G4Media.ro

VIDEO Israelul şi Iordania au încheiat un acord pentru curăţarea şi restabilirea…

sursa foto: Captură video

VIDEO Israelul şi Iordania au încheiat un acord pentru curăţarea şi restabilirea debitului râului Iordan, graniţa naturală dintre cele două ţări/ Râul, afectat de poluare și schimbările climatice

Israelul şi Iordania au anunţat joi că au semnat un acord pentru curăţarea şi restabilirea debitului râului Iordan, care formează graniţa naturală dintre cele două ţări, al cărui nivel scade din cauza poluării şi a schimbărilor climatice, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

O declaraţie de intenţie a fost semnată între ministrul israelian al Mediului, Tamar Zandberg, şi ministrul iordanian al Apei şi Irigaţiilor, Mohammad al-Najjar, în marja COP27 care se desfăşoară la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

„Acest acord demonstrează dorinţa de cooperare în domeniul mediului între Israel şi Iordania, (…) care trebuie să lucreze împreună (…) mai ales în faţa schimbărilor climatice globale şi regionale care ne ameninţă pe toţi”, a spus ministrul israelian.

Ministerul Apei din Iordania a declarat că speră ca acordul să contribuie la furnizarea „unei cantităţi mai mari de apă pentru locuitorii de pe ambele maluri ale râului, inclusiv pentru palestinieni”, potrivit unui comunicat publicat de agenţia de presă Petra.

„Restabilirea şi protecţia Iordanului împotriva poluării este extrem de importantă având în vedere scăderea precipitaţiilor şi a cantităţii de apă naturală disponibilă în râu, care creează o criză ecologică gravă în regiune”, a spus Ministerul israelian al Mediului.

Potrivit ONG-ului Ecopeace, debitul râului Iordan a scăzut în 50 de ani de la 1,3 miliarde de metri cubi la 30 de milioane de metri cubi.

„Restabilirea râului Iordan este o măsură esenţială de adaptare la schimbările climatice care poate contribui la recuperarea a 50% din biodiversitatea pierdută în zeci de ani de poluare şi deviere a apei”, a subliniat organizaţia.

„În prezent provocarea este să găsim finanţarea necesară din partea comunităţii internaţionale, în special pentru iordanieni şi palestinieni pentru a construi staţii de epurare şi sisteme de evacuare a apelor uzate”, a declarat directorul organizaţiei, Gidon Bromberg.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. mancati greiere ca sa prevenim incalzirea globala – fie frig iarna si sa ramana curat Iordanul

    cine nu ar prefera tocanita de greiere unui Iordan murdar?