G4Media.ro

Veolia Iași a fost condamnată la o amendă penală de 150.000 de…

Veolia Iași a fost condamnată la o amendă penală de 150.000 de lei pentru moartea unui angajat. Văduva acestuia a primit daune morale de 70.000 de euro – decizie în primă instanță

La sfârșitul lunii decembrie 2020, societatea cu acționariat francez care administrează sistemul de termoficare din municipiul Iași a fost condamnată, de Judecătoria Iași, la plata unei amenzi penale în valoare de 150.000 de lei. Veolia Energie Iași SA a fost găsită vinovată de ucidere din culpă după moartea unui angajat în timpul orelor de muncă. Văduva acestuia trebuie să primească de la Veolia daune morale de 70.000 de euro și 16.000 de lei daune materiale. Sentința este în primă instanță.

Conform anchetei, la data de 13 ianuarie 2013, în jurul orelor 13,40, C.D., angajat ca mașinist la S.C. Dalkia Termo Iași SA (viitoarea Veolia Energie Iași SA), își desfășura activitatea la transportatoarele de bandă care fac parte din linia tehnologică de prelucrare a cărbunelui neconcasat dintr-un sediu secundar al angajatorului, din comuna Holboca.

Bărbatul trebuia să își termine tura în jurul orei 15.00, însă, la ora 18.00, a fost găsit decedat de doi colegi. Era prins între o rolă de susținere a benzii și banda de cauciuc a transportatorului cu bandă. Medicii legiști au stabilit că moartea lui C.D. ”a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute consecutive unei asfixii mecanice prin ștrangulare.”

Cazul a ajuns pe masa inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și a procurorilor. Aceștia din urmă au clasat dosarul, dar văduva lui C.D. a contestat decizia la instanță, care l-a restituit la Parchet.

În final, în 2017, anchetatorii au trimis în judecată societatea angajatoare, între timp devenită Veolia Energie Iași SA și patru colegi ai victimei, acuzațiile fiind de ucidere din culpă pentru firmă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă pentru ceilalți.

Procesul-verbal de cercetare la fața locului, întocmit de ITM, a stabilit că ”accidentul s-a produs ca urmare a intervenției victimei pentru curățenie sub banda transportoare în zona rolei de susținere, fără a aștepta ca banda să se oprească în prealabil în totalitate și fără să acționeze butonul de oprire al transportorului cu bandă sau să acționeze întrerupătorul de oprire de urgență, montat în lungul transportorului, deși fusese instruit în acest sens.”

Pe de altă parte, ITM a pus în sarcina angajatorului patru încălcări ale normelor de securitate în muncă, deoarece, printre altele, nu a montat panouri protectoare pe părțile laterale ale benzilor pentru a interzice pătrunderea personalului în zona transportoarelor și nu a luat toate măsurile legale cu privire la munca în condiții de izolare. În total, pentru aceste nereguli, angajatorul a primit amenzi de 34.000 de lei.

Pe 23 decembrie 2020, instanța a decis condamnarea Veolia atât la plata unei amenzi penale de 150.000 de lei, cât și la daune morale și materiale de 70.000 de euro și 16.000 de lei către fosta soție a lui C.D., dar i-a achitat pe cei patru angajați de la Veolia care fuseseră trimiși și ei în judecată.

Atât văduva, cât și Veolia și Parchetul au depus apel împotriva deciziei, dosarul urmând a primi o sentință definitivă la Curtea de Apel Iași.

Deținută de concernul francez omonim, Veolia a concesionat în 2018, de la Consiliul Local Iași, administrarea sistemului de termoficare din municipiu pe o perioadă de 20 de ani. În 2019, societatea cu sediul în Iași a avut o cifră de afaceri de 107,3 milioane de lei, pierderi nete de 26,2 milioane de lei și 389 de angajați. În România, prin intermediul altor două societăți, Veolia mai administrează sistemul de termoficare din Ploiești și rețeaua de apă și canalizare din București.

Sursa Foto: CET Holboca, locul unde a avut locul accidentul din ianuarie 2013

Sursa Foto: Agorapress.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter