă au toate autorizaţiile de construcţie şi avizele de mediu în regulă, cât şi motivul pentru care au acoperit mai mulţi arbori, stâlpi de iluminat, alei şi o parte din mobilierul urban.

Doi comisari ai Gărzii de Mediu Bucureşti-Ilfov au fost la fața locului miercuri, potrivit surselor G4Media.ro. Aceştia le-au lăsat o invitaţie scrisă reprezentaţilor Primăriei Sectorului 3 în care le-au cerut ca în următoarele zile să se prezinte la sediul Comisariatului Municipiului Bucureşti cu toate autorizaţiile de construcţie şi avizele de mediu pe care ar trebui să le aibă în cazul depozitării sutelor de camioane de pământ în Parcul Pantelimon. În cazul în care actele nu sunt în regulă, Primăria Sectorului 3 va fi amendată şi obligată să aducă terenul la starea iniţială în cel mai scurt timp.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, fiecare bucureştean beneficiază în medie de aproape 10 mp de spaţiu verde. Cu mult sub media europeană de 26 de mp. Mai mult decât atât, Bucureştiul, alături de alte trei oraşe din România, se află în plină procedură de infrigement de Comisia Europeană din cauza calităţii precare a aerului.

*Răspunsul integral al Primăriei Sectorului 3 remis G4Media.ro:

Întreg Parcul Pantelimon din Sectorul 3 se află într-un amplu proces de modernizare și amenajare. Astfel:

– se desfășoară lucrări de reorganizare și reconfigurare a zonelor, în vederea extinderii spațiilor verzi, a amenajării de piste pentru biciclete, a unui spațiu destinat picnicului și grătarelor, precum și o zonă pentru săniuș/ derdeluș. Este prevăzută și amenajarea unei zone pentru tiroliană și a unui skatepark. Vor fi modernizate locurile de joacă și spațiile destinate animalelor de companie.

Pentru organizarea zonelor amintite, se face sistematizarea pe verticală și pe orizontală a reliefului și amplasamentului, în vederea dinamizării și creării unui relief adecvat.

– se amenajează un complex acvatic ultramodern, dotat cu facilități pentru petrecerea timpului liber în sezonul estival, dar și în cel de iarnă.

Date fiind aceste lucrări, în întreg parcul Pantelimon există organizare de șantier, iar anumite zone au fost dezafectate pentru reamenajare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Sunt Octavian Berceanu, consilier general al Municipiului Bucuresti si pot sa va spun ca acelasi tip de depozitare ilegala a SC Algorithm Constructii S3, firma apartinand prin SC Algoritm Residential S3 patronata de Primaria S3, se regaseste si pe Drumul Lunca Cetatii, in S3, pe spatiul verde protejat prin PUZ si care se intinde de-a lungul Liniei Electrice Aeriene, paralela cu Dambovita, la iesirea din sector. Sute de camioane au fost deversate pe spatiul verde si tot praful se ridica pe directia vantului care intre si primenesste aerul capitalei.

  • Salutare!

   Ce ati facut, in calitatea prezentata mai sus, impotriva celor spuse de dumneavoastra si in acest articol?

  • A incercat sa opreasca basculantele cu puterea mintii… ce intrebare stupida ! Spune omul foarte clar ca aia actioneaza dupa capul lor, ilegal, fara nicio autorizatie si dvs veniti cu o asemenea intrabare. Asta ati inteles, din acest fenomen negativ care a luat amploare in Bucuresti, sub administratia PSD-ALDE?

  • Buna seara,

   Intentionati sa chemati in judecata si Garda de Mediu, Politia Locala, Procuratura, pentru neindeplinirea atributiilor, in caz ca nu se intampla nimic? Adica, cumva, ca in cazul lu’ SOV sau al lu’ 0049: ei au scapat, da’ cei care au semnat pentru ei sau au intors capul in partea celalata au trebuit, pana la urma, sa plateasca in locul lor.

   La prima actiune faptasii scapa si sunt pedepsiti complicii, la a doua se gasesc complici mai greu si nici nu mai sunt atat de loiali (mai pica cate un faptas), la a treia devina muult mai complicat si pe la a patra – a cincea, renunta sa o mai faca. 💡

   Dureaza ani, stiu. Dar alta sansa nu cred sa avem! Chiar si asa, Justitia (asa cum e ea, in prezent, hemiparaplegica), nu va rezolva corect decat 50% din cazuri. Dar mai bine de atat nu se poate in prezent; totul este sa nu dezarmam!

   Succes si apreciez ca ce a facut USR-ul pana acum (procese contra companii infiintate pentru sifonat bani, atacat hotarari CL abuzive, etc) ati facut foart bine, chiar daca rezultatele nu sunt cele din cea mai buna dintre lumile posibile. Felicitari!

  • Stimate d-le @Octavian Berceanu,
   Va felicit si va multumesc pentru atitudinea dvs.!
   PS. Sa stiti ca pe langa sfatul colegului @Sanitarul va recomand sa apelati fara teama la blesteme si la amenintari cu referire la chinurile Iadului, pentru ca beneficiati de dezlegare din partea mea. Va promit solemn ca toate acestea vor fi trecute cu vederea si nu vor fi trecute in catastif…

 2. Ar trebui sa fie bucurosi cetatenii, se naste o movila din virful careia vor vedea lucrurile mai bine, eventual.

 3. Spațiu destinat picnicului și grătarelor trebuie și la Cișmigiu. Cu zonă de corturi în caz de nunți. Așa e și în Elveția.

 4. Ce se intampla in Parcul Pantelimon este de 2 luni, nu de 2 saptamani. Am incercat sa intru in parc in iunie si n-am avut cum pentru ca era inchis, mult pamant, excavatoare si cateva lumini.