G4Media.ro

Vaticanul îl apără pe papa Benedict al XVI-lea, acuzat într-un raport de…

Vaticanul îl apără pe papa Benedict al XVI-lea, acuzat într-un raport de inacţiune faţă de preoţii pedofili: ”A fost primul papă care s-a întâlnit cu victimele abuzurilor”

Vaticanul i-a luat miercuri apărarea papei emerit Benedict al XVI-lea, vizat de acuzaţii în legătură cu gestionarea violenţelor sexuale împotriva minorilor într-un raport publicat săptămâna trecută în Germania, informează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit acestui raport independent, Benedict al XVI-lea, care a renunţat la funcţia sa în 2013, nu a întreprins nicio măsură pentru a îndepărta patru preoţi suspectaţi de violenţe sexuale împotriva minorilor din arhiepiscopia München şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982.

Dar Vaticanul, prin vocea directorului editorial al media Sfântului Scaun, a apărat activitatea prelatului german contra abuzurilor sexuale din Biserica Catolică în timpul mandatului său pontifical.

După ce a „combătut acest fenomen în calitate de prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei”, Joseph Ratzinger a promulgat ca papă „regulamente extrem de severe împotriva clericilor autori ai abuzurilor, adevărate legi speciale pentru combaterea pedofiliei”, a scris Andrea Tornielli într-un articol publicat miercuri pe Vatican News, site-ul oficial al Vaticanului.

„Însuşi Joseph Ratzinger a fost primul papă care s-a întâlnit cu victimele abuzurilor de mai multe ori în timpul călătoriilor sale apostolice. Aşa cum Benedict al XVI-lea a fost (…) cel care a propus chipul unei Biserici penitente, care se smereşte cerând iertare”, a continuat el.

Reamintind că raportul de la München „nu este o anchetă judiciară şi cu atât mai puţin o hotărâre definitivă”, Tornielli a notat că, după estimările sale, concluziile sale „vor contribui la lupta împotriva pedofiliei în Biserică dacă nu se vor reduce la căutarea unor ţapi ispăşitori şi a unor judecăţi sumare”.

Luni, papa Benedict al XVI-lea şi-a rectificat declaraţiile şi a recunoscut că a participat la o reuniune cheie în 1980 pe tema unui preot german suspectat că ar fi agresat sexual minori, contrar celor declarate autorilor raportului. Însă, el a negat orice responsabilitate în acest caz.

După publicarea raportului, Vaticanul a declarat că doreşte să-l studieze în detaliu, reiterând „sentimentul de ruşine şi de remuşcare” pentru violenţele sexuale comise de unii dintre preoţii catolici asupra unor minori.

Sursa foto: Wikipedia / Mangouste35

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da, s-a întâlnit cu victimele ca să le pună mâna pe genunchi.

    • La BOR nicio reactie la actele de pedofilie de la Episcopia Husilor. Nici in presa… Fiind un „caz izolat”. Oare?

  2. Înseamnă ca si Vaticanul a muscat din fructul oprit.