G4Media.ro

VIDEO Ministerul Justiției avertizează că pedepsele penale aplicabile în timpul stării de…

VIDEO Ministerul Justiției avertizează că pedepsele penale aplicabile în timpul stării de urgență sunt mai mari: ”Toleranță zero față de infracțiuni”

Ministerul Justiției a lansat miercuri o campanie de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracțiunilor săvârșite în timpul stării de urgență, atrăgând atenția asupra faptului va fi manifestată toleranță zero față de infracțiuni.

”Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită împotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare”, avertizează Ministerul Justiției.

 1. Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită împotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsită în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se poate adăuga un spor de 2 ani de închisoare:
  • Furtul calificat, dacă infractorul a profitat de starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepsește cu un maximum de 7 ani închisoare.
  • Tâlhăria calificată săvârșită prin folosirea de substanțe paralizante, care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei, dacă infractorul a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepsește, în funcție de ipoteză, cu un maximum 12, 14 ori 20 de ani închisoare.
  • Vătămarea corporală care a necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă infractorul a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată stării de sănătate (cum este boala COVID-19), se pedepsește cu un maximum 12 ani închisoare.

2. Potrivit Codului Penal orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență se pedepsește în regim agravat. La pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune se adaugă 2 ani de închisoare:

 • Furtul calificat săvârșit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, dacă infractorul a profitat de starea de urgență, se pedepsește cu un maximum de 9 ani de închisoare.
 • Tâlhăria calificată care a avut ca urmare vătămarea corporală sau moartea victimei se pedepsește cu un maximum de 20 ani închisoare.
 • Zădărnicirea combaterii bolilor – transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală, dacă s-a produs moartea unei persoane, se pedepsește cu un maximum de 17 ani închisoare.

3. Potrivit Codului penal, pentru concursul de infracțiuni se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite:

 • În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de furt calificat în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani închisoare.
 • În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de tâlhărie calificată în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani și 4 luni închisoare, dacă fapta a fost săvârșită în timpul nopții.
 • În cazul săvârșirii a trei infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor în condițiile menționate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani și 4 luni închisoare.

4. Potrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită în stare de recidivă este sancționată în regim agravat:

 • Există recidivă atunci când, după rămânerea definitivă penal, orice a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an și până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare (sau pedeapsa detențiunii pe viață).
 • Se reține recidiva și în cazul hotărârilor de condamnare pronunțate în străinătate.

5. Codul penal pedepsește faptele de nerespectare a măsurilor dispuse de instituțiile statului în vederea prevenirii răspândirii bolilor:

 • Pedeapsa aplicată ajunge până la 5 ani de închisoare, respectiv până la 9 ani dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală și până la 15 ani dacă fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane.
 • Declarațiile false sau nedeclararea unor fapte către autoritățile abilitate poate fi pedepsită ca infracțiune. Dacă fapta este comisă profitând de starea de urgență, pedeapsa poate ajunge până la 7 ani de închisoare.

6. Intrarea sau ieșirea din țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României constituie infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei, prevăzută la art. 362 din Codul penal:

 • Pentru comiterea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei profitând de starea de urgență pedeapsă aplicată poate ajunge până la 5 ani, respectiv 7, în variantă agravată.
 • Dacă intervin și alte cauze de agravare a pedepsei (cum ar fi starea de recidivă) sau dacă fapta a fost comisă în concurs, pedeapsa poate fi mai mare de 5, respectiv 7 ani.

7. Acțiunile unor persoane de a profita de declararea stării de urgență pentru a distorsiona stocurile și vânzarea unor produse esențiale în contextul pandemiei (de exemplu: materiale sanitare, echipamente de protecție, produse biocide pentru dezinfecție, dispozitive medicale și kituri pentru diagnosticare necesare pentru prevenirea infectării cu SARS- CoV-2 etc.) pot fi pedepsite ca infracțiune:

 • Pentru infracțiunea de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse sanitare maximul pedepsei este de 17 ani închisoare, dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro.
 • În cazul persoanelor care profită de starea de urgență și prezintă la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri, deci falsificate, maximul pedepsei este de 12 ani închisoare.

8. Fapta de îndemnare a publicului, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni (de exemplu, să nu respecte măsurile de carantină sau alte măsuri dispuse de autoritățile publice) este infracțiune și se pedepsește de legea penală cu închisoare de până la 7 ani:

 • Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane (de exemplu, faptele de instigare la discriminare a persoanelor infectate cu COVID-19) este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Vor intra la acest capitol si marii achizitori de cereale ?Sau specula va fi considerata parte din comert?
  Verificati putin piata agricola sa vedeti.

 2. Logistic, cum și de unde vă veți permite sa respectați cuvintele din campania făcută din bani publici ( până una alta) în aceste momente cumplite?

 3. Taiati salariile alea nesimtite, chiriile uriase, iesirile la pensie la 45 de ani si multe altele, si apoi aveti demnitate sa iesiti in fata romanilor!

  salarii 15.000 – 25.000 ron, pensii mai mari decat salariul, chirii 500-1000 euro net/luna (ca saracii nu se baga la rate, sau au proprietati pe numele buniciilor/parintilor etc) etc etc

  Dar chiar aveti tupeu sa iesiti pe sticla! Nu ne interesati !

 4. cum mizeria de fost director al spitalului din SV, in afara de destituire, nu se intampla nimic? ? ?

 5. Ha ha ha
  Câtă fermitate!
  Ba nene, nu acum trebuie fermitate, trebuia fermitate in vremuri normale și nimanui nu i-ar fi trecut prin cap sa fure.
  Discurs de idiot.

 6. Păi și cu corupția cum facem, boșilor?

 7. Toleranta zero fata de infractorii din institutiile publice si bugetare . Asta vreau de la procurori .

 8. Toleranta ZERO, cu amenda de 100 de Lei sau cu Dosar IN REM, cum e la Sectorul 5…

 9. Predoiu se umflă în pene, dar şefii de parchete sunt nişte slugi de partid.

  Politica vorbelor goale continuă şi după PSD.

 10. Sunteti de coma ! Acum Predoiu a venit cu basca la el dar tot nu e bine ! Cica de ce n-are coif ?:))

 11. Misto. Pentri Predoiu e mai grav sa imbolnavesti pe cimeva decat sa violezi si sa omori copii. Bun exemplu.

 12. Daca chiar ar fi toleranta zero, pedepsele ar trebui sa fie trecute in Codul Penal cu „MINIM 4, 5, 6… X ani” nu cum e acum cu „pana la X ani”, ca asta poate insemna si zero ani, amenda de 50 lei,Neinceperea Urmaririi Penala (NUP), spaga, pile, relatii… adica ZERO justitie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.