G4Media.ro

VIDEO Capsula Boeing Starliner a decolat spre Stația Spațială Internațională, într-un zbor…

sursa foto: NASA/Joel Kowsky

VIDEO Capsula Boeing Starliner a decolat spre Stația Spațială Internațională, într-un zbor test fără echipaj uman

După întârzieri şi eşecuri, capsula spaţială Starliner a Boeing a decolat joi seară din Florida pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în speranţa de a deveni a doua companie care să servească în viitor drept „taxi” pentru astronauţii NASA după SpaceX, transmite AFP, citată de Agerpres.

Lansarea a avut loc de la Cape Canaveral la ora locală 6:54 p.m. (22:54 GMT). Starliner a fost propulsată de o rachetă Atlas V a United Launch Alliance (ULA) şi urmează să andocheze la ISS peste aproximativ 24 de ore. Starliner va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului New Mexico.

Pe scaunul comandantului se află manechinul Rosie, echipat cu aproximativ cincisprezece senzori meniţi să colecteze informaţii. Starliner transportă, de asemenea, aproximativ 230 kg de provizii pentru ISS.

Un zbor-test similar, fără pasageri la bord, care are drept obiectiv probarea siguranţei Starliner pentru a transporta ulterior echipaje umane, a mai avut loc în 2019. Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, capsula fiind nevoită să revină pe Pământ. În 2021, când racheta se afla deja pe rampa de lansare, o problemă de umiditate a provocat o reacţie chimică care a contribuit la blocarea deschiderii unor valve. Ca urmare, Starliner a fost transportată înapoi la fabrică pentru o inspecţie care a durat zece luni.

sursa foto: NASA/Joel Kowsky

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Care-i legatura intre prima femeie pe luna si un nou costum de protectie? Ii proiecteaza costumului pieptul mai generos? Ii fac lateralele cambrate? 🤔

  • Fa-le un costum special! 💡

  • Vrăjeală ca să ii bucure pe cei care tot striga Egalitate pe net, în loc sa lucreze la noi nave spatiale ca să aterizam pe Luna și pe Marte, ei se lauda cu un combinezon pt femei și un combinezon pt negrii

 2. Prima femeie de culoare care va purta costumul face parte din rasa superioară. Gheyy, colorat, ciacâr… noua rasă superioară!

  • suddenly… a wild stângist appears!

  • ce pr0st e postacu asta „mihai” pe nume real Boris. A incurcat punctajele sovietice primite de la Moscova pentru Romania cu cele pentru SUA. Ba b0ule stanga sunteti voi comunistii PNL-PSD-UDMR :))

  • Ai dreptate Mihai, tot cu d ăștia ne ducem de râpă ca națiune și glob

 3. 2025? Pistol cu apa, rsii ajung mai devreme! Cu racheta lor mega-hiper-supersonica. In loc de focos nuclear, monteaza pe ea un Moskvich, etansat cu scotch. 🙂

 4. Si vor fi colorate ca un curcubeu! Stim. Alta intrebare!