G4Media.ro

VIDEO „Ne naștem cu privilegiul de a fi albi, cu privilegiul de…

sursa foto: Pixabay

VIDEO „Ne naștem cu privilegiul de a fi albi, cu privilegiul de a avea o familie bogată, cu privilegiul de a locui la oraș. Trebuie să-ți conștientizezi privilegiile pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili” – Aldessa Lincan, activistă romă

Aldessa Georgiana Lincan, activistă romă, spune, într-o discuție cu G4Media.ro/ENTR că, pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili, trebuie în primul rând să conștientizezi privilegiile cu care te naști.

Ne naștem cu privilegiul de a fi albi, cu privilegiul de a avea o familie bogată, cu privilegiul de a avea doi părinți și nu unul, cu privilegiul de a locui la oraș și simplul fapt că nu ne gândim că avem aceste privilegii este de fapt un privilegiu, explică Aldessa Lincan.

„Păi și eu ce să fac dacă m-am născut așa?”, este replica cel mai des întâlnită.

Ce poți să faci? În primul rând, să-ți conștientizezi privilegiile pentru a putea să te îndrepți spre cei vulnerabili.

„Am trecut și eu prin experiența asta de a fi singura colegă romă la facultate, cel puțin singura asumată și cred că ceea ce mi-aș fi dorit de la colegii mei este să încerce să vină către mine mai mult și să cunoască cumva comunitatea prin ochii mei și prin experiența mea, fără a se lăsa ghidați de stereotipurile cu care creștem. Și noi, și ceilalți creștem cu stereotipul că romii sunt într-un fel și neromii într-un alt fel”, povestește Aldessa Lincan.

„Pornim de la a deveni conștienți de societatea în care trăim. Cu toții trăim într-o societate albă, în care, de cele mai multe ori, pur și simplu că ai culoarea pielii mai deschisă decât ceilalți e un privilegiu. Asta a o concluzie a mea și asta e o experiență personală a mea. (…) Vorbim de privilegiul de clasă, vorbim de privilegiul de etnie, vorbim de privilegiul de a proveni dintr-o familie cu doi părinți și nu cu un părinte, vorbim despre privilegiul de a locui în oraș și nu la sat. Și, pornind de la expriențe pe care le-am avut și eu, dar pe care le întâlnesc zi de zi în munca mea, mesajul pe care vreau să îl transmit este să fim conștienți și să vedem ce putem face ca să mai combatem… să încercăm să vedem lucrurile poate din altă perspectivă.

Atunci când vorbim de comunitatea romă, de elevii romi, de studenții romi, prima chestie ar trebui să ne gândim câți romi există în România. Mulți. Când ajungem la facultate, zicem de multe ori: avem o singură colegă sau un singur coleg. Și ce transmit eu de multe ori, mai ales când am discuții cu studenți și cu elevi, e să ne întrebăm de ce nu avem niciun coleg sau colegă și de ce avem doar unul singur sau una singură.

În sine, chestia că nu ne gândim că putem să avem un anumit privilegiu e un privilegiu. Și nu e o chestie pe care o zic eu acum prima dată, e o chestie pe care au mai zis-o și alte activiste și activiști, poate și de la noi din țară, dar și din alte țări. În sine, faptul că nu te gândești ce privilegiu ai ca bărbat cis-alb, ca femeie cis-albă, sau ca student provenit dintr-o familie cu o situație financiară OK, în sine e un privilegiu și asta ne arată că nu vorbim despre lucrurile astea, că nu ne gândim la ce putem face noi, cei care ne-am născut, ne naștem cu anumite privilegii. Ne naștem albi, ne naștem într-o familie cu părinți bogați și atunci de multe ori auzim discuția asta: păi și eu ce să fac dacă m-am născut așa? Ai ce să faci: să-ți conștientizezi privilegiile, atunci când ai oportunitatea să ajungi într-un spațiu unde colegi mai vulnerabili de exemplu nu sunt, să încerci să aduci în discuție.

Am trecut și eu prin experiența asta de a fi singura colegă romă la facultate, cel puțin singura asumată și cred că ceea ce mi-aș fi dorit de la colegii mei este să încerce să vină către mine mai mult și să cunoască cumva comunitatea prin ochii mei și prin experiența mea, fără a se lăsa ghidați de stereotipurile cu care creștem. Și noi, și ceilalți creștem cu stereotipul că romii sunt într-un fel și neromii într-un alt fel.”

Aldessa Georgiana Lincan – este feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy și organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi și tinere rome. În 2018 a absolvit masteratul de Politici, Gen și Minorități din cadrul SNSPA. Își desfășoară activitatea la E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome încă din 2013, unde în prezent coordonează programul de mentorat Sisterhood dedicat fetelor rome și coordonează grupurile de tineri romi și tinere rome din cadrul E-Romnja. Prin activismul ei își dorește să creeze spații sigure pentru fetele rome, prin care să le ofere oportunitatea de a-și exprima liber ideile și părerile într-un colectiv feminist intersecțional unde să se simtă susținute indiferent de alegerile lor.

Video și ilustrații: Ilona Andrei, G4Media 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Deci după ce ne gândim că ne-am născut cu un privilegiu, ce să facem? Să găsesc un coleg de oraș rom și să privesc comunitatea prin ochii lui și prin experiența lui, fără să mă las ghidat de stereotipurile cu care am crescut? Adică, ce înseamnă asta?
    Să-i dau colegului de trafic de la semafor un bănuț pentru că mi-a spălat geamul curat? Să mă șterg sau nu de scuipatul pe care mi l-a aplicat pentru că nu i-am dat destul? (stereotip, știu). Sau noaptea, la 2, când colegii fac nuntă în fața blocului, ce să fac, să ies pe balcon în chiloți și să-i complimentez pentru gusturile desăvârșite la muzică și să strig la nașu’ ce mașină bengoasă are?
    Să zicem că am conștientizat privilegiul cu care m-am născut alb, bărbat și cis într-o familie de medievali albi — acum ce să fac?

  2. Deși sunt foarte de acord cu ideea deschiderii către ceilalți, pe care intervievata o promovează, felul în care utilizează termeni rasiști la adresa „favorizaților” nu este de bun augur. Nu pot fi de acord cu abordarea că rasismul vechi trebuie combătut cu un rasism nou.
    Apropo, privilege din engleză se traduce favoare/ favorizare. Privilegiu în română înseamnă altceva.

  3. Și ei s-au născut cu privilegiul de a fi intr-o tară civilizată dar de 1000 de ani trăiesc autoimpus tot ca-n sclavagism…

  4. Ha, ha, ha! Deci nu ai voie să spui că chestiile astea cu BLM sunt politici de stânga (vezi democrații in SUA) și că G4Media fiind oficiosul USR arată că acest partiduleț este de stânga nu de dreapta așa cum se cred ei!

    • Cum ai ajuns la USR, trolule ?
      Rromii votează trup și suflet Psd-ul, Par.tida rromilor (de poker) a fost absorbită de Psd.

  5. Multe vorbe goale dar nu in totalitate. Minoritatea Rroma(țigănească) are aceasi privilegii ca si altele.Are privilegiul sa se alinieze daca vor secolului XXI si sa respecte legile tarii in care traiesc. Mai au privilegiul ca sa-si castige respectul prin modul de viata ,mod prin care sa nu lezeze viata altora. Au privilegiul sa-si trimita copii la scoala cu cei 7 ani de acasa si in mod sigur aceste stereotipuri nu se vor simtii in aceasi masura in viitor. Respectul ti-l castigi,nu o impui ,nu-l cersesti si nu o soliciti si asta e valabil pt toti.

  6. ar trebui intii sa se ajute singuri apoi sa intinda mina Daca stai ,te vaiti si astepti de la altii asa vei fi mereu

  7. Adevarul e ca multi dintre romi au fost neprivilegiati ca plecau din Romania sa ne faca de ras pe unde ajungeau in anii 90, in timp ce privilegiatii albi, bogati de la oras si cu 2 parinti faceau coada la ambasadele vestice sa obtina o amarata de viza.

  8. Astia cu „si ei au privilegiul ca s-au nascut in Romania unde pot sa isi dea copiii la scoala etc…” nu intelegeti o chestie de baza. Ei sunt constienti ca sunt privilegiati si vor si privilegiul de a ramane in secolul 5 iar noi sa ii apreciem si sa ii respectam pentru asta si sa ne punem cenusa in cap ca noi ne incapatanam sa fim in pas cu timpul.

  9. super, a uitat de privilegiul de a plati si a fi cocosati de taxe pe care noi il avem in plus fata de rromi.cand platim 45% taxe nu avem de unde sa cumparam si noi mertane si case prin cartier, asta in timp ce iau si ajutorul social bonus.daca nu ma credeti, va astept in zona chitila/giulesti!

  10. Ati inceput si voi cu mizeriile astea?

    • Au inceput de mult. G4media este unul dintre principalii promotori ai cultorilor woke, blm si lgbtqasdfez+.

  11. Natie de inapoiati, mars in India daca nu sunteti in stare sa va adaptati de secole in Europa.

  12. Aseară mi-am comandat niște aripioare de pui și m-am așezat la masă. La televizor, la știri, arăta o familie de țigani săraci care locuiau într-o baracă împreună cu cei șase copii. Umblau desculți prin zăpadă, erau bolnavi, subnutriți, iar în ochi li se citea teama și amărăciunea…
    Mi s-a pus un nod în gât, lacrimile au început să-mi curgă pe obraji și m-am gândit:
    “Morții mă-sii, ce picante sunt aripioarele astea!”

  13. alo tanti, pana una alta „albii” au muncit pe branci si au dezvoltat lumea asta de secole, iar ca sa nu mai fiti „stereotipuri” cum ar fi sa puneti mana sa munciti si sa nu furati sau sa dati in cap, si sa faceti asta ca minoritate pentru 100 de ani apoi mai discutam de privilegii si alte bazaconii din astea. Cum v-ati asternut asa dormiti, si nu e de azi-ieri ci de sute de ani ati preferat furtisagul si sa va pice de undeva. Asa ca mai lasa-ne cu lacrimogenele astea ca nu degeaba trageti ponoasele, demonstreaza ca esti diferita demonstreaza ca meriti. Cauza „minoritatilor” asuprite e fumata deja in vest, oamenii au deschis ochii.

  14. alo tanti, pana una alta „albii” au muncit pe branci si au dezvoltat lumea asta de secole, iar ca sa nu mai fiti „stereotipuri” cum ar fi sa puneti mana sa munciti si sa nu furati sau sa dati in cap, si sa faceti asta ca minoritate pentru 100 de ani apoi mai discutam de privilegii si alte bazaconii din astea. Cum v-ati asternut asa dormiti, si nu e de azi-ieri ci de sute de ani ati preferat furtisagul si sa va pice de undeva. Asa ca mai lasa-ne cu lacrimogenele astea ca nu degeaba trageti ponoasele, demonstreaza ca esti diferita demonstreaza ca meriti. Cauza „minoritatilor” asuprite e fumata deja in vest, oamenii au deschis ochii.
    PS din cauza minoritatii voastre nu intram in visa waiver si avem probleme cu shengenul

  15. Dar cum e cu privilegiul de a primi ajutor social chiar daca ai vila cu turnulete? Si cu privilegiul de a face scandal monstru, cu bataie, cu sabii, pe unde apuci, si sa nu patesti absolut nimic? Si de a cere locuinte sociale de parca ti s-ar cuveni sa nu pui mana la munca?
    Privilegiile lui peste prajit….

  16. In curand noi albii o sa fim o minoritate..mai ales aici in tara..unde romanul face 1 maxim 2 plozi..iar cei de etnie roma de la 3 in sus.Si legat de drepturi,privilegii,si ei au la fel ca noi,diferenta e ca noi platim taxe si impozite.

  17. Va dau un exemplu.Cautati imagini cu satele de acum 30 de ani din Baragan,pe ruta Uriziceni -Albesti Paleologu si comparati cu cele de astazi.Comparati de pilda com.Barbulesti(unde Cataramă a facut propaganda anti-covid) cu celelalte comune spre Albesti.O sa vedeti ca diferenta este exact inversa,față de anii ’90.La rromi numai case noi,în locul celor foarte saracacioase,unele cu turnulete,in timp ce la taranii romani aproape numai ce era si acum 30 de ani.

  18. „Privilegiul de a fi alb”, „spatii sigure”, „feminism intersectional”, „cis alb” sunt toti termeni ideologici proveniti din mediul academic de stanga anglo-saxon (cu precadere american) si a caror aplicabilitate la societatea romaneasca e cel putin indoielnica. Spre exemplu white privilege are sens intr-o societate multiculturala de tip melting pot ca SUA, unde rasismul e prezent inca de la aparitia tarii, dar mult mai putin sens intr-o societate supermajoritara etnic ca Romania, unde discriminarea a fost intotdeauna bazata pe etnie si nu pe rasa.
    Un indian, negru sau aborigen prezent in Romania nu va fi discriminat pe baza culorii pielii, pentru ca nu este rom. Similar, un ungur sau rus foarte probabil va suferi la un moment dat un act de discriminare din partea cuiva, chiar daca e alb ca lacrima. Nu uitati ca traim in acea parte a europei in care zeci de mii de crestini albi au fost inrobiti de oameni cu pielea mai inchisa. Insasi radacina cuvantului „sclav” este „slav”, o parte a istoriei necunoscuta specialistilor in intersectionalitate americani ale caror idei au fost adoptate pe de-a-ntregul de masteranzii la Gen si Minoritati fara vreo critica riguroasa.

  19. ia vezi la Bucuresti! sunt toti albi cum pretinzi ???

  20. In america avem imigranti din india top earners, doctori , ITisti, hotelieri, etc melanina la greu, n=am auzit sa strige discrimnare, sa fie agresivi, sa atace si sa ceara despagubiri