G4Media.ro

VIDEO Florin Cîțu anunță o posibilă tranzacție între CEC și Eximbank pentru…

VIDEO Florin Cîțu anunță o posibilă tranzacție între CEC și Eximbank pentru divizia de retail de la Banca Românească, plus schimbarea conducerii CEC

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că nu a fost de acord cu cumpărarea Băncii Românești de către Eximbank – banca deținută de statul român – și anunță că e posibilă o tranzacție prin care CEC să preia divizia de retail de la Eximbank.

În ceea ce privește costul tranzacției dintre Eximbank și National Bank of Greece, acționarul majoritar al Băncii Românești, Cîțu a declarat pentru G4Media.ro că suma plătită a fost de circa 62 de milioane de euro, plus o sumă similară pentru un credit.

Florin Cîțu a anunțat și schimbarea conducerii CEC în urma unor proceduri ”transparente”.

Fragmentul relevant din interviu:

Rep: Care e suma totală a tranzacției prin care Eximbank a cumpărat Banca Românească?
Florin Cîțu: Suma a fost de 62 de milioane de euro, iar împrumutul luat de Eximbank și apoi transferat la Banca Românească cred că a avut aceeași valoare. Trebuie să vă spun că nu am fost foarte fericit cu această tranzacție. Nu văd de ce Eximbank să cumpere o bancă de retail.

Rep: Există posibilitatea de a stopa tranzacția?
Florin Cîțu: Tranzacția a fost făcută, nu o puteam opri. Fuziunea nu va fi făcută în termenii de astăzi. Nu cred că există o capacitate de a face o fuziune benefică. Trebuie să găsim o soluție pentru divizia de retail. Am discutat și cu BERD, și cu IFC și voi publica o strategie legată de activele financiare ale statului, care va include Eximbank, CEC, Fondul de Garantare, Fondul de Contragarantare și Exim Asig.
Așa cum sunt azi, din păcate nu sunt jucători importanți în piață.

Rep: Ar fi o soluție ca între CEC și Eximbank, cu divizia de retail, să existe o tranzacție?
Florin Cîțu: S-ar putea să existe o tranzacție, vom vedea în viitor

Rep: Vreți listarea CEC pe bursă? Dacă da, când?
Florin Cîțu: Da, și se va întâmpla, dar este pasul doi. Cred că în primul pas vom prezenta o guvernanță nouă. Ne trebuie un board profesionist, mai mulți indeendenți, oameni cu experiență. Nu văd de ce partea de executiv trebuie să fie în consiliul de supraveghere, ele ar trebui să fie separate. Vreau să aduc BERD și IFC în acționariat să ne ajute să restructurăm, pentru că au avut experiențe de succes în România.
Problema mea cu activele statului – pare că ne-am bătut joc de ele în ultimii ani.

Rep: Când se va produce schimbarea managementului la CEC?
Florin Cîțu: La Consiliul de Administrație suntem în procedură. Executiv – aș vrea să avem o procedură de selecție transparentă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. National… într-un mod cu adevărat inteligent, profesionist și eficient! Gândit! Succesul depinde de implementare! Patriotism fara steag la poarta! Și fără defilări pe bulevardele centrale!

 2. Cu fiecare actiune in plus a acestui ministru, cu atat mai mult imi dau seama ca trebuie demis:
  1. spune ca nu a fost de acord cu fuziunea, folosing ca argument lipsa de experienta Eximbank pe retail, din cate stiu Banca Romaneasca a fost preluata cu toata conducerea ei si ca este pe profit in ultimii ani.
  2. ne spune ca nu e ok ca statul sa aibă reprezentare in zona de banking, fara sa ne dea niste procente cu statele din vest: Germania, Franta, etc
  3. vine si face niste afirmatii publice, neclare pentru deliciul presei, negandindu-se ca angajatii din CEC, Eximbank si Banca Românească vor fi bulversati, demotivati si neimplicati pana se clarifica lucrurile (oare ce manager intreg la cap face asta?)
  3. Cum poti sa spui ca un management e defectuos atat timp cat este pe profit (toate cele 3 institutii bancare mentionate mai sus), folosind ca exemple Tarom, etc (care nu au legatura cu subiectul analizat), creându-se o impresie falsa ca si aici vorbim de pierderi
  4. cine are de castigat daca CEC se privatizeaza asa cum sustinea zilele trecute?
  Oare asta inseamna sa fii patriot? Oare de ce ING l-a dat afara? Probabil era foarte competent…

  • Tot ce-i romanesc sa piara! O sa mancati globalism pe paine moistilor!

  • Poate pana la urma va fi o fuziune între cele doua banci de sta!

 3. @Apreciați și că miniștrilor de finanțe ar trebui să li se anuleze atribuțiile schimbării conducerilor băncilor de stat cu susținători politici, deci să se depolitizeze administrarea băncilor de stat, ?

 4. Acest ministru devine din ce in ce mai penibil. Omu’ are mari probleme de comunicare ( vezi situatia imprumuturilor din ultime saptamani pe care nu stie sa le explice pe intelesul celor care nu au studii economice/financiare; si in mesajele PSD se profita la maxim de acest lucru).
  Strict pe tranzactia EXIM- BROM, Catu vorbeste sa se bage in seama. Debiteaza o groaza de prostii.
  Tranzactia este e una buna pentru noul actionar din mai multe considerente :
  1. pret 61 mil EUR – f bun raportat la fondurile proprii (150 mil EUR). In 2017 OTP oferea 80- 100 mil EUR.
  2. pret vs cota de piata estef . bun. EXIM plateste 62 mil RON pe 1.4% cota de piata. Spre comparatie:
  In 2014 OTP oferea 80- 100 mil EUR pe BROM care avea atunci 1.6% cota de piata.
  Tot OTP a platit in 2014, 40 mil EUR pe Millenium care avea 0.8% cota de piata la acea vreme.
  Sau tot in 2014 Tiriac a vandut cu 700 mil EUR 45 % din actiuni la Unicredit Tiriac care inseamna aproximativ 700 mil EUR platit pe 4% cota de piata (wow)!!!!
  3 astazi BROM are depozite atrase de 1 Mld de EUR (predominant de la persoane fizice). Sunt o sursa mai ieftina de bani (decat piata monetara sau liniile de finanatare pentru activitatea de creditare). Este de asteptat ca in anii care vin sectorul de retail banking sa se dezvolte intr-un ritm mai alert decat sectorul de corporate (deci implicit o sursa de venituri pentru banci).
  etc
  Este adevarat ca din pdv al profitabiliatii BROM nu sta grozav . Dar se pare ca NBG s-a focusat in ultimii 4-5 ani pe imbunatatirea calitatii activelor (risk de credit asumat minim) si f. putin pe profitabilitate.
  Este normal ca intr-un sistem bancar sa ai mai multe banci cu capital romanesc / inclusiv capital de stat.
  Nu poti avea o economie dezvoltata in care bankingul sa fie dominat (atat de) categoric de capital extern. Acum in Romania capitalul romanesc in sistemul bancar ajunge la 25%-26%. Si procesul de consolidare nu ar trebui sa se opreasca aici. Pt ca vremurile ce vin vor fi din ce in ce mai complicate.
  Existenta a 2 banci comerciale universale cu capital majoritar de stat este chiar recomanadata. In acest fel pot fi comparate performatele lor, pot face parteneriate, pot impartasi “best practices”, etc

 5. Partea de retail nu o sa mai aiba valoare in anii CE vin datorita Directivei PSD2 deja implementate.
  Asa ca mai ramane brandul cu ‘ROMANEASCA’.
  Socoteala cu pretului dupa vreo doi ani se va face .

 6. A trece retailul de la BROM la CEC e o mare prostie. O parte dintre clientii pf de la BROM, si nu putini, vor renunta probabil la serviciile bancii odata ajunsi la CEC. De ce? Pt ca CEC e perceput ca un brand parafuit, imbatranit, birocratic, etc .
  Totodata BROM a fost construita si dezvoltata ca o banca universala. Din pdv operational cele doua divizii, de retail si corporate, sunt strans conectate (vezi activitatea din sucursale). A extrage activitatea de retail din banca ar fi un process extrem de costisitor (costuri operationale, staf, timp) cu un impact urias asupra profitabilitatii bancii pe termen scurt si mediu. bnaca va fi practice mutilate. Daca Catu insista cu aceasta tampenie tranzactia va fi cu adevarat un mare esec. Si va fi un reper negativ pentru orice tranzactie viitoare de M&A in care statul (sau o companie de stat) va avea calitatea de cumparator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.