G4Media.ro

VIDEO Atacul asupra copiilor din Annecy: după șoc, momentul întrebărilor / În…

Captura Twitter

VIDEO Atacul asupra copiilor din Annecy: după șoc, momentul întrebărilor / În timpul atacului, bărbatul a strigat în engleză „în numele lui Iisus”

Orașul liniștit Annecy s-a trezit în stare de șoc vineri, a doua zi după ce un refugiat sirian a înjunghiat cu brutalitate șase persoane, inclusiv patru copii foarte mici. În timpul atacului, bărbatul care s-a declarat „creștin din Siria” a strigat în engleză „în numele lui Iisus Hristos”.

Motivele atacatorului, care și-a petrecut noaptea în arestul poliției, rămân neclare în acest stadiu, nefiind „niciun motiv terorist aparent”, potrivit procurorului general, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Bărbatul, născut în 1991, nu se afla sub influența drogurilor sau a alcoolului. El trăia fără adăpost în Annecy din toamna anului 2022.

O expertiză psihiatrică este programată pentru vineri dimineața, a declarat joi seara ministrul de interne Gérald Darmanin la TF1.

„Ancheta în curs de desfășurare ne va permite să determinăm mobilul”, a declarat joi procurorul din Annecy, Line Bonnet-Mathis, în timpul briefingului de presă, adăugând că nu poate „exclude în acest stadiu un act lipsit de sens”.

Abdalmasih H., un cetățean sirian, a primit azil în Suedia în 2013, unde a trăit timp de 10 ani. „El nu a putut obține cetățenia suedeză, așa că a decis să părăsească țara. Ne-am despărțit pentru că nu am vrut să părăsesc Suedia”, a declarat fosta sa soție, contactată de AFP.

Tatăl unui copil în vârstă de 3 ani era rezident legal când a sosit în Franța, în urmă cu câteva luni. Într-o nouă cerere de azil depusă în Franța în noiembrie 2022, el s-a declarat „creștin din Siria”, potrivit unei surse din cadrul poliției. Și purta o cruce creștină atunci când a fost arestat.

Potrivit lui Gérald Darmanin, autoritățile franceze l-au informat duminica trecută, 4 iunie, că nu poate obține azil în Franța, deoarece îl avea deja în Suedia. Întrebat despre posibila legătură între acest refuz și actul respectiv, el a vorbit despre o „coincidență tulburătoare”.

Folosindu-se de un „cuțit pliabil de tip Opinel”, agresorul, îmbrăcat în pantaloni scurți negri și cu o eșarfă albastră legată pe cap, i-a atacat pe copii, potrivit unor imagini ale dramei autentificate de AFP. Înregistrarea video îl arată pe acesta ridicând brațele spre cer și strigând în engleză „în numele lui Iisus Hristos”.

 


Acest strigăt nu justifică în sine o sesizare a parchetului antiterorist, potrivit unei surse apropiate dosarului, explicând că o astfel de alegere a fost deja făcută pentru indivizi care strigau „Allah akbar” în timp ce își săvârșeau faptele, dar fără să existe vreo dovadă a unei ideologii jihadiste.

„O stare extrem de fragilă”

Patru copii au fost răniți, printre care un britanic și un olandez. Cu vârste cuprinse între 22 și 36 de luni, aceștia au fost transferați la Geneva și Grenoble după un prim tratament la fața locului. Ei se aflau joi după-amiază într-o stare de sănătate „extrem de fragilă”, potrivit procurorului general, și „încă în stare de urgență absolută”.

Un adult a fost spitalizat după ce a fost rănit de atacator și apoi lovit de focuri de armă ale poliției în timpul opririi, iar un alt adult a suferit o rană mai ușoară.

Atacul a avut loc în plină zi într-un parc popular de pe malul lacului.

Un mic altar improvizat cu lumânări, trandafiri albi și mesaje a fost instalat joi seara într-un colț al terenului de joacă unde a avut loc atacul. O mică mulțime de curioși și jurnaliști s-a adunat acolo.

În cursul serii, locul a fost, de asemenea, scena unei scurte demonstrații a activiștilor de extremă dreapta, sfidând o interdicție emisă de prefectură. Între 30 și 50 de activiști au cântat Marseillaise și au citit scurte declarații înainte de a se dispersa în mod pașnic sub supravegherea poliției.

Aceiași activiști s-au plimbat mai târziu prin orașul vechi strigând sloganuri, în timp ce poliția se afla încă în apropiere.

Atacul a provocat, de asemenea, o avalanșă de reacții din partea lumii politice, aleșii de dreapta și de extremă dreapta subliniind originea și statutul atacatorului.

„Suntem șocați de acest act josnic și incalificabil”, a declarat Elisabeth Borne, care s-a deplasat joi la fața locului pentru a „exprima întregul sprijin și solidaritatea națiunii”. Președintele Emmanuel Macron a condamnat un „atac absolut laș”. „Națiunea este în stare de șoc”, a scris el pe contul său de Twitter.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Siiiiigur că da!
    A început campania de spălat ahmezi!