G4Media.ro

VIDEO Cum va funcționa mecanismul prin care fondurile europene vor fi condiționate…

Sursa Foto: Parlamentul European/ Credit: Pietro Naj-Oleari

VIDEO Cum va funcționa mecanismul prin care fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept? Dacian Cioloș: Renew Europe a susținut conectarea bugetului UE cu aceste măsuri/ Va fi dificil pentru guvernul Orban să negocieze la Bruxelles un deficit mai mare de 3%

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro, că una dintre condițiile pentru susținerea comisiei von der Leyen, votată miercuri în Parlamentul European, a fost implementarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cioloș a explicat că mecanismul se va aplica tuturor statelor membre UE pe baza unui raport anual.

Liderul Renew Europe a mai declarat că va fi dificil pentru guvernul Orban să negocieze cu Comisia Europeană, pe baza actualului cadru legal, un deficit mai mare de 3%, dar că se pot obține ajustări pentru o anumită perioadă dacă va prezenta un program credibil de investiții pe termen lung.

  • Redăm mai jos cele mai relevante declarații din interviul acordat de liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș



Rep: Comisia von der Leyen a trecut, inclusiv cu susținerea grupului politic pe care îl conduceți, Renew Europe. Care a fost condiția principală pentru a-i acorda votul europarlamentarilor Renew Europe?

Au fost mai multe discuții în aceste ultime luni cu Ursula von der Leyen în care noi am vrut să ne asigurăm că principalele priorități pe care le avem în grupul nostru se traduc în măsuri pe care le include în programul său de lucru.

Sunt chestiunile legate de statul de drept, acest mecanism care să asigure menținerea statului de drept în toate statele membre din UE, pe care Comisia l-a promis și este deja pe masa discuțiilor.

Va exista un fel de MCV care se va aplica pentru toate statele membre. În fiecare an va exista un raport asupra măsurilor pe care le iau toate statele membre pentru lupta împotriva corupției și pentru funcționarea statului de drept. Deci va fi un raport anual, și acolo unde există derapaje nu mai stăm doar la activarea sau nu a articolului 7, care e foarte greu de aplicat, ci va exista și legătura aceasta cu fondurile europene, ca să descurajeze guvernele să derapeze.

Renew Europe a susținut conectarea bugetului cu aceste măsuri. Atunci când justiția nu funcționează nu ai nici siguranța că banii europeni sunt cheltuiți corect și că este urmărită corect de justiție.

Noi am vrut să avem acest mecanism în primul rând, această idee cu legarea de fondurile europene exista deja și aici există o susținere majoritară. Ceea ce noi am cerut în plus, Alianța USR Plus mai ales și cu alți colegi din Est, a fost ca, atunci când acest mecanism se aplică prin eventuala blocare a fondurilor UE, să nu fie afectați beneficiarii finali direcți.

Adică statul și guvernul este cel care trebuie să ia anumite măsuri ca să pună justiția din nou pe roate. Pe perioada cât nu se întâmplă lucrul acesta și sunt blocate fondurile europene, să existe un mecansim prin care să nu fie blocate toate proiectele și în sectorul privat.

Reep: Vedeți fezabilă posibilitate ca România sa-și negocieze cu Comisia un deficit bugetar mai mare, de 4% sau 5%?

Eu cred că va fi foarte greu în condițiile cadrului legislativ european actual. Un element important pentru orice discuție ar merge guvernul la Bruxelles să negocieze este un program de investiții prin care să arate că are o viziune și o perspectivă pe termen lung de a stimula antreprenoriatul, crearea de locuri de muncă și de a investi în infrastructură. Cred că în astfel de condiții mai poți negocia ajustări pentru o anumită perioadă.

Cred că important e ca România să arate că va rezolva problema deficitului stimulând economia care produce și creează locuri de muncă.

Prioritatea acestui guvern ar trebui să fie negocierea bugetului multianual, implicarea în negocierea perspectivelor bugetare multianuale, să se asigure că pe liniile bugetare viitoare România cu interesele sale se regăsește. Mă gândesc aici la interese legate de investiții în infrastructură. Noi avem dezavantajul că am cheltuit greu fondurile europene și le dăm argumente celor care vor să le reducă, pe motiv că oricum România nu le cheltuiește.

Pe politica agricolă comună să vină cu o abordare coerentă pe modul cum sunt folosite subvențiile în dezvoltarea agriculturii. Acum există percepția că fondurile care se duc pe subvenții la fermele mari și foarte mari sunt bani aruncați pe geam. Trebuie demonstrat că banii ăia se duc în investiții și în crearea de locuri de muncă.

Se intră în linie dreaptă în negocierea bugetului, foarte probabil în următoarele trei luni, dacă nu în șase, dacă nu în maxim nouă luni perspectivele bugetare vor fi negociate. Guvernul împreună cu președintele vor fi cei care vor trebui să meargă cu aceste argumente.

Rep: Cum vedeți politica de apropiere față de Rusia susținută de aliatul dvs, Emmanuel Macron?

Nu cred că e o politică de apropiere. Macron vrea să abordeze cu un anumit pragmatism relația cu Rusia. Și eu i-am atras atenția împreună cu alți colegi din Est că pentru noi lucrurile sunt mult mai sensibile și că noi vom fi foarte precauți în modul în care UE va aborda relația cu Rusia. Putin este impredictibil. Sigur, nu se pune problema să nu avem deloc relații diplomatice cu Rusia, ci să se poată purta anumite discuții, dar o apropiere și o întărire a relațiilor în condițiile în care Putin este impredictibil, și vedem cum acționează, inclusiv în Republica Moldova, noi suntem în continuare foarte rezervați.

Emmanuel Macron e președintele Franței, eu sunt liderul unui grup politic din PE care are parlamentari din 33 de partide, care provin din 22 de state membre. Subiectul Rusia este unul care este în continuare în discuție în grup, e un grup nou, noi avem 71 de parlamentari care sunt la primul lor mandat.

Sunt câteva teme, printre care și aceasta, care urmează să fie în continuare pentru a stabili o poziție a grupului. Avem și europarlamentari care spun că trebuie să putem discuta cu Rusia mai multe lucruri și alții care spun, da, le discutăm, dar trebuie să o facem cu mare atenție, pentru că Putin este impredictibil și unii am simțit pe pielea noastră ce înseamnă impredictibilitatea asta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Să ne răspundeți și nouă vă rugăm: când să ne facem bagajele? Că nu vedem nici cea mai mică intenție de a se schimba ceva.

  2. Scopul Guvernului Orban este dictat de PPE.
    Romania sa absoarbă fonduri europene minime.
    Se caută un pretext,România avea o creștere economică mai mare decât Germania si alte state dezvoltate,iar noi trebuie sa fim opriți
    Primul pas deficit 4,3%,O condiție importanta de a nu mai primi fonduri nerambursabile.
    Apoi curs euro aproape de 5Lei.
    Peste noapte dobanzile cu care ne împrumutam cresc.De la creșterea economică consolidată suntem spre austeritate.
    În 2020 Guvernul Orban, va ajunge la realizarea guvernului Ciolos,un guvern 00000.
    Planul este vizibil. Vine criza?

    • Da dacă nu se iau măsuri care trebuie. 110 mld de eoro datorie externă nu e de glumă. Singurii care au dus țara la criza despre care vorbești e fmmpsdaldeudmr. O soluție ar fi ca românia să treacă cât mai repede la moneda euro. Apoi trecerea imediat a tuturor utilităților( curent apă gaze) în proprietatea statului. Și cireasa după tort eu as vedea confiscarea tuturor averilor(stim toți care averi).

    • Așadar, România depășise Germania la „creștere economică” și o făcea de râs așa că „PPE a dictat guvernului Orban sa absoarbă fonduri europene minime” și să facă ” deficit 4,3%. „Apoi curs euro aproape de 5Lei” de parcă deficitul îl poate face cineva la comandă, nu e consecința cheltuielilor nesăbuite făcute de guvernele mafiei PRO-PSD-ALDE iar „dobanzile” și ” austeritatea” nu sunt urmările jafului pe care l-a făcut mafia. Ce să „vină criza” , creierii unora sunt” in criză ” de când s-au născut.
      În 2020 Guvernul Orban, va ajunge la realizarea guvernului Ciolos,un guvern 00000.
      Planul este vizibil. Vine criza?

  3. In ultimii ani am trait pe datorie… Chiar e asa greu de imaginat? Faptul ca acum a aparut buboiul este ca acum s-a scos de sub pres.. faptul ca se face un buget fara arierate necalculate mi se pare o noutate absoluta… Ce s-a facut pana acum a fost asa… Estimaam ca o sa avem 12 portocale…
    Estimam… Facem bugetul si aprobam cheltuieli de 1 portocala pe luna… Dupa care ne aducem aminte ca trebuie sa returnam 2 portocale vecinului care ni lea dat acum 1 an… Dupa care ne trezim ca am cules doar 10 portocale… Si trebuie anul asta sa ne imprumutam 4 portocale sa iesim la liman…. Nu e chiar asa de greu sa o duci 3 ani asa

  4. Euro-utopia neo marxista vrea sa ne impuna 3% limita deficitului. Poate ne da domnul Ciolos de la inaltimea domniei sale niste solutii „made in France” pentru aceasta problema. Asadar tot romanul de rand va suferi si vor exista reduceri de salarii si pensii pentru a satisface doleantele UE. Asta inseamna sa impui limite statelor membre in beneficiul vestului.

  5. Cum se conectează statul de drept cu deficitul de 3%?

  6. Sa nu uitam
    Guvernul Ciolos 0
    Guvernul Ciolos a cumpărat Corvette
    Guvernul Orban cumpără Rachete.