G4Media.ro

Victorie istorică pentru susținătorii drepturilor la arme de foc: Curtea Supremă a…

Victorie istorică pentru susținătorii drepturilor la arme de foc: Curtea Supremă a SUA anulează limitele impuse de statul New York privind portul ascuns al pistoalelor în public

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins joi, ca fiind neconstituționale, limitele impuse de statul New York privind portul de arme de mână ascunse în public, oferind o victorie istorică susținătorilor drepturilor la arme de foc într-o națiune profund divizată în ceea ce privește modul de abordare a violenței provocate de armele de foc, relatează Reuters.

În hotărârea adoptată cu 6-3, cu judecători conservatori în majoritate și judecători liberali în dezacord, s-a constatat că legea statului New York, adoptată în 1913, încalcă dreptul unei persoane de a „deține și purta arme”, conform celui de-al doilea amendament al Constituției SUA.

Judecătorii au anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare care a respins o contestație la lege formulată de doi proprietari de arme și de filiala din New York a National Rifle Association, un grup influent pentru drepturile armelor de foc, strâns aliniat cu republicanii.

Decizia reprezintă cea mai importantă pozițioanare a instanței privind dreptul la arme de foc din ultimii peste zece ani. În 2008, instanța a recunoscut pentru prima dată dreptul unui individ de a păstra arme la domiciliu pentru autoapărare într-un caz din Districtul Columbia, iar în 2010 a aplicat acest drept la nivelul statelor.

Noua hotărâre a evidențiat modul în care majoritatea conservatoare de 6-3 din cadrul instanței este favorabilă unei interpretări extinse a drepturilor prevăzute în al doilea amendament.

În conformitate cu cerința de „motiv întemeiat” din legea newyorkeză, solicitanții care vor să obțină un permis de port-armă ascuns fără restricții trebuie să convingă un ofițer de stat însărcinat cu licențierea armelor de foc de o nevoie reală, și nu speculativă, de autoapărare. De asemenea, funcționarii ar putea acorda permise restricționate la anumite activități, cum ar fi vânătoarea sau antrenamentul la țintă.

Hotărârea ar putea duce la obținerea de către mult mai multe persoane a permiselor de port-armă ascuns în acest stat, ar putea submina restricții similare în alte state și ar putea pune în pericol alte tipuri de restricții de stat și locale privind armele de foc la nivel național, solicitând judecătorilor să le examineze cu un ochi mai sceptic în temeiul Constituției.

Grupurile de siguranță a armelor de foc și activiștii pentru controlul armelor de foc se temeau că o hotărâre generală împotriva New York-ului ar putea submina măsuri privind armele de foc, cum ar fi legile privind „steagurile roșii” care vizează armele de foc ale persoanelor considerate periculoase de către instanțe, verificarea extinsă a antecedentelor penale pentru cumpărătorii de arme de foc sau restricțiile privind vânzarea de arme „fantomă” nedetectabile, asamblate din componente achiziționate online. De asemenea, ei se tem că o astfel de hotărâre ar putea pune în pericol interdicțiile privind armele de foc în locuri sensibile precum aeroporturile, tribunalele, spitalele și școlile.

Senatul american este pregătit în cursul zilei de joi să voteze pentru a avansa un proiect de lege bipartizan privind controlul armelor de foc, despre care susținătorii speră că va contribui la limitarea atacurilor în masă, în ceea ce ar putea deveni prima nouă lege federală privind armele de foc din ultimele decenii.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. ar mai numara jandarmii voturile daca i-ar vedea cetatenii inarmati?

 2. E dreptul lor constitutional , sa schime constitutia daca vor sa-i lase fara arme.SUA fara arme ar fi un fel de UE.

  • Al Doilea Amendament cere „a well regulated militia”, dar ce fac republicanii este o dereglementare totală. Republicanii încalcă flagrant Constituția.

  • @Prostamir Nevaccinat: Te pricepi mai bine decat Curtea Constitutionala din S.U.A. Daca zici tu ca se incalca Constitutia sigur asa e. Un alt comentariu din capitolul „Paranoicii spun lucruri traznite”.

  • Ți-am citat din Al Doilea Amendament.

  • Ai citat pe m m.

   “the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.”

  • Ai citat pe m m.

   “the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.”

   PR asta de ce nu ai citat-o? F g m de trol chinez

 3. Republicanii exportă flagelul atacurilor armate în statele pașnice, folosind logica rusească „dacă la noi e rău, atunci și la voi să fie rău”.

  • Iar nu ti-ai luat pastilele si bati campii pe subiecte care iti depasesc capacitatea limitata de unicul neuron de care dispui. Tot rusii sunt de vina. In loc sa te internezi vomiti ura pe aici.

  • WaCcinatule, mai taci drecu’, Lewinski ce esti 🙂

 4. Aia sunt nebuni acolo.

  • Așa sunt republicanii, ușurează accesul la armament, ca să moară sute de copii anual împușcați la școală.

 5. Bravo SUA!!!!!!
  CEA MAI LIBERA TARA DIN LUME!!!!
  EUROPENII COMUNISTI NICI MACAR NU POT INTELEGE CE INSEAMNA LIBERTATEA!!!!

 6. „A man with a gun is a citizen; a man without a gun is a subject”! Cum spunea cineva: USA fara arme va fi la fel ca baba cu chiloti de tabla=UE.