G4Media.ro

VIDEO Dronă cu inteligență artificială, care poate vâna și ucide oameni, construită…

Sursa foto: Pixabay / StockSnap

VIDEO Dronă cu inteligență artificială, care poate vâna și ucide oameni, construită „din joacă” în câteva ore de doi ingineri / Antreprenor: Nu ne putem apăra acum de o asemenea amenințare

Un cercetător care a dezvoltat împreună cu un prieten, în câteva ore, o dronă care poate vâna și ucide oameni, folosind inteligența artificială și recunoașterea facială, avertizează că nu ne putem apăra în acest moment de o asemenea amenințare, transmite publicația Live Science.

Luis Wenus, un antreprenor și inginer din SUA, a dezvoltat vehiculul aerian fără pilot, care poate identifica oameni într-un timp scurt, „din joacă”. El a publicat pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter), un clip video cu drona. Dispozitivul poate găsi și urmări o persoană folosind inteligență artificială și tehnologie de recunoaștere facială. Wenus și-a dat apoi seama că vehiculul aerian poate fi foarte ușor echipat cu explozibil. În Ucraina, 50.000 de drone kamikaze, unele de mici dimensiuni, sunt lansate în fiecare lună împotriva rușilor.

Luis Wenus a dezvoltat drona împreună cu un alt inginer, Robert Lukoszko, pentru a găsi un om într-o mulțime. Imediat ce a identificat persoana căutată, drona zboară în jurul acesteia la viteză maximă.

„Ne-au trebuit doar câteva ore pentru a o construi (drona – n.e.) și m-a făcut să realizez cât de înfricoșător este”, a declarat Wenus. Persoane rău intenționate pot atașa cu ușurință explozibili pe zeci de astfel de dispozitive, iar apoi le dau drumul într-un loc în care sunt mulți oameni. Wenus spune că un atac cu astfel de drone nu ar putea fi oprit, deoarece nu există sisteme anti-dronă pentru evenimente mari și spații publice.

Antreprenorul a spus că nu va face public codul folosit pentru acest proiect, deși este un adept al software-ului deschis (open source). El a avertizat și că un atac terorist de acest fel ar putea fi orchestrat în viitorul apropiat, deoarece va fi tot mai ușor de scris codul necesar cu ajutorul sistemelor bazate pe inteligență artificială precum ChatGPT.

Wenus crede că societatea trebuie să dezvolte rapid sisteme anti-dronă pentru spațiile civile în care se adună mulți oameni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Au trebuit 70 de ani ca viitorul distopic imaginat de Robert Sheckley in a sa splendida povestire „Watchbird” sa devina realitate (pentru ca daca baietii astia doi au facut in joaca asa ceva, in cateva ore, e cert ca astfel de instrumente deja exista si sunt perfect operationale).
    Ce e inca si mai trist/ironic, este ca povestirea lui Sheckley este despre un dezastru provocat de o idee in esenta buna, generoasa – sa prrevina crimele, nu sa le infaptuiasca…