G4Media.ro

VIDEO Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari, soldată cu un mort și…

VIDEO Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari, soldată cu un mort și patru răniți. Primele indicii – o conductă de motorină s-a fisurat. Incendiul a fost oprit după trei ore

O explozie s-a produs vineri, în jurul oreo 12.15, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, operată de Rompetrol. Explozia la instalația de producere a motorinei, urmată de un incendiu stins după aproape trei ore, s-a soldat cu moartea unui angajat și rănirea altor patru. Doi dintre aceștia, cu arsuri, au fost transportați la spitale din București. Primele informații indică faptul că explozia a fost provocată de o conductă fisurată.

 • Filmul zilei de vineri, 2 iulie:

19.24: Rompetrol Rafinară anunță, într-un comunicat, stingerea integrală a incendiului. Redăm mai jos integral comunicatul companiei:

„Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială.

Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc. Celula anti-criză Rompetrol continuă să ofere sprijin autorităților și partenerilor, precum și pentru reducerea impactului pe plan intern al acestui incident.

Încă de la începutul incidentului, tot personalul a fost evacuat în siguranță, stabilindu-se un traseu și o zonă strictă, doar pentru accesul și intervenția echipelor de intervenție. De asemenea, procesele operaționale din rafinărie au fost oprite, sistemele de ventilație au fost pornite, pentru a elimina orice altă sursă care ar fi putut duce la propagarea incendiului.

La nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialisti care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie.

Compania va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din Romania și regiunea Mării Negre.

Monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă).

În momentul izbucnirii incendiului, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM) se aflau 5 angajați Rompetrol Rafinare. Compania depune toate eforturile necesare pentru ca cei afectati să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor.

În funcție de procedurile medicale și situația colegilor, analizăm și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților. Totodată, departamentul de resurse umane este în contact direct cu familiile celor afectați.

Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului care, din păcate, a decedat în urma incendiului. Condoleanțe familiei!”

15.44: 110 pompieri și paramedici au acționat la Rafinăria Petromidia, a anunțat comandatul operațiunii

15.35: Un angajat al rafinăriei, detalii despre persoana decedată: Un tânăr angajat de 32 de ani, prins de suflul exploziei, care nu a mai putut fi salvat.

Despre cauzele exploziei: ”La prima vedere a fost o conductă care s-a fisurat, a apărut flacără în zonă de motorină”.

15.43: Bilanțul final anunțat de ministrul Internelor, Lucian Bode: un deces și patru răniți. El anunță că incendiul a fost oprit

15.32: Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, noi informații despre cei doi arși care vor fi mutați la București:

Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca). Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.
Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital.
Rămânem în legătură cu echipele medicale în privința stării pacienților.

15.03: ”În acest moment, incendiul din cadrul instalației este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp” – comunicat al Rompetrol Rafinare

15.00: Noul bilanț al incendiului:

 • 1 deces
 • 1 angajat dat dispărut
 • 5 răniți

14.59: O persoană dispărută a fost găsită decedată, a anunțat prefectul de Constanța, Silviu Coșa, citat de Agerpres

14.20: Purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța a anunțat că la acest moment sunt cinci persoane rănite și una dispărută

14.17: Situația celor doi arși internați la Spital Clinic Județean de Urgență Constanța: Din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, 1 persoană cu arsură pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și 1 persoană cu arsură pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B. (Sursa: Ministerul Sănătății)

14.15: Circa 50 de pompieri încearcă să stingă incendiul de la Petromidia, potrivit ISU Constanța

13.58: Premierul Florin Cîțu, mesaj pe Facebook: ”I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime.
De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”.

13.56: Raed Arafat, șeful DSU, a declarat la Antena 3 că ar exista 4 victime, și nu 6, așa cum a transmis ISU Constanța

13.48: ISU: Una dintre victime, cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, a fost transportată cu elicopterul SMURD la spital. O alta, cu arsuri la nivelul feței, a fost transportată de asemenea la spital. Altă victimă are un traumatism la picior, alta – traumatism lombar transportată la spital, o alta cu arsuri minore.

13.44: ISU – sunt șase persoane rănite în urma exploziei și o persoană dispărută

13.43: Echipajele de salvatori continuă căutarea persoanei dispărute. Instalația arde în continuare cu flacără, potrivit surselor G4

13.39: Compania Rompetrol a furnizat prima reacție oficială, confirmând că explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei, informație publicată în premieră de G4Media. Mai jos, comunicatul integral:

”In cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinariei Petromidia, in cadrul instalatiei de hidrofinare petrol motorină (HPM).
Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta. In acest moment, echipele de interventie actioneaza pentru controlul si stingerea incendiului. Vom revenim cu mai multe detalii, in cel mai scurt timp. Multumim autoritatilor pentru profesionalismul si promptitudinea cu care au reactionat la acest incident”.

13.27: Imagini VIDEO din Rafinăria Petromidia la câteva momente după explozie. Incidentul – la instalația de producție diesel

13.26: Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
• 1 victimă cu traumatism lombar
• 1 victimă cu arsură la nivelul feței

13.19: Explozia a avut loc la instalația de producție a motorinei din Rafinărie, potrivit surselor G4Media.ro

13.18: ”Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului” – ministrul Mediului, Tanczos Barna, conferință la Bistriţa.

13.15: Din simulările efectuate de ANM, evoluția norului de fum continuă să fie spre mare, astfel încât locuitorii să nu fie afectați. Vântul bate dinspre uscat spre largul mării

13.09: Petromidia are propriul sistem de stingere a incendiilor. Focul nu a depășit perimetrul rafinariei, astfel că Primăria Constanța nu a convocat comitetul de alertă, potrivit informațiilor G4Media.ro

13.08: Mașini de pompieri au fost trimise la Năvodari și din județele învecinate, potrivit ISU:

ISU Călărași – 2 autospeciale de stingere
ISU Ialomița – 2 autospeciale de stingere
ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere
ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere

13.06: Noi imagini din interiorul rafinăriei, transmise de un cititor G4Media.ro:

13.05: Context: în 2016 a mai avut loc o explozie similară la Petromidia, cu 6 răniți

13.02: Rafinăria a intrat în procedura de oprire, producția e stopată

13.01: Imagine surprinsă chiar lângă Rafinăria Petromidia de un cititor G4Media.ro:

12.56: Salvatorii ISU caută o a patra persoană care s-ar fi aflat în apropierea instalației care a explodat, potrivit surselor G4Media.ro.

12.55: O a treia persoană a fost rănită în explozie, potrivit surselor G4Media. Toate cele trei persoane rănite sunt conștiente, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență

12.54: În urmă cu două săptămâni, vechiul turn din Rafinăria Petromidia fusese demolat, într-o explozie controlată, potrivit presei locale

12.48: Raed Arafat și Lucian Bode merg la Năvodari, potrivit surselor G4Media.ro.

12.47: Situația de moment la Năvodari, prezentată de colonelul Cristian Amarandei (ISU):

 • sunt 2 victime – una a fost preluată de SMURD, cealaltă primește îngrijiri.
 • a fost activat planul roșu de intervenție.
 • nu sunt cunoscute cauzele evenimentului
 • momentan nu mai este pericol de o nouă explozie.

12. 46: Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

12.44: Imagini din apropierea rafinăriei:

Explozie la rafinăria Petromidia – G4Media
Explozie la rafinăria Petromidia – G4Media

12.40: ISU a transmis mesaj de avertizare a populației prin RO-Alert. Populația e sfătuită să nu stea la mai puțin de 1 km de zona exploziei

12.38: O a doua victimă a fost rănită în explozie – ISU

Știre inițială: O explozie a avut loc vineri la Năvodari, în zona Rafinăriei Petromidia deținută de compania Rompetrol. Potrivit ISU Constanța, e vorba despre o explozie la o instalație de la rafinarie. În urma exploziei a fost înregistrată o victimă cu arsuri de căi aeriene și pe circa 45% din suprafața corpului.

Prefectul județului Constanța a aprobat planul roșu de înterventie. A existat o sesizare la 112, din primele informații instalația afectată arde violent.

În curs de actualizare

Imagini VIDEO postate pe Facebook:

Foto: Explozie la rafinăria Petromidia – Facebook / Adrian Negrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Poate asa se intorc si… corbii la Corbu.
  Eu nu inteleg cum accepta lumea sa mearga in concediu la Navodari…

 2. Cred ca e ok fumul, e BIO

  • Cam cum scoate TDI-ul fara filtru.

 3. Siguranta in munca este grija nambăr oan a autoritatilor in Romania. Cei 60% din salar care merg in taxe, impozite, suprataxe si tva-uri sunt cheltuiti spre binele fiecaruia.

 4. nu-i nimic, mai important e sezlongul pe plaja din mamaia nord.

 5. Asadar, a explodat reactorul de producere a motorinei. Nasol. Evacuati tot litoralul pentru ca este mai sigur. Nu vreti sa stiti ce substante sunt acolo…am lucrat intr-o rafinarie si stiu.
  Desigur, acum vor sari ONG-istii cu protectia mediului si cu reprosuri de genul: „v-am zis noi ca trebuie sa renuntam la petrol si sa mergem cu trotinetele”

 6. Ia sa vezi ce preturi pun de maine rusii de Kазмунайгаз, Lukoil, Gazprom. OMV Petrom o sa tina si ei pasul
  Asa-i cand iti lasi industria pe mana lui Putin prin intermediari.

 7. Avem o victima cu arsuri.
  Trebuie transferat repede in strainatate.

  • Exact asta vroiam să spun și eu.
   Să facă bine sa ii ducă pe toți arșii in străinătate, altfel vor fi pe viitor cel puțin 4-5 morți în urma bacteriilor din spitalele noastre din România.

  • La asta m-am gandit , bine ca avem spitale de arsi performante .
   Pana nu se ard niste parlamentari nu vor face nimic .

  • Cand vor fi transferati in Belgia?

  • Poftim siguranta si securitate la locul respectiv de munca. 0. Bine ca stiu sa faca bani.

 8. Poluarea majora este in Mamaia, la ora actuala, nu la Midia Navodari.
  Toti cei din tara, veniti la plaja, polueaza Mamaia cu trafic infect, noxe de la rablele lor cu catalizator sau DPF anulat, cu manele, sau figuri in masini de fite, incurcand traficul, plus etalarea snobismului si a prostiei.
  Daca aveti bani de spart pe concedii, mai fugiti si in alte tari.
  In felul asta, isi mai revine si plaja noastra, mai respiram si noi… localnicii.

  • Tot localnici trebuie sa fie. Astia mai umblati prin lume nu-si strica concediile pe litoralul romanesc. Odihna placuta!

  • Atunci nici tu să nu pleci prin țară în concediu și să stai doar la voi acolo ok ?
   Să fie egalitate !
   Să nu cumva sa te pună dracu sa te duci și tu la munte cu hârbul tău de mașină să poluezi aerul curat de munte cu răsuflarea ta otrăvitoare !

 9. ATENȚIE ATENTIE ATENȚIE!!! A fost o explozie pe litoral au explodat prețurile vă rugăm părăsiți zona și duceți vă pe litoralul grecesc bulgăresc sau turcesc…..

 10. Eliberati litoralul, incepe distractia la marea neagra!!!

 11. Gata, dieselul interzis!
  Romani, incepe distractia la marea neagra!

  Trebuie sa ne obisnuim…

 12. Asta e frecție la piciorul lui prigoană să vezi când or să sară reactoarele de la Cernavodă în sus că n jos e mai greu

 13. Un val de comentarii inepte.
  Motivul: a murit un om si altii sunt in stare grava.
  O buna ocazie pentru multe glume proaste si comentarii de doi bani.
  Mie mi se pare ca s-a actionat destul de eficient in conditiile date. Focul a fost izolat rapid, nu s-a propagat la instalatiile vecine.
  Accidente se intampla de cand lumea.

 14. Care aveti cazane diesel… La fier vechi cu ele!

 15. Când nu arde câte ceva, sare în aer.

 16. Vedeti ..acum buvuie economia cu catu si soca!

 17. Pentru președintele ales pot ă scot p… Lla și să mă pisshssh pe el

 18. Pentru președintele ales pot ă scot p… Lla și să mă pisshssh pe el? Dacă nu, s. Ug. Etzti incontinuare

 19. Dincolo de Celelalte Cuvinte, o formație ce trebuie ascultată , știu să dau cu stănga și cu dreapta, în rest las la latitudinea ascultătorilor sau cititorilor

 20. angajatii de la rompetrol zic ca sunt 7 morti si stirile zic ca 1… cum vine asta!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.