G4Media.ro

VIDEO Oamenii de știință folosesc celule stem de la broaște pentru a…

VIDEO Oamenii de știință folosesc celule stem de la broaște pentru a construi primii roboți vii

Oamenii de știință folosesc celule stem de la broaște pentru a construi primii roboți vii. Cercetătorii prognozează multe beneficii pentru umanitate, dar recunosc că sunt și aspecte etice de luat în seamă, scrie The Guardian.

Cercetătorii din SUA au asamblat celulele dintr-o specie de broaște africane în roboți minusculi care se deplasează prin propria putere.

Una dintre cele mai reușite creații are două picioare mici care îl propulsează. Un altul are o gaură în mijloc, pe care cercetătorii au transformat-o într-o marsupiu, astfel încât să poată transporta încărcături utile.

„Acestea sunt forme de viață complet noi. Nu au existat niciodată pe Pământ”, a spus Michael Levin, directorul centrului de cercetări Allen de la Universitatea Tufts din Medford, Massachusetts. „Sunt organisme vii și programabile.”

Specialiștii în robotică tind să favorizeze metalul și plasticul pentru rezistența și durabilitatea lor, dar Levin și colegii săi văd beneficii în realizarea roboților din țesuturi biologice. Când sunt deteriorați, roboții vii își pot vindeca rănile și, odată ce sarcina lor este terminată, se destramă, la fel cum organismele naturale se descompun când mor.

Caracteristicile unice ale acestora ar putea face ca versiunile viitoare ale roboților să fie folosite pentru a curăța poluarea cu microplastic din oceane, pentru a localiza și digera materiale toxice, a livra medicamente în corp sau pentru a elimina depunerile de pe arterele din corp, spun oamenii de știință.

Citește integral în The Guardian

Foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Si noi stergem peretii cu mopul in spital :)) Nici nu suntem in urma – noroc ca suntem in drumul tarilor civilizate, altfel aveam o emisiune pe Discovery: Medieval Romania during the Internet Era

  2. Astia nu sunt roboti, sunt organisme vii.
    Un robot nu poate sa fie viu si sa aiba celule animale.

  3. „The Terminator is an infiltration unit, part man, part machine. Underneath, it’s a hyperalloy combat chassis, mircoprocessor-controlled, fully armored. Very tough… But outside, it’s living human tissue. Flesh, skin, hair… blood. Grown for the cyborgs.”

    Vă zic numai atât: Come with me if you wanna live.

  4. Orice este creat de om are vers si revers. Cine garanteaza ca aceste descoperiri nu se vor folosi pt a face rău si pt control? Cine garanteaza ca nu vor crea armate de astfel de roboti cu invelis bio prin care sa trimita tot felul de epidemii de virusuri sau mai stim noi ce fel de dorinte de control machiavelice isi doreste gruparea care detine controlul financiar?
    In loc sa ne dezvoltam potentialul pe care ni l-a dat Dumnezeu, sa invatam sa ne cunoastem cu adevarat avest potential, ne jucam de-a Dumnezeu (chipurile pt ajutorul umanitatii si nu pt controlul ei) si suntem îndrumați sa ne dam puterea si atentia si sa cautam solutii doar in exterior.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.