G4Media.ro

VIDEO Cum au trecut șase colete cu 1,6 milioane de euro cash…

Sursa Foto: Poliția de Frontieră Republica Moldova

VIDEO Cum au trecut șase colete cu 1,6 milioane de euro cash prin punctul vamal preferat al traficanților de țigări

Lucrătorii vamali din Republica Moldova au descoperit, în dimineața zilei de 18 aprilie, 1.590.660 de euro  într-un TIR care a intrat din România. Suma de bani nu a fost depistată de vameșii români. Conform presei din Republica Moldova, cei aproape 1,6 milioane de euro aparțin grupărilor care se ocupă cu traficul ilegal de țigarete, estimat între 100 de milioane și un miliard de euro pe an. Vameșii care au verificat mijlocul de transport au găsit șase colete cu bani, toate pline cu bancnote de 20 și 50 de euro.

”Banii au trecut foarte ușor la granița română. Banii erau trimiși din România și urmau să ajungă în Republica Moldova, probabil la o grupare infracțională de acolo. Organele de control de la Albița nu au făcut absolut niciun control. Banii erau ascunși, dacă se poate spune ascunși pentu că erau relativ la vedere, în cabina unui șofer de TIR, iar camionul era gol. Controlul nici nu era greu de realizat în aceste condiții. Organele de control au verificat doar actele șoferului și alre TIR-ului”, așa cum ne-a declarat o sursă din Albița.

Sursa ne-a mai precizat că TIR-ul cu 1,6 milioane de euro era înmatriculat în Republica Moldova, iar șoferul V. Gurschi avea dublă cetățenie, cea română și cea din Republica Moldova. ”Era un control banal. Dacă vameșii își făceau treaba, statul român avea 1,6 milioane de euro acum, bani pe care îi putea folosi la achiziția de produse medicale, că tot este la modă acum subiectul. Vameșii, din motive care trebuie descoperite de anchetă, nu au fost interesați să verifice TIR-ul în punctul vamal românesc”, ne-a mai declarat sursa.

După ce a trecut nestingherit prin vama românească, vameșii moldoveni din punctul de graniță de la Leușteni au decis să facă totuși un control amănunțit al TIR-ului gol. În cabina șoferului au descoperit cei 1,59 milioane de euro. Vameșii care au verificat mijlocul de transport au numărat aproximativ șase colete cu bani, toate pline cu bancnote de 20 și 50 de euro.

https://www.youtube.com/watch?v=8e0SlZyRrKU&feature=emb_logo

Nicio investigație

Am contactat reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ANAF – în subordinea căreia se află Vama, dar și ai DIICOT, pentru a ne preciza dacă s-a început o anchetă internă în cazul primelor două instituții sau o anchetă penală la Parchetul AntiMafia.

Răspunsul a fost că nimeni nu știa de așa ceva, ba chiar în conducerea centrală a Vămii și Poliției de Frontieră erau și mici nedumeriri că un transport cu 1,6 milioane de euro chiar a trecut de Paște prin granița română. Giorgiana Hosu, prim-procurorul DIICOT, ne-a transmis că nu știe de un astfel de dosar, dar se va interesa dacă procurorii au fost sesizați.

Suspiciuni la Albița

Două sunt instituțiile responsabile de faptul că 1,6 milioane de euro au trecut prin vama românească ușor, ca prin brânză, cum se spune în popor. Este vorba de Poliția de Frontieră, instituție din subordinea Ministerului de Interne, și de Vama, instituție în subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

”Echipa mixtă de la Poliția de Frontieră și Vamă din punctul de trecere de la Albița putea să descopere foarte ușor banii. Polițistul de frontieră s-a limitat doar să verifice actele șoferului și să vadă că acesta făcea curse România-Moldova. Lucrătorul vamal nu a fost interesat să verifice în 30 de secunde dacă șoferul ascunde marfă de contrabandă în cabină, în partea de dormitor a cabinei. Trebuie amintit însă că și polițiștii de frontieră au atribuții pentru a stopa contrabanda cu țigări. Așa că a fost un dezinteres al angajaților de la două instituții, în special al celor de la Vamă”, ne-a mai declarat sursa din Albița.

Un reprezentant al punctului vamal din Albița ne-a precizat că a fost vorba de o înțelegere ca TIR-urile care ies din România să fie verificate atent de vameșii moldoveni, iar TIR-urile care ies din Republica Moldova să fie verificate de cei români. Această înțelegere nu ne-a fost confirmată de nimeni din conducerea Poliției de Frontieră sau a Vămii.

Albița, vama corupției

Punctul vamal de la Albița a rămas celebru pentru anchetele DNA începute în 2013 când în jur de 40 de vameși au fost suspectați și acuzați de fapte de corupție. Nici în primul dosar denumit ”Albița I” cei 21 de vameși (angajați ai ANAF) implicați nu au primit o sentință definitivă.

În 2018, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis condamnarea tuturor celor 21 de vameși la pedepse cu închisoare cu suspendare sub supraveghere, cuprinse între 2 şi 3 ani, având ca termen de supraveghere între 5 ani şi 3 luni și 6 ani. Toţi cei 21 de vameși au fost achitaţi în cazul infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Contestația la această decizie se judecă la Curtea de Apel Iași.

Din aceste dosare, dar și dintr-un dosar de trafic de țigarete realizat de DIICOT în urmă cu 12 ani reies legături strânse între vameși și  grupările interlope din Republica Moldova, grupări responsabile în special de trafic ilegal de țigări.

Banii ar fi ai unui interlop cu conexiuni în Vamă

Sursa Foto: Poliția Română

În 2008, procurorii DIICOT îl rețineau pe Ghiţă Berbece, şeful de atuncu al Biroului Vamal Albiţa, dar și pe patru interlopi cu origini în Republica Moldova. Aceștia din urmă asigurau traficul de țigări din Republica Moldova în România, iar șeful Vămii nu îi deranja cu controale.

În România, conform anchetei procurorilor, traficul de țigarete era asigurat de Vasile Rodideal. În Republica Moldova, furnizorul era Vladimir Mardar (fotope atunci se numea Vladimir Tătăroi, și-a schimbat numele tocmai pentru a fugi mai ușor de autoritățile române).

Conform presei din Moldova care a preluat date oferite de controversatul politician Renato Usatîi, cei 1,5 milioane de euro care ar fi trecut foarte ușor prin vama de la Albița erau destinați tocmai lui Vladimir Mardar.

Cunoscut în lumea interlopă ca „Vova” sau „Tataroi” acesta este un cunoscut interlop și contrabandist de țigări din Băcioi, care este anunțat în căutare internațională atât de autoritățile din România, cât și cele din Ucraina. Potrivit surselor G4Media.ro, Vladimri Mardar ar mai deține și cetățenia ucraineană, doar că sub o altă identitate, iar ucrainenii l-au anunțat în căutare pentru trafic de droguri.

Dosarul penal deschis pe numele lui Vladimir Mardar în România încă din 2008 a fost transmis organelor de drept din Republica Moldova. Instanţa moldovenească însă l-a achitat pe Mardar.

”Pentru că legislația moldovenească nu permite extrădarea propriilor cetățeni, procurorii moldoveni au preluat de la colegii din România dosarul în care era învinuit Mardar. În 2014, acesta a fost achitat definitiv de către Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii moldoveni au respins mai multe probe aduse de acuzatori și au decis că infracțiunea nu a fost comisă de Mardar. Printre martorii apărării a figurat Constantin Țuțu, dar și fratele său, Alexandru Tătăroi”, ne-a mai precizat o sursă implictă în dosarele legate de traficul ilegal de la Albița.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

 1. Corectie, ati uitat ghilimelele: Suma de bani nu a fost „depistată” de vameșii români. / Organele de control de la Albița „nu au făcut absolut niciun control”.

  • Daca din Europa ne aduc tigari in conditii neeconomice se cheama comert liber comunitar. Daca din Moldova aduc tigari in conditii de piata normalizate, se cheama contrabanda. Sunt nefumator, dar tot nu pot sa zic decat sictir!

  • De ce a trecut o saptamana pana stirea a aparut in presa din Romania? Este clar ca nu se doreste nici investigarea si nici tragerea la raspundere a celor vinovati.
   Justitia din Iasi tocmai a eliberat saptamana trecuta un grup acuzat ca face trafic de tigari in regiunea Moldova, Diicot Iasi a lucrat doar la 8 dosare intr-un an si nu a finalizat niciunul, de ce PNL si presedintele Klaus Iohannis nu iau masuri? Iohannis spunea ca este garantul Justitiei, a scapat de PSD si a uitat acest slogan.

 2. Imi pare rau, dar eu cred ca asta a fost un ajutor direct pentru fratii nostri de dincolo de Prut… va razvratiti pentru ca banii au ajuns la fratii nostri?!

  • Fratia interlopilor, da

  • @ Area Sunt convins ca mafiotii nostri au fratii lor peste Prut. Faci parte dintre „frati”?

 3. Organele de la Albita probabil ca sunt acolo exact pentru asta: ca sa nu vada.
  Bravo caschetelor, hai cu pensia si vaucherul!

 4. Statul roman este un stat puternic și nu se încurcă cu mizilicuri de-astea!

 5. Și ne mai mirăm de ce nu intrăm în spațiul Schengen!!!

  • Aparent, moldovenii sunt mai bine pregatiti

 6. Am o banuiala cam pe ce se bazeaza cei care nu cred ca Romania este pregatita pentru Shengen.
  Asta, fata de cocaina „distribuita” pe litoral e mizilic!
  Vorba cantecului: „Siii-n apa maaaarii…”

 7. Doar cu ajutorul politiei se pot trece tigarile de contrabanda din rep Moldova si Ucraina in Romania.
  Apropos nu s-a intrebat nimeni de ce politia locala si celelalte „forte” din MAI sau SRI, NU II VAD PE CEI CARE VAND TIGARI LA NEGRU PRIN PIETE ? La Tg Frumos stau in fata Politiei nestingheriti. Are cineva vre-un raspuns?

  • @citizen 7: Ba politia e foarte pe faza! La Iasi politistul supravegheaza atent sa nu se ia careva de vanzatoarea cu traista doldura…

 8. Acesta reprezinta principalul motiv pentru care Teodorovici, urmat de Citu doreste Vama in subordinea directa. Va rog sa investigati si traficul de la Siret sa vedeti si acolo cati bani se invart.

 9. Asta se intampla de zeci de ani. Zilnic, gentile de bani obtinute prin munca de taxare a vamesilor, merg in sus, pe lantul trofic al partidului.

 10. si noi nu intram in Schengen ca are Olanda ceva personal cu noi…. daaaa, siguuurr

 11. Raspunsul corect al cetateanului bine informat la problema coruptiei (de peste tot, nu numai de la vami si politie de frontiera) este: M.U.I.E PSD
  Daca nu sapam la radacini pentru a putea vadea cine a comis raul suprem in speta CORUPTIEI DIN ROMANICA, nu rezolvam nimic.
  Primul pas in eradicarea coruptiei trebuie sa fie scoaterea in afara legii a PSD si a tuturor partidelor cu comportament comunist( pt ca reducerea lor la ZERO prin electoratul nostru BATUT in cap e imposibila). Dupa asta nu e necesar decat sa construim o justitie corecta care sa-si faca treaba. Si s-a terminat.
  Alta solutie, mult mai rapida, este sa cautam pe cineva care sa aiba anvergura lui ADOLF( nu un mormoloc ca Johannis) si in sase luni am scapat…..de ei…..de toti!(comunisti, corupti, infractori, criminali, prosti obraznici, etc).

  • Tu trebuia să te naști în anii 20-30 ,în Germania.
   Ce l-ai mai fi iubit pe Adolf!

  • Greșești, Ambiguus… Nu chiar în totalitate, dar e puțin incompletă, sau nu chiar la obiect, metoda ta. Și asta, de la un necunoscător al istoriei (pentru că cei în materie, sigur ar găsi argumente mai bune ca ale noastre și prin urmare ar putea să ne corecteze)…

   Dacă deci „ADOLF” a făcut unele și altele, ei bine – se pare că el nu s-a ocupat în mod direct de CORUPȚIE. Pe când la noi – fiul neamului, Țepeș – e UNIC, în istoria românilor! Nu doar prin „metoda” sa – dar și prin „cauza” pe care-a promovat-o.

   Cum însă în ziua de azi sau mai bine zis din anii grei de Comunism, la noi corupția „e la ea acasă”, sau altfel spus „înscrisă în gena românului” – văru’ tău ADOLF ne-ar fi de puțin folos, ÎN „ACEST” CAZ al corupției – care e fe fapt, tema articolului – pe cât ne-ar fi de folos, „un Țepeș”..

   Dar cum Democrația apără Drepturile Omului, într’o țară ca a noastră unde pentru (CEI MAI) mulți corupția e INDISPENSABILĂ CA AERUL – adică nu se poate trăi fără corupție – observăm că pentru infractori, pentru hoți și corupți – România nu poate fi decât: „un Colț de Rai”! (Rare cazuri, când la nivel înalt nu dă lungu’ cu latu’ (între cei corupți, că de ei vorbim) și vreun Ghiță, tre’ să fugă la vecini; sau vreo Elenă – la costaricani; sau vreun Radu prin Madagascar.. În rest, se înțeleg ei între ei; de aici – și termenul de „transpartinic”).

   Deci „ADOLF” ar fi dat faliment aici, pentru că mediul e cu totul altul: e ca și cum ai pune o știucă, să facă ordine în junglă; sau un leu – în apă. De fapt, eu l-aș pune ca erou, SAU SIMBOL al Neamului – în locul lui Dracula (care nu reprezintă nimic) – pe Țepeș! Numai că societatea românească în care trăim (majoritatea) s-a pervertit atât mult, încât nu doar că nu mai e capabilă de a sesiza ce este cu adevărat drept, corect și bun – dar i se pare chiar „nefiresc, să nu mai ciupească” ceva..

 12. Hahaahaa doar la Albita ???!!! Se da spaga la greu si la Nadlac , cine face transport stie ca la Nadlac ( adica granita aia cea mai importanta :)) )se da spaga si pe nas si pe gura

  • Bine ne fac Olandezi ca nu ne lasa sa intram in Schengen , pe buna dreptate daca nu suntem noi capabili sa ne aparam granita

 13. Tranzacția asta s-a făcut in aproapierea Vămii. Unde erau bravii noștri “ascultători” , SRI . DIICOT,Poliție !? S-au ei se ocupă numai de “gainari” .Asta nu era treaba de vameș (dacă ii găsea întâmplator era mort la ora asta), e treaba organelor antimafia , antidrog, anti crima organizata cele enumerate mai sus . Ca și in cazul drogurilor din delta se dau viteji după consumarea faptelor.Chiar credeți ca in Moldova vama le-a găsit de capul ei fără nicio informație și fără niciun sprijin logistic.Da’ , dar la ei funcționează la noi , canci !

 14. Statul roman nu are nevoie la buget de 1.6 milioane de euro din suma confiscata de la contrabandisti si evazionisti . La noi se asigura surplus la buget din amenzile pe declaratie , si anume zeci de milioane de euro , celor care au platit deja impozit pe venit si chiar impozit pe tigarile cumparate legal . Multumesc Ministerului de Interne pentru ca ne acorzi incredere si siguranta. Acum ma duc sa donez prima de Paste la un spital care a ramas fara fonduri, pentru ca a platit medicii cu 200+ de milioane salar , tot de la contribuabili impozitati pe venit, au rata de performanta si vindecare zero iar cand a lovit pandemia s-au imprastiat ca gandacii.

 15. Conform intelegerilor din spatiul schengen vamuirea se face doar la intrarea in acest spatiu de catre tara aflata la limita si are in grija aceasta granita. Ea pastreaza 25% din aceste taxe. Mutarea granitei schengen de la unguri la romani va priva Ungaria de acesti bani (25%) deci Ungaria nu ne va accepta in veci in acest spatiu. Unde mai pui svaiterul din vamile noastre, taxele vamale, cele 75% ce merg la Bruxelles vor scadea dramatic. Asta da motiv sa nu ne primeasca!

 16. @Constantin nu stiu de unde ai scos chestia aia cu 25% din vama la intrarea in spatiul Schengen. Romania e deja in uniunea vamala, deci oricine vrea poate deja sa plateasca vama in Romania si sa exporte fara nici o taxa vamala in tarile Schengen. Cine nu o face, nu o face pentru ca nu vrea sa fie inspectate marfurile o data in Romania pentru vama si inca o data la intrarea in Ungaria.

  https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_Customs_Union