G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Dan Barna: Voi candida la funcția de președinte al noului…

VIDEO INTERVIU Dan Barna: Voi candida la funcția de președinte al noului partid rezultat din fuziune / Congresul ar putea avea loc în august-septembrie/ Dacă Guvernul va performa, voi fi într-o poziție bună în ochii colegilor pentru o candidatură la prezidențiale

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că va candida la funcția de președinte al noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS și că alegerile interne ar putea avea loc în luna august- septembrie. Barna afirmă că în scurt ar trebui să se finalizeze la Tribunal procesul de înscriere al noului partid și că rezultatele obținute de USR în alegeri îl îndreptățesc să candideze. Barna mai spune că va de performanța actulului guvern depinde candidatura sa la președinție în 2024.

Cele mai relevante declarații din fragementul pe teme politice:

 • USR este un proiect pentru care am muncit foarte mult și este un proiect care consider că mai are perspectivă de creștere și dezvoltare și tocmai de aceea vreau să duc mai departe acest proiect. Deci da, voi candida la președinție cum e și firesc.
 • Dacă acest Guvern va performa și va face acele reforme de care avem nevoie și pe care le-am dorit, evident că și eu voi fi într-o poziție bună, în ochii colegilor, pentru o candidatură la prezidențiale. Dacă acest guvern nu va performa și nu va obține rezultatele așteptate, evident că și șansele mele vor fi ceva mai reduse.Despre Dominic Fritz, potențial candidat la prezidențiale în 2024. Dacă dorește să participe la această cursă, nu văd nici o problemă. Asta vă spun. Dominic, ca și ceilalți colegi primari, colegi ministri sau cei din Parlament, sunt toți o ameni care pot să-și asume și au anvergura de poziții de candidatură ale partidului. Dominic este unul dintre oamenii de la care, pe termen lung, eu am așteptări foarte mari, în ce privește anvergura. Este un primar valoros, este un om competent, este un om cu charismă, deci are, repet, la fel ca mulți alți colegi din USR și din PLUS, viitorul în față.

Vezi integral interviul cu Dan Barna în varianta VIDEO

Film și montaj: Inquam Photos/ Autori: Ovidiu Micsik/ Octav Ganea

Dan Tăpălagă: Veți candida la funcția de președinte al noii formațiuni rezultate din fuziunea USR-Plus, asta după ce încheiați cu actele la tribunal?
Dan Barna: Da. Aici… și spun da pentru că cred că sunt argumentele și am argumentele pentru o astfel de candidatură. Am fost alături de partid în toate campaniile mari ale acestuia, cu excepția celei… sau nici măcar, în toate campaniile mari ale USR – mă gândeam la prima, dar și atunci am fost în poveste.

Am coordonat Fără Penali, mi-am asumat toate rezultatele, și când ne-au depășit așteptările, și când nu ne-au atins așteptările, rezultate care sunt. Dacă ne uităm pe cifre reci, dincolo de emoția așteptării, sunt rezultate remarcabile – la aceste alegeri parlamentare am fost singurul partid care a crescut, de la 600.000 de voturi la 900.000 de voturi.

Procentele sunt relative pentru că depind de participare, întotdeauna, și atunci un procent în sus sau în jos nu e atât de relevant pentru că, sau, mă rog, contează în cum se… la secvența parlamentului, dar ca evoluție a partidului, faptul că a crescut cu 50% rezultatul electoral eu îl consider un rezultat bun, chiar dacă ne-am fi dorit să fie mai mult.

Cu toții ne-am fi dorit lucrul acesta, și USR-ul a ajuns la guvernare și sunt cel care a tras pentru asta, am reușit să facem acea alianță împreună cu colegii de la Plus și apoi să facem și fuziunea astfel încât să fim o forță relevantă în politica actuală. Asta ne-a adus la guvernare și este un proiect în care cred, este un proiect pentru care am muncit foarte mult și este un proiect care consider că mai are perspectivă de creștere și dezvoltare și tocmai de aceea vreau să duc mai departe acest proiect. Deci da, voi candida la președinție cum e și firesc.

Dan Tăpălagă: Domnul Cioloș, colegul dumneavoastră de alianță a spus, într-un interviu pentru G4Media, citez, “va trebui să discutăm și cât ne permitem și cât vrem să cumulăm mandate. Mandate de conducere în partid cu diferite mandate executive. Pentru că cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului, de organizarea lui. Când ești în guvern”, domnule Barna, spune domnul Cioloș, „sau în parlament, ai și acolo anumite responsabilități, unele mai solicitante decât altele”. De acord cu ce spune domnul Cioloș?
Dan Barna: Este un punct de vedere dar asta e, mă rog, valabil pentru orice coleg care are și o poziție de demnitate, alta decât cea politică. Pentru că și conducerea unui grup europarlamentar la Bruxelles presupune aceeași activitate consistentă în altă parte decât partidul și atunci evident că discuția ar rămâne valabilă, dar e valabilă într-un context mult mai larg, în care…

Dan Tăpălagă: Dar ați discutat cu domnul Cioloș despre asta, și anume, pe scurt, ce înțeleg eu din declarația domniei sale e: dacă vrei să fii lider de partid nu poți fi și vicepremier în guvern.
Dan Barna: Nu, mă rog, asta înțelegeți dumneavoastră. Este o discuție pe care o avem în partid legat de ce înseamnă acest cumul de funcții și de poziții…

Dan Tăpălagă: Și ați lămurit-o?
Dan Barna: …care este valabilă, păi o vom lămuri la congres și o vor decide colegii noștri, pentru că discuția rămâne deschisă, într-adevăr, ce înseamnă leadership-ul partidului și, din perspectiva asta, sunt foarte optimist pentru că nu e o chestiune doar de președintele USR și președintele Plus.

Particularitatea frumoasă a USR-Plus este că partidul este deschis pentru orice candidaturi, pentru că în momentul de față sunt mai, și ăsta e un lucru de care sunt foarte bucuros, sunt mai multe profile care au crescut semnificativ și ar putea să intre în această cursă pentru președinția partidului.

Dan Tăpălagă: Câteva exemple.
Dan Barna: Anca Dragu este al doilea om în stat. Este președintele Senatului. Poate putem discuta și poate ar fi un moment, tocmai, USR-Plus fiind un partid care a dus standardele de modernizare politică, poate ar fi un moment de președinte de partid o doamnă.

Cătălin Drulă, de asemenea, este un… vedem ce bine se descurcă în calitate de ministru al Transporturilor și este un om care a arătat că are și anvergura și forța să ducă proiecte importante mai departe. Am luat din ambele partide câte un nume, ca să nu fie niciun fel de speculație. Deci este, va fi o competiție deschisă mai multor candidați și oricărui candidat din partid, de fapt, care dorește lucrul acesta și partea frumoasă este că membrii USR-Plus vor avea libertatea și forța să decidă care e cel mai bun viitor pentru partid. Și din perspectiva aceasta, fiecare iese bine.

Dan Tăpălagă: Când estimați că ar putea avea loc alegerile interne?
Dan Barna: Probabil undeva în zona august-septembrie după cum arată calendarul, probabil e o perioadă…

Dan Tăpălagă: La tribunal, actele s-au încheiat?
Dan Barna: Nu, la tribunal ar trebui să se termine cam în două luni, o lună-două, cam aici mă aștept să fie, adică s-a transmis dosarul la Curtea de Apel, intervenientul și-a mai – știți că în orice proces este un tradițional intervenient, e o specificitate a culturii românești juridice – și-a depus punctele de vedere, mă aștept ca într-un termen sau două să avem pronunțarea instanței pe fuziune.

Dan Tăpălagă: Deci candidați la funcția de președinte al viitorului partid. Apropo, se va numi tot USRPLUS?
Dan Barna: Este una dintre variante.

Dan Tăpălagă: Alte variante?
Dan Barna: Este o variantă în congresul de fuziune și în protocolul de fuziune. Este varianta pe care s-a lucrat. Evident, Congresul partidului poate să decidă orice. În momentul de față, pe înțelegerea noastră avută la momentul fuziunii, acesta este numele pe care am mers. Pe de altă parte, este brandul cunoscut, asimilat de către electorat.

Dan Tăpălagă: Bun, deci la partid candidați. Dar la prezidențiale, mai doriți să încercați o dată, în 2024?
Dan Barna: Aceasta este o decizie pe care o să o iau cu colegii mei din partid la momentul respectiv. Pe termen scurt, este până la urmă un pariu pe care și eu și USR PLUS l-am făcut cu electoratul și cu viitorul. Dacă acest Guvern va performa și va face acele reforme de care avem nevoie și pe care le-am dorit, evident că și eu voi fi într-o poziție bună, în ochii colegilor, pentru o candidatură la prezidențiale. Dacă acest guvern nu va performa și nu va obține rezultatele așteptate, evident că și șansele mele vor fi ceva mai reduse.

Dan Tăpălagă: Cam asta spunea și domnul Cioloș despre candidatura la prezidențiale.
Dan Barna: Este și firesc să fie așa.

Dan Tăpălagă: Dar care dintre cei doi veți fi candidat. Cum veți stabili asta?
Dan Barna: Asta e frumusețea în USRPLUS, că va fi o decizie a colegilor noștri. Vom discuta, vom face măsurători, vom face analize, va fi votul colegilor care vor nominaliza una dintre opțiuni.

Dan Tăpălagă: Dar cum veți decide? Pe bază de sondaj, pe bază de alegeri interne? Cum veți decide asta?
Dan Barna: Există un Congres al partidului care va stabili și forma de statut pentru perioada următoare. Acum decide Congresul pe actualul statut. Vom vedea dacă păstrăm procedura asta sau vedem altă procedură, dar până la urmă oricum ar fi, ori că e Congres, ori că e votul membrilor, tot la decizia colegilor vom ajunge. E firesc, normal, răspunde și la întrebarea cine e mai susținut de organizații.

Dan Tăpălagă: Dar pe domnul Dominic Fritz, primarul Timișoarei, îl vedeți candidat la prezidențiale peste trei ani?
Dan Barna: Dacă dorește să participe la această cursă, nu văd nici o problemă. Asta vă spun.

Dan Tăpălagă: Îi vedeți potențial politic pentru asta?
Dan Barna: Dominic, ca și ceilalți colegi primari, colegi ministri sau cei din Parlament, sunt toți o ameni care pot să-și asume și au anvergura de poziții de candidatură ale partidului. Dominic este unul dintre oamenii de la care, pe termen lung, eu am așteptări foarte mari, în ce privește anvergura. Este un primar valoros, este un om competent, este un om cu charismă, deci are, repet, la fel ca mulți alți colegi din USR și din PLUS, viitorul în față.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

VIDEO INTERVIU Dan Barna, după închiderea dosarului 10 August: O hotărâre cel puțin stupefiantă/ Totdeauna mai există o cale. CEDO este una dintre ele, într-adevăr. Ar însemna din nou să ne facem de râs ca țară / Aștept să văd ce o să spună ministrul justiției

VIDEO INTERVIU Barna, despre dosarul DNA privind cheltuirea fondurilor europene: Nu am nici o calitate acolo, nu am fost audiat/ Mai există cealaltă verificare în desfășurare pe care o face DLAF-ul / Îmi doresc să se închidă această permanentă zornătioare

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

30 comentarii

 1. Susținem aceasta propunere Am avut unele emoții ca nu veți mai candida? Ar fi bine ca și tov Cioloș sa candideze la prezidențiale. Din doi iepuri poate câștiga unul?

 2. Lasind vrajeala la o parte, sigur ca va candida, nu da bine ca Ciolos sa cistige fara competitori.

  • Exact ! Barna nu exista fara Ciolos ! E aranjata treaba de mult timp. La final toata lumea multumita! S-a realizat planul initial:furat partid nou (cu oameni noi)apoi populat si deservit de oameni vechi ! Plus infiintat doar pentru a veni Ciolos pe cai mari!
   Eu astept iarasi un partid nou……..haide Nicusor ! Sa vedem apoi pe asta cine il mai fura!

  • Cu Ciolos la conducerea USR+ se va alege praful. E mult mai slab ca Barna si intelectual, si din orice alt punct de vedere.

 3. Ciolos este un politician puternic.
  Barna nu are calitatile necesare pentru a trage partidul dupa el.
  Pentru Barna: Nu e destul sa vrei, trebuie sa si poti. E trist daca nu ti-ai dat inca seama ca nu poti fi presedinte de partid sau de tara…

 4. Barna e un cadavru politic. Dupa tacticile bolsevice pe care le practica in USR, daca ar castiga presedentia aliantei, ar transforma singurul partid antisistem intr-un nou psd. Tara asta chiar nu ar mai avea nicio sansa. Putem emigra toti, linistiti ca nu se mai poate schimba nimic. Ultimul stinge lumina.

 5. Hai, ma, nene, lasa-ne cu glumele rasuflate, cu totii stim ca va castiga Ciolosica, chiar tu personal si gasca ta lingusitoare degraba cocotata la ciolane i-ati pregatit USR ul, ati dat afara, ati incurajat delatiunea interna, ati suspendat, ati defilat cu pensionare speciale si turnatori in functii publice inalte.

 6. Sper sa candideze si Dragos Tudorache pentru functia de presedinte al noul partid! Daca USR+ ramane condus de tocilari cu maini umede, precum Ciolas sau Barna, eu nu ii mai votez! La urmatorul nivel, Romania va trebuie sa promoveze barbatii cu testicule!

  • Aham… adica exact omul serviciilor si eminenta cenusie din PLUS care a reusit sa faca muci toate principiile curate ale partidului. El si cu Giosan, alt politruc infect.

 7. eu zic sa votam o femeie ca de atitia barbati de stat ne-am cam plictisit .

  • @vx: Dna Anca Dragu, cea care referitor la Bugetul pe 2021 a spus: „Eu aş evita cuvântul austeritate, pentru că sunt creşteri de venituri în buget. Ar trebui să gândim acest buget în contextul economic actual şi să trecem dincolo de şicanele politice care se iscă de regulă în jurul bugetului. Deci nu aş spune că este un buget de austeritate, dar este un Buget CUMPATAT”.

   Dna Anca Dragu vorbeste despre „un buget cumpâtat”(!!) in 2021, cand Bugetele la cele 2 Camere ale Parlamentului au CRESCUT vertiginos in 2021:
   „In Comisiile reunite de Buget-Finante ale celor 2 camere ale parlamentului au fost deja votate Bugetele pentru Senat si Camera Deputatilor, ambele CRESC bine mersi:
   – Senatul României primește cu 24,2% mai mult fata de 2020, ajungand la 249,8 milioane lei(~50 Milioane Euro!)!!!
   – Camera Deputaților va avea un Buget mai mare cu 16,5%, ajungand la 478,8 milioane lei!(aproape 100 Milioane Euro!)”

   Curata „cumpâtare”!!!
   Asa arata „cumpâtarea” la Anca Dragu, rusine, asa ne sfideaza aceste specimene ipocrite abonate la privilegii la Stat!!!!!!!

  • @lili, deci 12,5 milioane de euro ne costa lunar „managementul” asta de țară? Oare un management de calitate cat ar costa atunci?

 8. Jalnic!
  Vesnicele combinatorisme pe sub masa pentru iluzii!

  Ai dezamagit cand nu trebuia si asta nu se va schimba niciodata!

  Probabil se viseaza presedinte cu o participare de 7-10%.

  Pacat de Usr Plus!

 9. Din doi politruci, unul de mic copil, celălalt de după adolescență, unul sigur va câștiga. „Alt fel de politică” devine … aceeași politică, puii de azi vor fi dinozaurii de mâine !

 10. M-am emotionat tare…citind de „frumusetea” din USR PLUS… gata, m-am linistiti, deja vad o Romanie „frumoasa” foc!
  Cand?!
  Nu am inteles!!!

 11. 5 to go!
  Time to go!

 12. Aceasta frâna de mâna numita barna vrea sa facă figurație pentru Cioloș intr-un exercitiu așa-zis democratic. Usr se va prezent astfel cu aripile frânte la alegerea noului președinte in loc sa dea tonul și sa impună un președinte. Dar nu ai cu cine: acest Tov a ținut cu dinții de scaun după ce și-a arătat potențialul maxim la precedentele prezidențiale. In detrimentul Usr. Noapte buna.

 13. Ca votant USR PLUS, îmi doresc ca preşedintele viitorului partid-uniune să fie Cosette Chichirău.

 14. Tupeu si nesimtire! Auzi la Barna: „… Dacă Guvernul va performa, voi fi într-o poziție bună în ochii colegilor pentru o candidatură la prezidențiale….”!!!

  De la inaltimea celor 10% are si tupeu si talent si nesimtire!!!! Te „asteptam” si te stampilam cu doua maini! Ca sa fim siguri ca nu iesi!

 15. Nu vă mai faceți domnilor griji , PSD o da câștige tot de acum înainte.

 16. M-am săturat și de Barna, și de Cioloș. Pe Ramona Strugariu vreau s-o văd președinte!

 17. Esti nepotul lui Sava? Dar sincer.

 18. Saracu’ Barney, el tot în bula aia mică a lui e!

 19. Eh, vrabia, mălai visează. Mai e până atunci. Cine știe ce prostii mai debitezi, și-ți tai singur craca. Oricum, succes.

  • Mai, Barna e un politician slab din multe puncte de vedere dar il prefer pe el unui ca Ciolos care este venit dintr-un sistem comunistoid, securistic si promovat pe pile si relatii. Si intelectual, Barna e net peste Ciolos. Oricum , acest Ciolos a avut nesimtirea maxima s-o promoveze pe pensionara aia de 42 de ani din MAI secretar de stat. Mi-e sila de fariseismul lui Ciolos.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.