G4Media.ro

Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan: Putem reduce dependența energetică de Federația Rusă și…

Sursa foto: © European Union 2022 - Source : EP / Eric VIDAL

Vicepreședintele PPE, Siegfried Mureșan: Putem reduce dependența energetică de Federația Rusă și putem face tranziția spre o economie verde doar cu ajutorul energiei nucleare și a energiei pe gaz

Vicepreședintele Partidului Popular European, Siegfried Mureșan (PNL), a declarat, marți seara, în timpul dezbaterilor din Parlamentul European pe tema ”taxonomiei verzi” propuse de Comisia Europeană, că ”putem reduce dependența energetică de Federația Rusă și putem face tranziția spre o economie verde doar cu ajutorul energiei nucleare și a energiei pe gaz (provenind din alte surse decât din Rusia) – am declarat astăzi în plenul Parlamentului European”.

Rezoluția care se opune propunerii Comisiei Europene de a include activitățile din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare într-o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic va fi dezbătută marți după amiază în Parlamentul European, urmând ca votul să aibă loc miercuri.

Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.

”Am spus că susțin actul delegat al UE privind taxonomia care clasifică anumite activități din sectorul nuclear și al gazelor naturale ca fiind sustenabile în tranziția spre o economie verde, cu respectarea unor condiții stricte de mediu.

Actul delegat nu obligă țările membre să utilizeze energia nucleară și gazul natural, ci permite anumitor țări, cum este și cazul României, să facă trecerea spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor, alegându-și propriul mix energetic. Fără gaz natural și energie nucleară, tranziția de la combustibil fosil la energie regenerabilă va fi mult mai dificilă pentru țara noastră.

Trecerea la o economie verde necesită investiți masive în sectorul energetic. Actul delegat oferă predictibilitate investitorilor din acest sector și ne oferă mai multă certitudine pentru atingerea obiectivelor noastre pe termen lung”, a scris pe Facebook europarlamentarul liberal, Siegfried Mureșan, care este și vicepreședintele PPE.

Context

Rezoluția care se opune propunerii Comisiei Europene de a include activitățile din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare într-o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic a fost dezbătută marți după amiază în Parlamentul European, urmând ca votul să aibă loc miercuri.

Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.

Grupul socialiștilor de pildă a anunțat în cursul dimineții că europarlamentarii socialiști din România, Bulgaria și Finlanda s-au poziționat ferm pentru susținerea propunerii Comisiei Europene.

Unii europarlamentari consultați de G4Media.ro susțin că propunerea Comisiei Europene are șanse mari să treacă, în timp ce alții cred că bătălia va fi strânsă. ”Se fac presiuni, se trimit mail-uri până în ultimul moment”, a declarat pentru G4Media.ro un europarlamentar.

Citește integral

Corespondență de la Strasbourg. Vot crucial în Parlamentul European: Vor fi incluse investițiile în domeniul gazelor naturale și energiei nucleare pe lista de activități durabile din punct de vedere ecologic și finanțabile din bani europeni? Miză majoră pentru România

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Se vede ca sigfried e educat in spiritul colegiilor de aparare nationala de vreme ce numeste gazul ca si Energie Verde…..

  • da, nu mai ai voie sa ai propria abordare, ca esti SECU :))))))))))))

   oricum, de unde ai inteles tu ca numeste gazul energie verde e un mister total. DAR TOTAL!
   zice f clar: cu ajutorul gazului FACEM TRANZITIA CATRE ENERGIA VERDE!!! adica ai nimerit-o total pe dos. nicidecum nu zice ca gazul ar fi energie verde. ce zice e ca momentan avem nevoie de tehnologia asta, asa poluanta cum o fi ea, si o sa trecem si la cea verde. daca trecerea la cea verde era asa simpla se facea de mult. cand e ditai razboiul langa noi, e cam greu sa iti arda de energii verzi si sa mizezi 100% pe ele.

 2. Papagal, energia nucleara nu e verde, mai ales cele pe care vor sa le testeze in Romania, care se știe că poluează mai mult decât cele clasice

 3. Declaratia lui Sigfrid Muresan mi se pare de foarte mult bun simt , tinand cont de diversitatea energetica a Europei (producere,transport si distributie) si interesele ,Inca unilaterale ale unor tari ,mai putin principiale. Nu am citit publicatii ecologiste despre exploatarea „energiei verzi” (randamente,avantaje si dezavantaze).Cred ca problemele sunt mult mai complexe iar politicienii ar trebui sa ia in considerare cu mai multa seriozitate propunerile specialistilor in domeniu!