G4Media.ro

VIDEO „Acordul cadrul de la Windsor”. Premierul Rishi Sunak anunță că Regatul…

Sursa foto: Captură video - YouTube / Sky News

VIDEO „Acordul cadrul de la Windsor”. Premierul Rishi Sunak anunță că Regatul Unit și UE au ajuns la un nou acord privind Protocolul pentru Irlanda de Nord: „Am făcut un progres decisiv”

Premierul britanic Rishi Sunak a confirmat că Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un nou acord privind Protocolul pentru Irlanda de Nord, numit „Acordul cadrul de la Windsor”.

UPDATE Sunak și Von der Leyen au dezvăluit trei elemente-cheie ale așa-numitului „Acord cadru de la Windsor”:

  • rute comerciale cu culoar verde și culoar roșu – mărfurile care rămân în Regatul Unit vor folosi un culoar verde pentru a evita birocrația vamală, în timp ce mărfurile care se deplasează în UE vor folosi un culoar roșu
  • un acord „de referință” privind medicamentele. De acum înainte, medicamentele aprobate de autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor vor fi disponibile automat în toate farmaciile și spitalele din Irlanda de Nord.
  • o nouă „frână Stormont” – pentru a proteja suveranitatea în Irlanda de Nord. În cazul în care „frâna este trasă”, guvernul britanic va avea drept de veto.

UPDATE Rishi Sunak confirmă că va avea loc un vot în parlament la „momentul potrivit” și că rezultatul va fi „respectat”.

„Este important să acordăm tuturor timpul și spațiul de care au nevoie pentru a lua în considerare detaliile acordului cadru, deoarece acesta are un caracter cuprinzător”, spune el.

El continuă să sublinieze că acordul de astăzi înseamnă că „echilibrul este restabilit” și îl laudă ca fiind un „punct de cotitură pentru oamenii din Irlanda de Nord”.

„În cele din urmă, nu este neapărat vorba despre mine, nu este vorba despre politicieni, ci despre oamenii din Irlanda de Nord”, adaugă el.

„Este vorba despre ceea ce este pentru ei. Este vorba despre acele familii, acele afaceri, despre ceea ce va face acest cadru pentru a le îmbunătăți viața. Și cred că schimbările pe care le-am făcut, progresele pe care am reușit să le propunem împreună vor face o diferență enormă”, mai spune Sunak.

UPDATE Acordul de astăzi răspunde preocupărilor politicienilor unioniști din Irlanda de Nord și garantează că oamenii pot circula liber pe piața internă, susține Rishi Sunak.

Răspunzând la întrebările reporterilor, premierul adaugă că cadrul de la Windsor „protejează locul Irlandei de Nord în Uniune și garantează suveranitatea” poporului său.

Cu toate acestea, el spune că recunoaște că există partide și comunități din întreaga națiune care vor dori „să își ia timp să analizeze detaliile” noului acord.

„Cred că ceea ce am realizat astăzi este un progres real și acum partidele trebuie să ia în considerare acest lucru și să decidă singure să meargă mai departe și să construiască un viitor mai bun pentru oamenii din Irlanda de Nord”, continuă el.

UPDATE Rishi Sunak admite că, în cadrul acordului, legislația UE va continua să aibă un rol în Irlanda de Nord. Aceasta este o consecință a rămânerii acesteia pe piața unică, spune el. Dar, potrivit lui, există o ruptură puternică în ceea ce privește ce poate face legislația UE în Irlanda de Nord.

UPDATE Sunak spune că a petrecut mult timp ascultând preocupările unioniste și crede că noul acord le va aborda.

El subliniază că înțelege că partidele din Irlanda de Nord vor dori să își „ia timp (de gândire – n.r.)” pentru a analiza oferta și spune că respectă acest lucru.

UPDATE Von der Leyen spune că rezultatul negocierilor este „extraodinar”. Ea mulțumește echipelor implicate.

Acordul ar putea avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor din Irlanda de Nord aproape imediat, spune Sunak.

UPDATE „Acordul cadrul de la Windsor” – noul acord încheiat între Marea Britanie și UE – va permite începerea unui „nou capitol”, afirmă Ursula von der Leyen.

Ea adaugă că acordul va „oferi soluții de lungă durată” pentru oamenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.

„Știam că nu va fi ușor. Știam că trebuie să ne ascultăm foarte atent preocupările reciproce. Mai presus de toate, trebuia să ascultăm preocupările oamenilor din Irlanda de Nord”, adaugă ea.

„Astăzi, ne putem mândri cu faptul că ne-am respectat acest angajament”, mai afirmă Von der Leyen.

Ea continuă să spună că acordul a dus la o „relație mai puternică între UE și Regatul Unit”.

„Stând ca parteneri apropiați, umăr la umăr acum și în viitor”, conchide ea.

UPDATE Primul ministru descrie acordul cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un „progres decisiv”.

El continuă să spună că protocolul inițial a fost modificat, iar acest nou acord se numește „Acordul cadrul de la Windsor”.

„Aceste negocieri nu au fost întotdeauna ușoare, dar aș dori să îi aduc un imens omagiu personal Ursulei pentru viziunea sa în recunoașterea posibilității unei noi căi de urmat”, adaugă el.

„Acordul de astăzi are ca scop păstrarea acestui echilibru delicat și trasarea unei noi căi de urmat pentru oamenii din Irlanda de Nord.”

https://youtu.be/9Auq9mYxFEE

Rishi Sunak și Ursula von der Leyen susțin acum o conferință de presă comună, după ce o sursă guvernamentală de rang înalt a confirmat că s-a ajuns la un acord privind Protocolul privind Irlanda de Nord.

Este de așteptat ca premierul britanic și președinta Comisiei Europene vor dezvălui unele detalii despre acord.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...