G4Media.ro

VIDEO Argentina a legalizat avortul

VIDEO Argentina a legalizat avortul

Senatul argentinian a votat miercuri dimineaţă o lege prin care avortul este legal până în a 14-a săptămână de sarcină, relatează El Pais, citată de News.ro.

Legea este una revoluţionară pentru America Latină, regiunea unde există unele dintre cele mai restrictive reguli privind avortul.

Ea fusese deja aprobată de Camera Deputaţilor, iar Senatul era for decizional.

Senatorii au aprobat-o cu 38 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Dacă în 2018 ei au votat, la limită, respingerea ei, acum legea a fost susţinută de Guvern.

„Este o zi a speranţei, vom începe dezbaterea unui proiect care va preveni multe decese nedrepte”, a spus senatoarea Norma Durango înainte de plen.

Biserica Catolică, care are o mare influenţă în ţările din America Latină, se opune acestei schimbări. Ea a cerut senatorilor să respingă legea.

Cu câteva ore înainte de dezbatere, Papa Francisc – care este argentinian – a scris pe Twitter: „Fiecare proscris este un copil al lui Dumnezeu”.

Acum, în Argentina, femeile care decid să întrerupă sarcini o vor putea face legal, sigur şi gratuit în sistemul de sănătate.

Legea care era în vigoare fusese adoptată în 1921, iar avortul era considerat un delict cu excepţia cazurilor în care sarcina era rezultatul unui viol sau dacă punea în pericol viaţa mamei. În 2018, 38 de femei au murit din cauza complicaţiilor survenite în urma unor proceduri nesigure de întrerupere a sarcinilor. Aproximativ 39.000 de femei au necesitat spitalizare din aceeaşi cauză.

Miercuri, pe străzile capitalei Buenos Aires, numeroase femei au ieşit pentru a sărbători.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Spre deosebire de vecinii noștri polonezi și maghiari…

  • Nu cred că le suntem superiori, chiar dacă presa se străduiește să ne bage asta în cap. Ceea ce este specific feminității și le face admirabile, superioare, din acest punct de vedere, bărbaților, este faptul că dau viață și că o protejează, că mângâie și îngrijesc. De aceea, mă înclin în fața celor care își asumă această vocație, care iubesc, nasc și cresc copii. Și nu le pot prețui pe cele care aleg să omoare în chinuri (pentru că avortul presupune sfârtecarea fătului) darul cel mai mare pe care l-au primit, măcar că nu l-au dorit.

  • Vorbești prostii. Femeile se nasc cu aceasta posibilitate. Nu și-o aleg ele. Și poate nici nu sunt de la natura mai nurturing ci asa le pregătește societatea. Mulți bărbați își doresc copii mai mult decât unele femei. Nu mai atribuiți atâta femeilor sentimente și comportamente pe care unele nu le au.

  • @cineva.

   Serios, nu vine de la natura? Când ai deschis ultima oara o carte de biologie, ca sa nu zic un canal animal planet!
   Toate femelele din regnul animal sunt „nurturing” by default! Ca asa functioneaza natura dragul meu. Se mai numeste si instinct matern! Deci instinct, nu modelare societala!

  • Nu nimic, fac noii oaspeti cate 4-5, subventionati din banii fraierilor.

  • @nman, și cu femeile care nu au acest instinct, ce facem? Ele au fost ocolite de biologie, sau cum? La femei faza asta cu instinctul matern este excesiv de mult umflata de normele sociale, iar aia cu bărbații sunt liberi sa facă ce vor la fel. Un bărbat poate sa fie la fel de nurturing ca o femeie.

  • @Cineva: Faceți ceea ce vă rămâne dincolo de ceea ce este criminal sau imoral. O soluție responsabilă este abstinența. Crezi că e mai greu de acceptat decât uciderea propriei progenituri? Iar bărbatul nu este privilegiat decât dacă este iresponsabil. Nu poți fi invidioasă pe poziția lui decât dacă îți dorești să fii la fel de iresponsabil, însă alcătuirea fizică specifică – ori legile – nu-ți permit. De altfel, în privința avortului, bărbatul este cel puțin la fel de răspunzător moral ca și femeia. Ar trebui să fie și legal, bineînțeles, și nu doar răspunzător, ci să aibă și dreptul de a se opune avortului, asumându-și copilul. Singura ieșire logică din situație îmi pare a fi familia. Știau bătrânii ce știau, nu?

  • Adică după zece comentarii menționați asa senin ca de altfel, bărbatul este răspunzător pentru avort, la fel ca femeia. După ce ați început sa loviți doar în femei ca sunt criminale. Poate când societatea va vorbi și va recunoaște vina bărbaților în aproape tot ce e rău pe lume va deveni în sfârșit mai buna, cum zicea cineva aici.

 2. Felicitări argentinienilor.
  Cât e el de luminat în alte domenii, papa rămâne tot papă.

 3. Bravo Argentina! Schimbarea la față a Americii Latine. Asta inseamna sa respecti drepturile omului si libertatile.

  • Dreptul mamei de a curma viața ce s-a ivit în ea? Lumea civilizată a devenit mai barbară decât cei din vechime. Susținătorii avortului se folosesc de argumentul libertății femeii de a dispune de propriul corp. Dar e un sofism, pentru că viața pe care vor să o suprime nu le aparține. Din punct de vedere genetic, este deja altcineva, având un ADN propriu. Tu poți dispune de propriul tău corp atâta vreme cât i-ai protejat integritatea. Atunci când în corpul tău ai primit organul unui corp diferit de al tău, ceea ce rezultă, prin combinarea cromozomilor lui cu ai tăi, este un corp nou, diferit de al tău, dar care are nevoie vitală ca tu să-l găzduiești și să-l protejezi până se va naște și după aceea.

  • O femeie nu e un incubator. Punct.

  • Într-adevăr, pentru că un incubator nu poate iubi.

  • Poate va iubi, atunci când va decide singura, nu când își va termina viata ei ca să iubească pe altcineva, mai mult sau mai puțin nedorit. Orice om trebuie sa aibă în primul rand grija de el însuși, sa isi trăiască viata proprie, nu viata altcuiva. Atunci când și bărbații vor avea viețile schimbate iremediabil după sarcina, preluând toată creșterea unui copil, atunci vor fi și femeile fericite sa aibao viata a lor, o cariera, sa facă ce vor. Pana atunci femeile vor fi folosite, bătute, needucate, triste, niște oameni care își trăiesc viata doar ca să aibă grija de alți oameni.

  • Dar tocmai asta înseamnă să iubești: să trăiești viața altuia, nu pe a ta. Iubirea de sine se numește egoism.

  • Și tatii cum nu sunt egoiști? La ce renunță ei ca să aibă copii și sa ii crească? Dar evident ca doar femeile sunt egoiste în toată problema asta.

 4. Vorbești prostii. Femeile se nasc cu aceasta posibilitate. Nu și-o aleg ele. Și poate nici nu sunt de la natura mai nurturing ci asa le pregătește societatea. Mulți bărbați își doresc copii mai mult decât unele femei. Nu mai atribuiți atâta femeilor sentimente și comportamente pe care unele nu le au.

  • Și eu constat că nu le au, și asta e trist atât pentru ele, cât și pentru ăia mici de tot, care încă nici nu pot să plângă.

  • E cel mai ușor sa fii bărbat și sa nu faci nimic nici în sarcina nici în creșterea copilului, sa continui sa ai viata ta să te duci la *urve sa ai amante cât femeia e însărcinată și nu numai, sa nu știi sa faci nimic în casa, sa dormi foarte bine nopțile, cariera ta sa continue netulburata, etc. și sa vii sa vorbești despre iubire și cât de minunate sunt femeile.

  • Cât de minunate sunt acele femei despre care am scris. În ceea ce îi privește pe bărbați, la fel, unii sunt minunați – într-un alt mod decât femeile – iar alții… le bat pe femeile minunate. Însă fiecare alege ce fel de bărbat/femeie vrea să fie.

 5. Avortul înseamnă CRIMĂ!

 6. Dar dacă o femeie este violata si din acel viol rezulta o sarcina, cum e, Pretene?
  Conform a ceea ce afirmi mai sus, ar trebui sa nască copilul unei brute si sa l crească si sa l iubească, nu?
  Dar dacă acea femeie e o adolescenta minora, care nu e in stare sa aibă grija nici de viata ei, dar de un copil, cum e, Pretene?
  Ca sa nu mai zic ca se nasc tot felul de retarzi, de e plin pământul de oameni idioți.
  Cat crezi ca mai rezistam la nivel planetar cu înmulțirea asta necontrolata? Am terminat planeta, o mancam de vie, modificam tot ce vrem si cum vrem si nu ne pasă.

  Revenind la avort si copii, sunt multe alte situații de acest fel.

  Sa nu-mi spui ca ar trebui sa îl nască si apoi sa îl lase în grija statului, ca asta ar însemna că acel copil are sansa de sub 1 la 1000 sa fie fericit si util.

  Iar asta cu chin si durere la un făt de câteva săptămâni ar trebui constatata științific. In stadiul acela embrionar ma îndoiesc ca este dezvoltata rețeaua neuronala care este responsabila de senzația de durere.

  Una peste alta, cine ești tu ca Stat sau ca persoană, sa iei decizii personale pt femei?

  Sa auzim de bine.

  • Problemele pe care le pui tu sunt diferite de ceea ce am argumentat eu, pentru că m-am referit doar la identitatea și la suferința provocată celui nenăscut, care, da, este constatată științific și ignorată (v. aici: https://www.youtube.com/watch?v=hIIFiH6KNEA), pentru că susținătorii avortului sunt selectivi în privința argumentelor, reținându-le doar pe cele care le convin.

  • @Flo: În ce privește statul, tocmai asta am demonstrat mai sus, că nu ia decizii pentru femei, ci ar trebui să ia (iar în Polonia și Ungaria asta face) decizii pentru apărarea vieții celor nenăscuți, pe care mamele alienate vor să-i trimită la găleata cu infecte. De ce e mai puțin crimă până la 14 săptămâni decât după această perioadă sau decât după naștere? Vorbim despre aceeași entitate vie, chiar dacă în stadii de dezvoltare diferite. Ar fi aberant să susții că viața apare după 14 săptămâni sau după 9 luni. Exceptând violul, femeile iau singure decizii pentru ele, înainte de a concepe.

  • Decizia este aceea de a te obliga sa îl ții 9 luni, sa îl naști, sa îl crești, iar dacă îl abandonezi puscarie, dacă nu îți prea pasa de el îți pui toată societatea în cap, etc. Femeia cum e apărată în toate aceste cazuri? Femeia ca individ cummai are viata ei dacă este OBLIGATA sa fie legata de un fat/copil, dacă ea nu vrea? Asta e puscarie p suflet, dar o mana nu o sa îți spună niciodată ca nu a fost cea mai fericita sa aibă copii și sa renunțe la viata și libertatea ei. Hai sa discutam toate aspectele, nu doar alea care ne convin.

  • @Cineva: Și animalele fac asta, ba chiar își sacrifică viața pentru pui, la nevoie, însă omul… și-a depășit condiția ori a coborât sub ea, alienându-se. Statul încearcă timid doar în unele țări, considerate acum retrograde, prin lege, să-l responsabilizeze din nou pe om, să-l oblige să facă ceea ce propria conștiință nu-l mai obligă. Omul modern vrea sex iresponsabil, împotriva propriului corp, care e proiectat pentru reproducere. Dacă vrei doar carieră (deși sunt femei care au reușit și în carieră și care au și copii), și vrei să fii și responsabil, atunci trebuie să renunți la sex.

 7. §.u.gi plą!

 8. De ce ar trebui sărbătorita o astfel de lege?
  Sa te bucuri că ai dreptul legal de a ucide pruncul din pântec?

 9. E o crima oribila avortul.

  • Ia du-te tu și ocupa-te de sutele de mii de copii din zonele sărace ale acesteia tari înainte să dai din gura pe net. Mai ce gargara aveti in voi dar când e de crescut un copil așa cum trebuie, nu știți cum să fugiți.

 10. O societate care isi omoara copiii e o societate bolnava. Broken beyond repair

  • Fetusii de 6 săptămâni nu sunt copii. Societatea e broken din mult mai multe puncte de vedere. Dacă nu ar mai fi avorturi societatea nu ar deveni bună.

 11. @Marius. Înțeleg că de mila copiilor abandonați ar trebui să îi omorâm înainte de a vedea lumina.

  • Dar de atâtea animale omorâte de oameni, nu va e mila? Încercați sa nu mai credeți ca oamenii sunt niște sfinți. Suntem niște maimuțe evoluate, asta se vede din când în când la unii dintre semenii noștri. Atâta vai săracii copii nenascuti… Dar atâția câini, pisici uciși pentru amuzamentul nostru? Doar viețile oamenilor sunt sfinte, ca asa au decis oamenii.