G4Media.ro

VIDEO China: Noi proteste în Urumqi, Xinjiang, împotriva restricțiilor Covid, după ce…

captura twitter

VIDEO China: Noi proteste în Urumqi, Xinjiang, împotriva restricțiilor Covid, după ce un incendiu a ucis 10 persoane

Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare din China par să arate noi proteste împotriva restricțiilor Covid, după ce un incendiu într-un bloc de apartamente a ucis 10 persoane în orașul Urumqi, potrivit BBC.

Autoritățile din Urumqi au promis acum că vor elimina treptat restricțiile – deși neagă că acestea au împiedicat oamenii să se salveze din incendiul de joi.

Restricțiile din oraș – capitala regiunii vestice Xinjiang – au fost impuse la începutul lunii august.

Un locuitor a declarat pentru BBC, în urma incidentului, că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicați să își părăsească locuințele.

Acest lucru a fost contestat de presa de stat chineză. Cu toate acestea, autoritățile din Urumqi au emis vineri târziu scuze neobișnuite – promițând să pedepsească pe oricine nu și-a făcut datoria.

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori, mulți dintre ei cu măști, adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile orașului.

Ei au fost văzuți scandând și certându-se cu oficialii. Locația a fost verificată de agenția de știri Reuters.

Un demonstrant strigă printr-un megafon, iar într-un alt clip, o mulțime sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali care poartă echipament de protecție.

Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate, de asemenea, protestatari adunați pe treptele unei clădiri guvernamentale a orașului.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referirile la protestele din Urumqi fuseseră în mare parte retrase până sâmbătă dimineața.

Presa locală a declarat că incendiul mortal de joi de la blocul de apartamente din Urumqi – care a rănit, de asemenea, nouă persoane – pare să fi fost cauzat de o defecțiune electrică.

Postările online au sugerat că eforturile de stingere a incendiilor au fost îngreunate de restricțiile Covid.

Acest lucru a fost negat de oficialii orașului, care au încercat să dea vina pe vehiculele parcate pentru că au împiedicat accesul pompierilor la clădirea în flăcări.

Într-o conferință de presă de sâmbătă dimineața, aceștia au anunțat o relaxare treptată a condițiilor de izolare în părți din Urumqi considerate cu risc scăzut.

Ei nu s-au referit la demonstrații, dar au spus că cazurile de Covid în comunitate au fost în mare parte eliminate și că „ordinea” va fi restabilită în viața locuitorilor orașului.

Protestele de amploare sunt rare în China, deși a existat o disidență publică tot mai mare care vizează strategia zero Covid a Beijingului.

Carantinele au provocat furie în întreaga țară – iar restricțiile Covid, în general, au declanșat recent proteste violente de la Zhengzhou la Guangzhou.

În ciuda măsurilor stricte, numărul de cazuri din China a atins săptămâna aceasta recorduri istorice de la începutul pandemiei.

În regiunea Xinjiang locuiesc mulți uiguri, împotriva cărora guvernul chinez a fost acuzat de comiterea a numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului – lucru pe care îl neagă.

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. China trebuie izolat pe plan mondial cat timp regimul dictatorial nu va fi inlaturat. Rusia va cadea din inertie proprie iar daca cadevChina adio Coreea de Nord si Iran.

    • In paralel trebuie aduse inapoi lanturile de fabricatie exportate in China, si ce nu renteaza din cauza costurilor mainii de lucru, robotizat; e hilar cum de-a lungul a 30+ani Vestul si-a hranit si dezvoltat inamicii, care acum folosesc banii luati de la Vestici ca sa le dea in cap, mai pe fata sau mai pe ascuns.