G4Media.ro

VIDEO Mii de femei au manifestat în Turcia împotriva violenței în familie

VIDEO Mii de femei au manifestat în Turcia împotriva violenței în familie

Mai multe mii de femei au manifestat miercuri în toată Turcia pentru a cere guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să nu retragă ţara din Convenţia de la Istanbul, tratat internaţional menit să combată violenţa în familie, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

La Istanbul, sute de persoane s-au adunat pentru a protesta, afişând pancarte pe care se puteau citi sloganuri de genul „Femeile nu vor ierta nicio violenţă”, sau pe care erau înscrise numele unor femei ucise de bărbaţi.

„Sunt pe cale să atace drepturile pe care femeile le-au câştigat luptând. Dar suntem în stradă, în pieţe pentru a ne apăra drepturile. Nu vom renunţa la nimic”, a declarat pentru AFP protestatara Sinem Ozkan, în vârstă de 31 de ani.

Mitinguri de protest au avut loc în principalele oraşe ale ţării, printre care Ankara şi Izmir, demonstraţii în care au fost arestate aproximativ zece protestatare, conform informaţiilor furnizate de asociaţia Femei Solidare NAR.

Femeile din Turcia s-au mobilizat în sprijinul respectării de către guvern a Convenţiei de la Istanbul, un tratat adoptat în 2011 de Consiliul Europei care stabileşte standarde juridice obligatorii pentru prevenirea violenţei bazate pe gen, deoarece de mai multe săptămâni asociaţii şi instituţii de presă conservatoare îl îndeamnă pe preşedintele Erdogan să retragă Turcia din tratat, considerând că acesta dăunează valorilor familiei şi banalizează homosexualitatea.

Responsabili din cadrul partidului islamo-conservator al preşedintelui Erdogan, AKP, au menţionat posibilitatea retragerii stârnind îngrijorare în rândul multor asociaţii. AKP urmează să ia o decizie săptămâna viitoare, potrivit informaţiilor vehiculate în mass-media.

Pentru activiştii care militează în scopul apărării drepturilor femeilor, o retragere din Convenţia de la Istanbul ar afecta lupta împotriva violenţei domestice. Totodată, aceştia acuză autorităţile că nu au aplicat cu suficientă fermitate legile adoptate după ratificarea Convenţiei în 2012, ceea ce explică, în opinia lor, creşterea numărului femeilor ucise din ultimii ani.

Potrivit platformei „Vom pune capăt uciderii femeilor”, 474 de femei au fost ucise în Turcia în 2019, comparativ cu 440 în 2018 şi 180 în 2010.

„Toate femeile din Turcia, fără deosebire de natură politică, au nevoie de această convenţie”, a afirmat Benazir Coskun, în vârstă de 31 de ani, care a participat la demonstraţia din Istanbul. „Suntem convinse că dacă femeile sunt unite, vom reuşi să împiedicăm această retragere” a Turciei din Convenţie, a declarat ea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. cum? sa se distruga familia traditionala? pai urmatorul pas sunt casatoriile gay si infierile de copii de catre acestia ca sa fie fericit soros

  2. Bravo, doamnelor! Nu vă lăsați!

  3. Ce fel de stat e ala care se retrage dintr-o coventie care prevede impiedicarea violentei in familie?
    Ce fel de stat e ala in care este normal sa argumentezi si sa domini cu bataia?
    Ce fel de stat devine Turcia?

  4. Turcia e o tara in care barbatii sunt respectati, nu sunt tratati ca niste infractori asa cum vrea pleava feminista.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.