G4Media.ro

Vicepremierul Rusiei, în vizită la Herson. Marat Husnullin promite regiunii ucrainene invadate…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vicepremierul Rusiei, în vizită la Herson. Marat Husnullin promite regiunii ucrainene invadate „un loc demn în familia noastră rusă”: „Nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe”

Vicepremierul rus Marat Husnullin a efectuat marţi o vizită în regiunea Herson, regiune ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei declanşate în 24 februarie, unde a declarat că această regiune va ocupa „un loc demn în familia noastră rusă”, relatează miercuri DPA şi Meduza.io, citate de Agerpres.

Regiunea Herson din jurul oraşului-port cu acelaşi nume este situată pe malul drept al Niprului până la gura de vărsare a fluviului în Marea Neagră.

„Herson are o mare perspectivă”, îl citează pe Husnullin agenţia oficială de presă rusă RIA Novosti. „Îi aşteptăm pe toţi, îi invităm să coopereze, nu trebuie să vă fie frică, vom trăi şi lucra împreună mai departe”, a adăugat acesta.

Responsabilul rus a remarcat că „viaţa în Herson este relativ paşnică la ora actuală şi sunt puţine distrugeri”.

Guvernul Federaţiei Ruse, a spus Husnullin, a alocat deja fonduri pentru „reconstrucţia şi reparaţia drumurilor şi podurilor” în regiunea Herson, iar „pe linia Ministerului Agriculturii” se preconizează să fie oferite agricultorilor din regiune „toate măsurile de sprijin aflate la dispoziţia Rusiei”.

La începutul lunii mai, regiunea Herson a fost vizitată de secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, partidul puterii în Rusia, Andrei Turciak, care declarase că „Rusia este aici pentru totdeauna”.

La 1 mai, Rusia a introdus rubla rusă ca monedă oficială în regiune.

Cu câteva zile în urmă, administraţia instalată de Moscova în această regiune ucraineană a declarat că intenţionează să lanseze un apel către conducerea rusă pentru a obţine dreptul de a deveni parte a Federaţiei Ruse.

Astfel, adjunctul şefului regiunii, Kirill Stremousov, a afirmat anterior că nu va exista niciun referendum, nici o tentativă de a proclama regiunea drept republică. El a argumentat abţinerea de la organizarea unui referendum prin faptul că o consultare similară desfăşurată în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

Stremousov, potrivit presei ucrainene, este un activist local, unul dintre liderii mişcării antivaccin împotriva COVID-19 din Ucraina, care în 2019 fusese suspectat de implicare în atacul asupra redacţiei unui ziar din Herson.

Într-un interviu acordat RIA Novosti la 8 mai, Stremousov a declarat că locuitorilor din regiunea Herson li se vor elibera paşapoarte ruseşti, probabil, „încă din acest an”, iar în data de 9 mai el a pledat pentru o „integrare maximă în componenţa Federaţiei Ruse”.

Pe de altă parte, guvernul de la Kiev şi-a exprimat convingerea că rusificarea regiunii Herson nu va avea sorţi de izbândă, notează DPA.

Sursa foto: Kremlin.ru

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Numai sa nu ziceti ceva de tovarasul sau de misiunea speciala pentru ca..apropo, asa-i ca va simititi acum mai bine dupa ce v-am denazificat?

 2. Trist de oamenii aceia! Vor ajunge să trăiască ca in România ciuruită de spioni rusi! 😞😞😞

 3. dispari ca habar nu ai ce compari. e un miracol ca poti rationa, la ce IQ ai.

 4. Ma rș dra cu, putinist infe ct.

 5. invadatorule, voi tineti ucrainienii cu forta, oamenii aia doar bate de ar avea, atunci o sa invatati voi ce e aia „frica”.
  Tipic pentru orice barbari invadatori, au „curaj” doar dupa ce distrig totul si stau cu armele indreptate impotriva celor asupriti!

 6. putinistule, pe ce tura esti postacule? va platesc pe ture sau cum?

 7. @Gicu de la scularie cred ca referendumul ar trebuii sa fie pentru blocarea numarului necunoscut de postaci rusi de pe mediile de socializare, site-urile publice etc, unii sunt chiar la lucru in acest moment, au ca job sa imprastie 24/7 mizerii de manipualre dintr-un birou de prin moskva!

 8. comapratii..Kosovo..albanezi..adica iliri..de cand sunt ilirii in lumea asta si decand slavii in balcani!?
  Troia..de exemplu..era o ILiA…antica..ILIADA..nu?
  Asa ca sarbii..popor neaos muntean..slavizat de venetici…sa taca!
  Rusii sa isi puna mai multe intrebari si…sa omoare ca ..se vced ca asta e ideologia lor…omoratul de oameni!

 9. la fiecare articol postezi… oare ai și altă viață? sau doar asta?

 10. Rușii nu vor teritoriile altor țări, asta e clar. Întotdeauna au fost eliberatori. Au eliberat teritoriile ocupate de administrațiile străine.

  • Păi da, administrații străine de ruși. Cum ar fi românii din Basarabia, tătarii din Crimeea, acum ucrainenii din estul Ucrainei.

 11. Felicitări pentru postări, gun0aiele bolșevice plătite de rusi in copeici,ce postează pe aici , trebuie combătute! 😏

 12. Ce nume tipic rusesc are vicepremierul Rusiei!
  Marat Husnullin.
  O fi și creștin ortodox, cine știe? Kirill?