G4Media.ro

Victimele traficului de persoane vor avea acte de identitate în regim de…

sursa foto: Pexels

Victimele traficului de persoane vor avea acte de identitate în regim de urgență – proiect adoptat de Senat

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă cameră sesizată, o inițiativă legislativă pentru sprijinirea victimelor traficului internațional de persoane, astfel încât persoanele forțate să presteze muncă sexuală sau să practice cerșetoria să nu mai fie sancționate și să obțină rapid acte de identitate. Proiectul a fost inițiat de USR, potrivit unui comunicat al partidului, și trebuie să mai treacă și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Accesul imediat la servicii de asistență și protecție pentru victimele traficului de persoane depinde de deținerea unor acte de identitate. Multe dintre victime nu mai au însă actele de identitate pentru că le-au fost confiscate de către traficanți.

„Inițiativa prevede trei măsuri importante – conferirea dreptului de a avea orice tip de act de identitate; eliberarea actelor de identitate mult mai rapid, în maximum 15 zile față de 30 de zile în prezent; și posibilitatea ca domiciliul declarat să fie sediul unui birou de avocatură ori al unei organizații neguvernamentale, scutind astfel victimele de a se mai deplasa în localitățile de origine unde pot activa rețelele care le-au traficat. Astfel, prin aceste măsuri, victimele care au rămas fără documente din cauza traficanților vor putea avea acces imediat la toate serviciile de asistență și protecție de care au nevoie”, a spus senatorul Radu Mihail, luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plen.

Inițiativa USR transpune în legislația națională normele europene în domeniul combaterii traficului de persoane, în contextul în care România este principala țară-sursă din Uniunea Europeană în ceea ce privește victimele traficului sexual, conform raportului Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii din anul 2021.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă a senatorilor Silvia Dinică și Radu Mihail și a deputatului Iulian Lorincz urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Isi arunca buletinele in mare si declara ca sunt traficati in scop sexual sau de cersetorie?
    Buna incercare de a penetra statele UE, portita asta legislativa va fi folosita in special de spioni rusi si fundamentalisti islamici!

  2. ..dar persoanele care locuiesc cu chirie si se lovesc de refuzul proprietarului de a le face flotant, nu. „meanwhile”, amarastenii ca mine, nesustinuti de niciun ONG, raman tot cu buletinele provizorii completate de mana si cu „lipsa locuinta” la rublica domiciliu, desi platesc 100-150 euro pentru o garsoniera mizerabila cu igrasie si gandaci..