G4Media.ro

VIDEO Nava Ever Given, care a blocat canalul Suez timp de o…

VIDEO Nava Ever Given, care a blocat canalul Suez timp de o săptămână în luna martie, a ajuns în portul Rotterdam, după ce a fost sechestrată trei luni în Egipt

Nava cargo Ever Given, care a blocat Canalul Suez în luna martie și a provocat haos pe piața transportului internațional de mărfuri, a ajuns miercuri seara în portul Rotterdam din Olanda, relatează agenția Associated Press.

Ever Given este una dintre cele mai mari nave cargo din lume, măsurând 400 de metri și cântărind 200.000 de tone. Vasul a fost sechestrat timp de trei luni în Egipt, din cauza autorităților de la Cairo care cereau despăgubiri uriașe pentru blocarea canalului. Ever Given a fost lăsată să își continue drumul către portul Rotterdam la începutul lunii iulie, în urma unei înțelegeri între proprietarul vasului și autoritățile egiptene. Nava a avut nevoie de peste 20 de zile pentru ajunge din Egipt la destinație.

Context

La finalul lunii martie, nava Ever Given a eşuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie. Autoritatea Canalului Suez (SCA) a început o investigaţie pentru a stabili cauza eşuării navei, care a fost în cele din urmă ranfluată după o operaţiune dificilă în care s-a apelat la dragarea nisipului şi la mişcarea portcontainerului cu ajutorul unor remorchere.

Autoritățile de la Cairo susțin că de vină a fost căpitanul navei, care ar fi dat prea multe comenzi într-o perioadă de timp foarte scurtă, ceea ce a cauzat pierderea controlului vasului. De asemenea, proprietarul Ever Given a dat vina pe administrația canalului Suez pentru că a permis intrarea în canal în timpul unei furtuni de nisip.

Blocarea Canalului Suez a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roşie, asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă cel puţin 18.840 de nave.

Sursa foto: Twitter/ @teddyeugene

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.