G4Media.ro

Vicepreşedinte ANRE, despre măsurile privind facturile la energie, decise de Guvern de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Vicepreşedinte ANRE, despre măsurile privind facturile la energie, decise de Guvern de la 1 aprilie: Nu sunt sustenabile pe termen lung / Nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE, a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre Ordonanţa adoptată recent de Guvern, privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze, timp de un an de zile, de la 1 aprilie, că aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, pentru că ”vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare şi nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”.

El a mai afirmat că, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, consumul de energie este peste media europeană. ”Nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai spus reprezentantul ANRE.

”Eu personal, nu mă aştept ca în viitor, preţul energiei să scadă şi să revină la valori cu care eram obişnuiţi acum un an sau doi, iar rolul eficienţei energetice va fi unul mare şi va fi important cum ne vom comporta în piaţă”, a spus vicepreşedintele ANRE. Zoltan Nagy Bege a arătat că ”rolul statului este să îi înveţe pe consumatori să pescuiască, iar această metaforă înseamnă să conştientizeze cum putem să economisim energie”.

Potrivit reprezentantului ANRE, ”consumatorul nu trebuie să renunţe nici la confortul cu care e obişnuit, doar o schimbare de comportament poate da rezultate”, el explicând că ”investiţiile şi finanţările pentru eficienţă energetică au un efect multiplicatorr şi se vor veea în economie, în facturi, în emisiile de CO2.

”Măsurile care se aplică acum, cu ajustările ulterioare şi cele adoptate recent sunt măsuri pe termen scurt. (..) Trebuie să fim corecţi, aceste măsuri nu sunt sustenabile pe termen lung, vorbim de miliarde de lei cheltuite pe compensare şi plafonare, nu există guvern în Europa care să fie capabil să susţină de la bugetul de stat această schemă”, a spus vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a mai spus că este nevoie de măsuri noi, precum noi investiţii în capacităţi de producţie, suplimentarea producţiei de energie şi gaze, să venim cu măsuri de eficcientizare, de reducere a consumului.

”Suntem departe de media europeană, consumul, fie că vorbim de cel industrial sau cel casnic, este peste media europeană, nu suntem eficienţi, asta este clar”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Aces domn.. ptr gafa cu „pestele” făcută împreună cu băieții deștepți din energie, trebuia demis în secunda 2!!!! Rușine!!! ANRE nu e conectat la realitatea societăți Românești.. e conectat la interesele …

  2. PAI SA-I MAI DAM 2-3 PENSII SPECIALE dorneanului, SA FACA FATA ! CA NU SE AJUNGE CU 3 SALARII 4 SPORURI SI 4 PENSII SPECIALE. ASA LA VREO 30 000 EUR/LUNA

  3. Dar salariile nesimtite ale politrucilor PSD, PNL si UDMR de la ANRE, de cate 10-15.000 euro lunar, sunt sustenabile pe termen lung, mai ales ca nu fac nimic pentru banii astia?

    • Sunt, doamna, sunt! Sa avem și noi malai pentru amante, nepoțele. Și vă rog să ne votati și la alegerile viitoare!

  4. Este o minciuna. Sustenabile sunt, de vreme ce ele reprezinta doar o mica parte din sporul de venituri incasate de stat in urma cresterii preturilor la curent si gaze. Problema e ca acceptand acele preturi mari la energie se fac praf si economia tarii, si traiul cetatenilor.

  5. Ce frumos vorbeste acest domn in pilde. Sa ne spuna dumnealui care e treaba cu pescuitul. Ca pentru mine nu e prea clar daca pilda lui inseamna a economisi. Mai degraba parca ne-ar indemna sa umblam la contor cumva🤣

  6. Exista o multime de cozi de topor in toate functiile de decizie care fac jocurile corporatiilor si mai ales ale Rusiei. Porkul ala de Dragnea a tras cu rusii sa nu devenim independenti de gazele puturoase ale rusilor si a facut tot ce i-a stat in putinta sa blocheze forarea in Marea Neagra, a plecat Exxon dupa ce a bagat bani la greu. Ca vorba aia, s-a propagat ca strainii doar ne fura. Dar nu avem destul exemple cum ne fura ai nostri cu pensii speciale, diplome de doftori, cep la banul public al unor incapabili?

  7. Normal ca nu suntem eficienti…in loc sa nu fi vandut distributiile de energie unor privati straini pt specula ….si preturi de transfer ..daca esti asa de curajos in clanta ANEREISTU-le de ce nu dati o lege sa se treaca pe factura pretul de achizitie a marfii din sistem ,taxele statului si marinea adaosului comercial pe fiecare produs energetic si factura. Plus publicat pe facturi pe spate profitul firmelor din energie …Ai curaj? Ca vad ca dai din gura experteala de 2 lei. Si o anexa pe spate. Cati kwh isi cumpara fiecare cetatean din UE din fiecare tara cu salariul minim net in eur . Sa vezi grozavie ..va ia lumea la fuga pe toti meica nimeni in bransa….ce dati doar din falci si atat.

  8. Plafonarea pretului pt EE si gaze, nu trebuia facuta pt nici un agent economic consumator de EE, pt ca acestia au inclus in calculatia de pret , consumul propriu de EE si gaze la pret de contract , iar daca pretul nu era plafonat pt acestia, efortul bugetar aferent ar fi fost 0 ( zero)
    Asta pt ca preturile aferente consumului de EE si gaze, se includ in calculatii la nivelul contractat cu furnizorul de EE( neplafonat) , si nu la cel efectiv platit (plafonat), rezultand astfel la agentul economic consumator de EE, un pret (sau tarif) supradimensionat, cu un profit suplimentar, si nejustificat pt acesta .
    Asa ca in general, preturile si tarifele existente acum , sunt supradimensionate cu diferenta intre pretul contractat cu furnizorul de EE si cel plafonat ( efectiv platit) .
    Astfel, diferenta de pret pt EE, intre pretul contractat cu furnizorul de EE, si cel efectiv platit (plafonat si compensat), conduce la majorari nejustificate de preturi .
    Iar cand pt producerea produsul final sunt mai multe verigi, supradimensionarea pretului , este enorma .
    Normal ar fi ca influenta majorarii EE, in perioada supusa plafonarii, in preturile pacticate de agentii economici, ar trebui sa fie 0(ZERO).

  9. Una peste alta e clar că soluția plafonărilor și compensărilor nu este sustenabilă. Dar … alte soluții sustenabile? În afară de prostiile cu energie verde, consum responsabil, o pătură în plus. Poate vă uitați la „piața liberă ” a gazelor și EE.