G4Media.ro

Cu 1 milion de unități aproape de livrare, criza de proiectile de…

Sursa foto: Wikimedia

Cu 1 milion de unități aproape de livrare, criza de proiectile de artilerie a Ucrainei s-ar putea sfârși în curând / Kievul ar putea trage în vară 10.000 de proiectile/zi împotriva rușilor

Cel puțin 700.000 de proiectile de artilerie urmează să fie livrate Ucrainei în primăvară, iar munițiile le-ar putea permite forțelor armate ale Kievului să stopeze ofensiva rușilor. Până în vară, numărul ar putea depăși pragul de 1 milion, potrivit publicației Forbes. Anul trecut, statele membre ale UE au pus la dispoziția Ucrainei 500.000 de proiectile.

Mai multe inițiative europene, printre care o achiziție inițiată de Cehia și mai multe acorduri bilaterale încheiate de Ucraina cu diferite state europene, ar trebui să pună la dispoziția forțelor terestre ucrainene proiectilele de artilerie de care au nevoie în acest an.

Situația se va îmbunătăți și mai mult dacă prin Congresul american trece pachetul de asistență în valoare de 60 de miliarde de dolari propus de Casa Albă pentru Kiev.

Datorită unităților importate din Coreea de Nord, Rusia este capabilă în acest moment să tragă 10.000 de proiectile pe zi de-a lungul liniei frontului, pe când Ucraina poate răspunde cu doar 2.000 de unități zilnic. Kievul reușește să compenseze lansând 50.000 de drone FPV în fiecare lună împotriva rușilor. Totuși, forța explozibilului care poate fi transportat de un astfel de vehicul aerian nu se poate compara cu cea a celui dintr-un proiectil de obuzier de 155 de mm. Mai mult, raza de acțiune a dronei, de câțiva kilometri, este mult mai scurtă decât cea a proiectilului, care este de câteva zeci de km.

Salvarea a venit din Cehia

Statul care a contribuit cel mai mult la rezolvarea crizei de muniții cu care se confruntă Ucraina este Cehia. La Conferința de Securitate de la Munchen, Jan Jires, adjunctul ministrului Apărării de la Praga, a surprins audiența când a anunțat că guvernul său a identificat 800.000 de proiectile de artilerie în „state non-vestice”. Acestea pot fi achiziționate pentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit aceleiași surse.

Peste două săptămâni, Belgia, Canada, Danemarca și Olanda, alături de alte țări, au anunțat că vor furniza fonduri pentru 400.000 de proiectile. Dacă toate cele 800.000 de unități sunt achiziționate, Ucraina va putea trage 6.000 de proiectile pe zi în vară. În cazul în care trece și pachetul de asistență american, numărul de proiectile lansate de ucraineni împotriva rușilor ar putea ajunge la 10.000 pe zi, potrivit Forbes.

Negocieri pentru achiziția de proiectile pentru Ucraina mai poartă Germania, în India, dar și Uniunea Europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Momentan sunt alte probleme majore pentru Ucraina. Polonezii blocheaza vamile si nu mai lasa nici macar aparatura militara sa treaca. Autoritatile poloneze spun ca oamenii au dreptul sa blocheze acele vami. Din păcate pentru Ucraina, proiectilele vin tarziu. Cred ca ultima lor sansa o reprezinta urmatoarea actiune ofensiva. Cu tot cu avioane F16. Daca nu vor avea castig de cauza… cred ca urmeaza niste negocieri tot mai dure. Pana si in presa ucrainiana (pravda) se vb de interesul Elvetiei, Turciei, Chinei de a pune capat. Donald Trump daca iese presedinte cu siguranta o sa insiste pentru discutii si nu pentru mai mult armament. E un conflict de uzura, dar o sa fie din ce in ce mai imposibil pentru ambele parti sa continue…..

  2. CEHIA NU UITA INVAZIA BOLSEVICILOR.
    FELICITARI STATELOR CARE AJUTA UKRAINA