G4Media.ro

Veneţia intenţionează să înceapă o campanie destinată descurajării turismului ieftin

Sursa foto: Unsplash / Henrique Ferreira

Veneţia intenţionează să înceapă o campanie destinată descurajării turismului ieftin

Cu prilejul unei vizite recente la Veneţia, o familie a întins o faţă de masă pe o fântână istorică pentru a servi mâncarea adusă de acasă, o alternativă ieftină la a lua masa la un restaurant, însă autorităţile locale nu vor să audă de aşa ceva, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

„Au primit o amendă consistentă”, spune Simone Venturini, un consilier local care conduce o iniţiativă destinată reorientării industriei turistice locale dinspre cantitate spre calitate.

Amenda aplicată celor care au avut ideea neinspirată a picnicului la fântâna istorică face parte dintr-un efort mai amplu destinat descurajării acelor turişti care aglomerează străzile şi pun presiuni asupra infrastructurii oraşului, dar oferă foarte puţin economiei locale, respectiv turiştii de o zi.

Autorităţile din Veneţia au decis că atunci când peste 40.000 de oameni ajung pentru o zi în oraşul lagunelor pentru a-şi face un selfie pe podul Rialto sau prin piaţa San Marco, aceştia fac mai mult rău decât bine.

Pentru a-i descuraja pe turiştii ieftini, Veneţia intenţionează să le perceapă călătorilor „de o zi” o taxă de 3 până la 10 euro pentru a avea acces în oraş, începând din ianuarie. Chiar dacă oficialii nu au pus încă la punct detaliile finale, inclusiv modul de taxare şi cum va fi pus în aplicare, zona avută în vedereva include locurile populare din oraş precum Canal Grande dar şi insulele periferice precum Lido, Murano şi Torcello.

Însă există şi veneţieni care se opun acestei idei. Unii proprietari de magazine se tem că restricţionarea accesului va trimite un semnal greşit şi este în contradicţie cu istoria Veneţiei de centru comercial.

„Obiectivul măsurii nu este de a face bani ci de a proteja Veneţia. Oraşul cu vulnerabilităţile sale nu este adecvat pentru turismul de tip «fast food»”, susţine Simone Venturini.

După doi ani de pandemie, splendoarea canalelor Veneţiei este din nou la mare căutare, astfel că în weekendul de Paşte aproximativ 120.000 de persoane au vizitat oraşul. Însă oficialii oraşului şi mulţi proprietari de magazine vor să se asigure că revenirea este una sustenabilă.

„Semnificaţia călătoriilor s-a schimbat radical de-a lungul anilor”, devenind o listă de locuri care trebuie bifată, spune Giuliana Longo, proprietara unui magazin din apropiere de Podul Rialto. Giuliana Longo sprijină ideea unei taxe de intrare dar consideră că edilii trebuie să se asigure că banii vor fi utilizaţi în scopuri precise, precum prezervarea sau atenuarea efectelor asupra mediului.

Alţi localnici nu sunt atât de favorabili la ideea unei taxe de intrare. Ernesto Pancin, directorul unei asociaţii a proprietarilor de baruri şi restaurante, crede că administraţia nu ar trebui să introducă restricţii pentru accesul în centrul istoric al oraşului ci să îi încurajeze pe călătorii „de o zi” să exploreze şi zonele mai puţin cunoscute ale oraşului.

Descurajarea călătorilor „de o zi” seamănă cu eforturile edililor din Amsterdam de a limita turismul de tip sex-and-drugs pe măsură ce destinaţiile turistice populare din Europa îşi dau seama că nu toţi vizitatorii sunt bineveniţi.

Sursa foto: Unsplash / Henrique Ferreira

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Cum sunt romanii de mananca in camera la hotel :)) ultimi tarani

 2. Am fost de mai multe ori la Venetia. Restaurantele sunt scumpe, mai scumpe ca la Roma. De altfel totul in Venetia e mai scump decat pe tarm. Nu te impiedica insa nimeni sa iti cumperi un sandvis, o bere, o cafea , si sa le consumi civilizat pe o banca, sau intr-un loc oarecare.
  Poti manca si in hotel si unde doresti, dar in mod civilizat, nu pe monumente istorice, in biserici, etc.Asta e tot. Marlani sunt peste tot nu numai in Romania.
  Acesta taxa nu va rezista, nu ii poti taxa in primul rand pe italieni in propria lor tara.
  Apoi turistii platesc la hotel o taxa de sedere care nu e mica…la Roma e intre 4-6 euro/zi, de persoana. Este suficient.

  • Tu ai citit articolul? Nu, nu poți sa mănânci în Veneția pe o banca sau într-un loc oarecare. Monument istoric sau nu, n-ai voie sa mănânci daca nu contribui consistent la mafia locala.
   Tupeul ăstora e incredibil. De când e datoria turistului sa contribuie la economia locala? Se poarta ca o ceata de macaci care au pus stăpânire pe un templu și hartuiesc turiștii.
   Înțeleg sa plătești o taxa, clădirile și monumentele alea faine trebuie întreținute, dar sa fii obligat sa plătești la preturi super umflate masa la restaurantele locale?
   Boicot!

 3. Corupția a împins Veneția la dracu. Numai kebaberii si magazine pakistaneze ori ce o fi. Este corect ca trebuie sa fie centru comercial dar ar trebui sa fie în comerț numai lucruri specifice Veneției și împrejurimi. Mergi în Veneția și mănânci mici românești..

 4. România le-a luat-o înainte, trebuie să fii bugetar de lux să-ți permiți Mamaia.

  • Te poti muta oricand. Sigur iti vei gasi alt job si alt stapan precum Draghici (team barna). Scuze coordonator.