G4Media.ro

VIDEO Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman: Sunt 1400…

Sursa Foto: Facebook

VIDEO Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman: Sunt 1400 de companii ale statului / Majoritatea din ele trebuie desființate, sunt pierderi acolo de miliarde de euro anual / România ar putea fi primită înapoi în Visa Waiver până la sfârșitul anului – INTERVIU

Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că una dintre prioritățile guvernului din mandatul noului președinte ar trebui să fie reformarea companiilor de stat, care înregistrează pierderi de miliarde de euro anual. Fostul ambasador, numit în timpul primului mandat al președintelui Trump, este de părere că România ar putea fi inclusă din  nou în programul Visa Waiver până la sfârșitul acestui an. Zuckerman a salutat alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte și susține că nu se pune problema ca administrația Trump să nu recunoască alegerile din România. Fostul ambasador susține că George Simion nu a avut susținerea mișcării MAGA și că și-ar fi plătit aparițiile în SUA pe bază de contracte de lobby.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -
  • Adrian Zuckerman este unul dintre cei șapte foști ambasadori SUA care au semnat o scrisoare o scrisoare comună transmisă G4Media.ro, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, în care atrag atenția că Rusia este din nou în ofensivă și că apartenența la Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite sunt în pericol. Zuckerman l-a susținut, într-o luare separată de poziție, în mod explicit pe Nicușor Dan la președinție.

Vezi mai jos interviul integral în variantă VIDEO (16 minute)

Filmare: Andrei Tinca / Montaj: Denis Nistor

Dan Tăpălagă: Domnule ambasador Adrian Zuckerman discutăm din nou după susținerea pe care ați lansat-o în timpul campaniei electorale pentru Nicușor Dan. Au avut loc și alegerile. Între timp, Nicușor Dan a câștigat, a câștigat detașat în fața adversarului George Simion. Cum vedeți această victorie și ce mai ales, ce semnificație are ea?

Adrian Zuckerman: În primul rând îți mulțumesc. E o plăcere să fiu din nou cu dumneavoastră. Numărul doi îmi pare foarte bine că sunt înapoi în România. Am revenit acum vreo 2h din America.

Numărul trei vreau să mulțumesc din suflet la colegii mei, toți foști ambasadori, mai ales lui Mark Gitenstein și Jim Rosapepe,  Nick Taubman și la toți ceilalți, Hans Klemmn, care toți vreau să vă asigur că țin foarte mult – și dacă n-am spus numele unuia, vă rog scuzați-mă, să nu se insulte că nu le-am spus numele – dar toți țin foarte mult la România și erau foarte speriați de potențialul acestor alegeri. Așa că pentru mine sunt foarte fericit că a câștigat domnul Nicușor Dan.

Eu cred că ce trebuie pentru România, să ducă România înainte cu speranța să înceapă să-și atingă potențialul enorm despre care toată lumea vorbește de 35 de ani. Dar ne-am împortmolit pe drum undeva și n-am ajuns până până unde trebuie să ajungem și sper că domnul Nicușor Dan să poate să taie prin astea și să ducă România înainte, să facă următorul pas.

Plus ce mă speria pe mine e că domnul Simion, sprijinit de ruși, avea un trecut foarte dubios în opinia mea, cu lucruri și atitudine antisemitice, anti-roma, alte lucruri de violență care le-am văzut cu ochii mei la Parlament când era acolo și în afara Parlamentului și alte lucruri. Când a invitat aici niște oameni din Moldova să facă violențe, demonstrații, cine știe exact ce voiau să facă. Așa că pentru mine este mare victorie. Democrația a câștigat, România câștigat și sunt foarte fericit.

Dan Tăpălagă: Întrebarea este ce semnificație are această victorie. De exemplu, în Statele Unite, unde știm că George Simion s-a bucurat de o susținere destul de clară din partea administrației Trump. Este o înfrângere și pentru mișcarea MAGA în România?

Adrian Zuckerman: Vezi, eu nu văd lucrurile cum le-ai spus tu acuma. Eu le văd cam diferite, pentru că domnul Simion s-a prefăcut să fie învelit în această mișcare MAGA.

Dar nu este. Eu nu cred că poporul american, conservator sau mai de stânga îl sprijină pe domnul Simion. Eu nu cred că acești oameni care au fost plătiți din ce cred eu, unii au venit în România, alții au vorbit despre el, social media. Eu cred că oamenii ăștia nu vorbesc din suflet, chiar cred asta.

Eu cred că ăștia sunt oameni care au fost plătiți. Eu cred că au fost plătiți cu destul de mulți bani. Trebuie să aflăm lucrul ăsta și cum știi, a fost acest scandal acum două, 3 săptămâni, 4 săptămâni, nu mai țin minte exact când Simion a semnat un contract cu un firmă de lobby din Washington pentru 1.000.000 jumate de dolari. După aia a spus că n-a semnat el, dar ăștia l-au pus oficial, că e semnat de el, de AUR, nu mai țin minte exact cine l-a semnat.

Ăștia a fost plătiți, neplătiți. De unde am venit banii, dacă au fost plătiți. Le datorează bani acuma sau nu. Când am fost în Washington săptămâna trecută, eu m-am întâlnit cu unu sau doi din ăștia și foarte puțin din ei știu istoria lui domnul Simion.

Tot ce știu ei e ce au fost plătiți să știe. De exemplu, a copiat ce spune oamenii din MAGA. Dar ei nu știu de istoria și relațiile lor cu dl Simion din trecut. Nu știu de sprijinul din Rusia, nu știu de domnul Georgescu și toate apropierile lui de ruși și cum a fost sprijinit de ruși. Și așa că e o mare mascaradă aici, în opinia mea, și oamenii care au ieșit vizibil nu spun asta din suflet. Spun asta că au primit bani.

Dan Tăpălagă: Deci, dumneavoastră, domnule Zuckerman, spuneți că toate acțiunile lui George Simion în Statele Unite din perioada de campanie au fost de fapt acțiuni pe bază de lobby, nu pe bază de afiliere ideologică reală.

Adrian Zuckerman: Nu, nu pot să spun că toate da, e posibil că toate, dar aș spune că majoritatea a fost făcută pe bază de lobby, pe bază de bani plătiți la oameni, să spună ce a vrut Simion să spună.

Dan Tăpălagă: Bun, acuma, întrebarea ar fi de ce Statele Unite, administrația Trump până la această oră nu are o reacție după alegerile din România. În timp ce majoritatea capitalelor europene, Bruxelles-ul, președinta Comisiei Europene, l-au felicitat pe Nicușor Dan.

Adrian Zuckerman: Aș spune cel mai mare motiv este că e cu 7h mai devreme în Washington decât e aici și acuma. Nu știu cât e ceasul acuma. E în jur de cinci, să zicem acolo 10:00 dimineața. Eu cred că domnul Nicușor Dan o să fie felicitat.

Sper că cum ar fi corect, de administrație, dacă nu azi, mâine. Să nu uităm că președintele Trump a venit înapoi din Orientul Mijlociu acum o zi, jumate, două și așa că nu știu dacă e la Casa Albă sau se odihnește undeva. Dar eu sunt sigur că viitorul președinte Dan o să fie felicitat de guvernul american, dacă nu azi, mâine.

Dan Tăpălagă: Deci nu se pune ca problema ca Statele Unite să nu recunoască alegerile din România.

Adrian Zuckerman: Nu e nicio șansă la asta. Mi se pare șansa să fie zero, să nu recunoască. Și să nu uităm: doamna Meloni din Italia l-a felicitat pe domnul Nicușor Dan și ea e foarte apropiată de președintele Trump și guvernul american și așa că eu nu văd niciun motiv să nu să nu se întâmple așa ceva. Și să nu uităm un lucru. Nu trebuie să ascultăm ce spune Simion și ce a spus Simion.

Pentru că Nicușor Dan, viitorul președinte, nu este un om de stânga, el un conservator, un om de centru sau centru-dreapta. Politic, nu este ceva care nu ar fi acceptabil la Washington. Așa că lucrurile astea au fost inventate și împinse de Simion printr-o rețea de lobby finanțată cu mulți bani în opinia mea, și de aia suntem unde suntem.

Dan Tăpălagă: Așadar, îl vedeți invitat pe Nicușor Dan la Casa Albă în perioada următoare?

Adrian Zuckerman: Eu sper că da, ar fi un lucru bun. Da, asta nu pot să vorbesc pentru  președintele Trump. Nu știu ce în afară de șef de stat care au fost au avut de-a face cu Ucraina, nu sunt sigur cine a venit în vizită la Casa Albă încă în ultimele trei luni de de când a devenit președinte, în ianuarie.

Dan Tăpălagă: Dar programul Visa Waiver, vedeți o șansă să fie inclusă România din nou în acest proiect, program important din care a fost exclusă cu 3 zile înainte de alegeri și au apărut informații în Politico, în presa mare de afară că această excludere a avut inclusiv o componentă politică de sancționare a României.

Adrian Zuckerman: Am, am văzut articolul din POLITICO, nu mai țin minte exact când a fost anunțată anularea, nu cred că a fost cu 3 zile înainte.

Dan Tăpălagă: Excluderea din visa waiver a fost anunțată cu câteva zile înainte de alegeri.

Adrian Zuckerman: Nu, nu mai țin minte exact când. Dar eu cred că asta din nou, nu știu ce am motivat pe unu sau altul, că e o echipă de mai multe departamente de la guvernul american. Eu cred și sper să nu fie nimic politic. Dacă cineva acolo a spus ceva sau crede într-un fel sau altul, asta se întâmplă oriunde.

Dar nu cred că asta e poziția oficială a guvernului american. Eu cred că  Departamentul de Homeland Security, care supraveghează aceste programe, s-a uitat, a văzut niște lucruri la care vrea să se uite cu mai multe atenție și poate să le rectifice într-un fel sau altul. Nu știu. Nu am discutat lucru ăsta cu cineva de la Homeland Security. Dar, în opinia mea, eu cred că programul ăsta de Visa Waiver o să fie reînființat. Eu sper anul ăsta, dar o să vedem. Nu știu asta, sper. Nu spun că știu ceva care nu știți și dumneavoastră.

Dan Tăpălagă: Ultima chestiune, domnule ambasador, care sunt așteptările dumneavoastră de la noul președinte și ce credeți că ar trebui să rezolve cu prioritate în primele șase luni de mandat

Adrian Zuckerman: Eu am spus de când eram ambasador că revoluția de acum 35 de ani nu s-a terminat.

Și ce vreau să spun din asta. Au rămas multe rămășițe din timpul comunist, care trag în jos economia română, viața socială română și lucru de de afaceri române. Eu cred că ce trebuie făcut aici este mare atenție și puși profesionaliști să se uite la finanțele statului, cum să cheltuiesc banii, pe ce să cheltuiesc banii. Nu cred că taxele trebuie ridicate ca să distrugă sectorul privat. Dacă se ridică taxele, la că întreprinderi sau la individual.

Cred că trebuie să se uite foarte atent unde să cheltuie banii. Sunt 1400 de companii ale statului sau ale judeților, municipalităților, care în opinia mea, majoritatea din ele trebuie desființate, că sunt pierderi acolo de miliarde de euro anual. Un cel mai bun exemplu, e TAROM. A pierdut din ce înțeleg eu vreo 100 de milioane de euro anul trecut, la fel cu CFR, la fel cu multe altele.

Numai din astea 1400 sunt numai vreo cinci sau 10, maximum care fac bani, fac un profit și nu fac un profit la nivelul unde ar trebuia să facă profit. Profitul e mult mai mic decât ar trebui. Și asta sunt în domeniul energetic și transportare de energie. Așa că restul trebuie să se uite foarte atent la astea.

În opinia mea, statul trebuie să scape de asta, trebuie să meargă la privat. Trebuie să fie o economie privată și cum am văzut, economia privată a României susține toată țara. Și a susținut toată țara de an de zile și merge foarte bine comparat cu alte țări europene. Așa că dacă companiile de stat ar ieși din joc, economia română ar lua-o numai în sus. Numărul doi, trebuie să fie aduși aici investitori și alte companii, să producă lucruri în România, din America, din Europa, de oriunde.

Companii de calitate, nu oameni de mâna a treia, a patra, șmecheri sau lucruri din felul ăsta. După aia trebuie un guvern profesionalist, se elimină corupția sau impresia că e corupție și să să meargă înainte. Și cred, dacă pașii, pașii ăștia sunt făcuți, România intră pe drumul bun și cred că o să ajungă unde trebuie să ajungă și o să aibă prosperitate foarte mare pentru toți oamenii și o să ajungă la nivelul Europei de Vest.

Citește și

VIDEO De ce crede Mark Gitenstein, fost ambasador SUA la București, că românii ”sunt pro-occidentali prin natura lor”/ Plus: ”Trebuie să găsim o modalitate de a consolida mass-media independentă / Nicușor Dan nu ar fi câștigat fără asta” – INTERVIU

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ar putea fi primita daca il punem pe Semi om presedinte. Nu mai am incredere in americani. Au multe de demonstrat pentru Romania. Pana acum doar noi am mers dupa ei si ei nu prea s-au uitat la noi. Franta in istorie macar a creat mica unire ca daca nu azi vorbeam gemana si maghiara in transilvania, turca in tara romaneasca si rusa in moldova.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.