G4Media.ro

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, despre Schengen: În rezoluţia de aderare ar putea…

Sursa Foto: Facebook/ Victor Negrescu

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, despre Schengen: În rezoluţia de aderare ar putea fi puse condiţionalităţi suplimentare pentru România privind migraţia, iar Austria s-ar abține / Un Consiliu extraordinar ar putea avea loc anul acesta

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu crede că România încă ar putea fi primită în Schengen, în ciuda opoziției Austriei. El a declarat marţi la Prima News TV, despre şansele României în Schengen, că există un scenariu ca în rezoluţia de aderare să fie puse unele condiţionalităţi suplimentare pentru România, privind migraţia, iar Austria să se abţină. În plus, el a arătat că  există şi scenariul unui Consiliu extraordinar, până la finalul acestui an.

”Un nou scenariu de lucru, apărut chiar în această seară este ca în rezoluţia privind integrarea româniei la spaţiul Schengen să fie introduse anumite condiţionalităţi suplimentare, eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei”, a spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD a precizat că ”lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”.

”Speranţa mea este să nu renunţăm la acest subiect şi să mergem în Consiliu. Pentru a introduce pe ordinea de zi a Consiliului European acest subiect este nevoie de sprijinul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinţiei cehe la consiliu, care a dat semne pozitive”, a mai spus Victor Negrescu.

El a arătat că ”Bulgaria a solicitat ca acest subiect pe ordinea de zi aşa că şi noi trebuie să mergem pe această direcţie, dacă nu vom închide acest subiect, în mod pozitiv în consiliul JAI”.

El a precizat că mai sunt şi alte două posibilităţi, o data ulterioară sau dacă nu, o opţiune mai greoaie, şi anume o sesizare la Curtea europeană de Justiţie. ”Avem această variantă, dacă nu avem o dată clară pe acest subiect”, a completat Negrescu.

Europarlamentarul a mai spus că la nivelul famililor politice europene, toate grupurile politice trebuie să facă eforturi.

”Eu cred în continuare în şansa României şi există câteva scenarii de lucru. Lucurile în continuare se joacă, într-adevăr este foarte greu dar cred că trebuie să mergem în continuare pe linia negocierilor, a presării Austriei pe acest subiect şi să menţinem acest subiect în JAI şi Consiliul Europei”, a spus Negrescu.

Europarlamentarul PSD a arătat că este foarte clar că acest subiect este abordat într-o cheie politică de guvernanţii din Austria dar a ţinut să arate că ”ar fi complicat pentru ei, dacă celelate state vor fi de acord”.

”Acest vor negativ din partea Austriei înseamnă mai mult decât un vot împotriva extinderii ci înseamnă un vot împotriva proiectului european, a solidarităţii europene. Vor exista consecinţe în urma acestui vot negativ. Poate putem să schimbăm perspectiva Austriei. Eu cred că lucrurile se joacă, de acea contează ce vom face în următoarele ore”, a afirmat el.

Negrescu a menţionat că miercuri dimineaţă  au loc două şedinţe importante, şedinţa ambasadorilor din statele membre şi grupul de lucru Schengen unde vor fi prezentate în continuare argumentele din partea Comisiei Europene, care arată foarte clar că nu există o rută de migranţi prin România.

”România trebuie să fie capabilă să pună presiune, ar trebui să fim mai insistenţi pe aceste subiecte, ştiu că se depun eforturi. Insist ca subiectul să rămână pe ordinea de zi. Un pas în spate ar însemna un risc foarte mare pentru ţara noastră, un pas înainte, să menţinem pe ordinea de zi, poate să însermne o victorie la negocieri sau de ce nu, o dată predictibilă pentru intrarea în în Schengen. Dacă nu obţinem acum votul, să avem date certe cu privire la o posibilă intrare pe viitor a României, cu elemente concrete.

Negrescu a mai spus că există şi scenariul unui Consiliu extraordinar, care să aibă loc mai târziu chiar anul acesta, cu acest subiect al Schengen pe ordinea de zi, dacă vor fi îndeplinite condiţiile solicitate de Austria.

”Dacă nu, trebuie să punem acest subiect pe ordinea de zi în cadrul preşedinţiilor următoare. Urmează preşedinţia suedeză, Suedia a prezentat deja programul pentru anul viitor, cred că avem puţine şanse să avem pe ordinea de zi în următoarele şase luni anul viitor. Mai degrabă există o şansă în preşedinţia spaniolă, cu un guvern care iubeşte România, social-democrat, condus de Pedro Sanchez”, a afimat Negrescu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

15 comentarii

 1. Ce a mai rostogolit rahatul,tipic romanes pt un politician roman.

 2. Nu credeti totusi ca ne milogim cam mult?!?
  Sa il puna pe ordinea de zi, sa puna vero Austria si apoi se poate ataca la CJUE.
  E cel mai potrivit scenariu … gata cu miloaga!!

 3. Cu asta cu fata asta, sigur reusim. Vai de steaua noastra!

 4. Tu ti-ai dat singur 3 raspunsuri?:)))

 5. Ne-a bătut Dumnezeu cu banditii bolșevici și puii lor la cârma tarii !

 6. La ce se uita licurici-securici asta cu atata adoratie, la tabloul tov. Ceasca?

 7. Pe asta l-a facut tata-sau direct demnitar de cand era in scutece. Pt ca a putut!

 8. Avem poziție perfectă de şantaj. Acuma sã vedem ce contează mai mult? Obligațiile oclte şi şi interesul personal, sau sa punem capăt acestei bătă de joc cu Spargel/Schengen.

 9. Ca sa nu mai treacă migranți ilegal în Austria, propun sa blocam întrarea în Austria cu TIR-uri. În acest fel, se pot apăra mai bine granițele Austriei.

 10. Dar ce atâta discuției pe tema asta? Nu este in stare nici un europrlamentar român, să-i ceară Austriei să dovedească asta, cu date concrete?
  Să demonstreze, cu date și dovezi, că migrația masivă, de care acuză România, se face pe aici!
  Scurt și concis! Nemțește, dacă tot sunt nemți!
  Restul, sunt povești…

 11. Iar trebuie sa punem condiții suplimentare? Trebuie sa fi prost rău că sa accepți asa ceva. Dacă se merge pe astfel de judecata, atunci de fiecare data România va trebui sa dea în plus ca să obțină ceva. Asta este prostie politica și lipsa de respect fata de oamenii tarii. Decât umiliți de fiecare data mai bise sa rămână cu ale lor. Când o fi sa ne includă sa ne spună și atunci vom vedea dacă mai vrem sau nu. Iar trebuie Austria o tara de turnători și rusofili sa își ceara șpaga politica.

 12. Au nevoie de gazul din Marea Neagră. OMV nu vor ca România să aibă dreptul de preempțiune asupra gazului, adică să nu hotărâm noi cui îl vindem și cât rămâne în țară. Asta e condiția să accepte intrarea în Schengen. Așa că mult trâmbițata independența energetica nu va exista ptr noi ci ptr ei. AUSTRIA DOREȘTE INDEPENDENTA LOR ENERGETICA CU GAZUL ROMÂNESC!!!!!!! ĂSTA E PREȚUL CARE ÎL NEGOCIAZĂ TEMBELUL DE JOHANIS!!!!!

 13. Maine o sa le propună sa le dea toate pădurile și se rezolva aderarea 🙁

 14. Prostii,austriecii sunt exasperați de cio ri le noastre, după 90. Acum le mai vin pe cap de ani de zile și altele, cu miile.