G4Media.ro

VIDEO ARHIVĂ Unul dintre ultimii eroi ai Rezistenței franceze a murit la…

VIDEO ARHIVĂ Unul dintre ultimii eroi ai Rezistenței franceze a murit la 100 de ani. Daniel Cordier, simbol al luptei anti-naziste

Daniel Cordier, unul dintre ultimii supraviețuitori ai mișcării franceze de rezistență din Al Doilea Război Mondial, a murit vineri la vârsta de 100 de ani, transmite Le Point. El a fost omagiat imediat de președintele Emmanuel Macron, care a anunțat că acesta va fi înmormântat cu onoruri naționale.

Cordier a fost secretarul și cel mai apropiat colaborator al liderului Rezistenței franceze, Jean Moulin, care a fost ucis de Gestapo în 1943.

Născut în 1920 la Bordeaux, Daniel Cordier a devenit după invazia Germaniei naziste unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva armatei de ocupație.

El a relatat deseori în interviurile de după război că a decis să se alăture Rezistenței după ce Mareșalul Petain a cerut armatei franceze să se predea Germaniei fără luptă. ”A fost un act de trădare. Atunci am spus că Petain este un bătrân nebun și stupid și că trebuie să acționăm”.

Cordier a fugit la Londra, unde i s-a alăurat lui Charles De Gaulle. În 1942 a fost parașutat în Franța, unde a început să strângă rândurile militarilor care se opuneau ocupației naziste.

După război, Daniel Cordier a deschis în Paris o galerie de artă, cunoscută decenii la rând pentru promovarea artiștilor contemporani puțin cunoscuți. În 2018 a primit cea mai înaltă distincție a statului francez.

VIDEO Imagini de arhivă / France 3

Foto: Daniel Cordier, decorat de președintele Emmanuel Macron (Sursa: Palatul Elysee)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. „Un veac de singuratate.”

  2. si-a masurat fiecare pas in viata ..

  3. Termenul erou este relativ. Armata romana saluta hotii si spagarii cu onoruri militare.

    • bine punctat.

  4. A fost tare tipul. Din păcate majoritatea oamenilor nu dau dovadă de așa rezistență

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.