G4Media.ro

Vicepreședintele Comisiei Europene, în vizită la București: Am unele preocupări cu privire…

Sursa foto: Comisia Europeană

Vicepreședintele Comisiei Europene, în vizită la București: Am unele preocupări cu privire la deteriorarea peisajului mediatic din România / Despre ridicarea MCV: Va trebui să evaluăm fezabilitatea unui posibil ultim raport

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, fost comisar european pentru justiție, a declarat, într-un interviu pentru Libertatea.ro, că are ”unele preocupări cu privire la deteriorarea peisajului mediatic din România”.

”Vom analiza îndeaproape și acest aspect în viitorul raport privind statul de drept din luna iulie”, a declarat Jourová. Aceasta a confirmat că se va întâlni și cu jurnalista Emilia Șercan, care a acuzat presiuni după dezvăluirile legate de plagiatul premierului Nicolae Ciucă.

”Sunt la curent cu situația sa și, în general, am preocupări cu privire la condițiile de muncă din ce în ce mai dificile în care mulți jurnaliști, și în special jurnaliste, trebuie să își desfășoare activitatea. Desigur, Comisia nu poate interveni în cauzele judiciare, deci aceasta este o chestiune de competența autorităților naționale”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene.

Jourová se află de luni în vizită la București. Ea se va întâlni la București, conform calendarului postat pe site-ul Comisiei Europene, cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă,

”Mass-media ar trebui să poată lucra liber și independent peste tot în Uniunea noastră. Mass-media este esențială pentru buna funcționare a oricărei democrații. Este motivul pentru care am lucrat intens pe această temă, iar Comisia o abordează din diferite unghiuri. În urma Planului nostru de acțiune pentru democrație, anul trecut am prezentat recomandări privind siguranța jurnaliștilor și, mai recent, o inițiativă de combatere a abuzului de procedură împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor (SLAPP).

De asemenea, Comisia continuă să ofere sprijin financiar menit să promoveze libertatea și pluralismul mass-media. În toamnă, vom prezenta o lege privind libertatea mass-media. Aceasta va aborda aspecte mai ample legate de controlul și libertatea mass-media și va contribui la îmbunătățirea transparenței și a independenței”, a declarat Jourová în interviul pentru Libertatea.

Despre MCV: Ne aflăm pe ultima sută de metri

Vicepreședintele Comisiei Europene a mai declarat că vine în România ”într-un moment important în ceea ce privește MCV, statul de drept și reforma justiției, iar acesta este în mod clar principalul obiectiv al vizitei mele”.

Întrebată dacă va Mecansimul de Cooperare și Verificare ar putea fi închis, după atâția ani, Jourova a răspuns:  ”Ne aflăm pe ultima sută de metri, dar cât timp îi va lua României să ajungă la linia de sosire depinde în întregime de autoritățile române. Cred că a sosit momentul ca România să ajungă, în sfârșit, acolo. Dar nu există scurtături.

Criteriile de referință sunt clare. Așadar, sunt în favoarea unui calendar ambițios pentru a se avansa, dar acesta nu poate să fie în detrimentul calității și al transparenței. Este important ca, în cadrul procesului de reformă, să existe consultări incluzive și să se abordeze aspectele-cheie identificate în rapoartele MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale CEJ. La sfârșitul vizitei mele în România, aș dori să îmi formez o imagine clară a ceea ce pot oferi autoritățile și până la ce dată. Ulterior, va trebui să evaluăm fezabilitatea unui posibil ultim raport MCV.”

Citește integral interviul pe Libertatea.ro

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Da, da, a „venit” vremea unui ultim Raport MCV… e chiar urgent, statul de drept al dlui Haos s-a strambat de tot, voi dati ultimul MCV!!!
    Abia astept sa citesc ce bazaconii veti scrie ca sa MOTIVATI ca e ultimul MCV!!!
    Romania, ai de la CE drum bun pe arătură in domeniul Justitiei!

    • cum se zice in usa…urmaresc cu atentie si preocupare….pe principiul imparatul nasty a furat un miliard si l-au bagat pentru niste fake-uri,,,,,cunosc pattern-ul

  2. sa speram ca cei de la USR vor avea suficienta trecere , si vor sti sa faca suficienta galagie cand va fi nevoie .. acum ca REPER s-a dus la USL …