G4Media.ro

VIDEO Automatul „Petrică”, pentru colectat deșeuri reciclabile, zace în depozitul Primăriei Focșani…

Foto: Primăria Focșani

VIDEO Automatul „Petrică”, pentru colectat deșeuri reciclabile, zace în depozitul Primăriei Focșani de 6 luni, pentru că nu i se găsește amplasament în oraș / În Cluj, un proiect similar le-a adus localnicilor 260.000 de călătorii gratuite pe transportul în comun

În luna octombrie 2022, Primăria Focșani a cumpărat, cu bani de la bugetul local, un automat inteligent de colectare a deșeurilor reciclabile cu trei fracții, care zace în depozit de jumătate de an pentru că instituția nu-i găsește loc în oraș.

Automatul este unul performant care poate recicla pet, sticlă și doză, și este în administrarea Direcția de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP). Viceprimarul care a militat pentru achiziționarea utilajului, Alexandra Tătaru, se arată, însă, dezamăgit că el nu este pus în funcțiune la jumătate de an de la achiziția cu 250.000 de lei.

Un proiect la care eu țin foarte mult și care s-a concretizat anul trecut, în parte, este cel legat de automatul inteligent pentru colectarea deșeurilor reciclabile cu trei fracții, cunoscut sub numele de „Petrică”, pe care municipalitatea l-a achiziționat în urma amendamentului făcut de mine la adoptarea bugetului din 2022. Petrică a ajuns, în sfârșit, în proprietatea orașului, abia în octombrie. Au trecut alte șase luni de când automatul se află în depozit, scuza penibilă de care se leagă cei responsabili cu funcționalitatea sa fiind că nu s-au îndeplinit toate formalitățile amplasării lui într-un loc din oraș„, a declarat viceprimarul Alexandra Tătaru.

Aceasta a mai precizat că, în situația în care automatului i s-ar găsi amplasament, va propune o ulterioară bugetare pentru recompensă, proiectul fiind unul educativ, nu să aduca profit, ci să obișnuiască oamenii să recicleze.

Prin intermediul automatului ”Petrică”, vrem să oferim tichete recompensă, în schimbul ambalajelor reciclate, și cetățenilor care vor să-și parcheze mașinile gratuit. Aceste spații de parcare gratuite le vom colora în verde, cel mai probabil în zona Pieței Moldova, unde au fost înlăturate recent tarabele din zona laterală„, a mai spus viceprimarul.

În contrast cu situația din Focșani, la Cluj peste 260.000 de călătorii gratuite cu transportul în comun au fost obținute de locuitori în urma colectării selective a peste 2.575.000 de ambalaje.

Astfel, în piețele agroalimenatare Zorilor și Mănăștur funcționează containere pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi – sticlă, plastic, aluminiu sau metal. În schimbul a 15 ambalaje reciclate, orice persoană primește un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...