G4Media.ro

Vasili Maliuk a devenit noul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei

SBU, Ucraina

Vasili Maliuk a devenit noul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat luni numirea lui Vasili Maliuk în funcția de șef al Serviciului de Securitate, SBU, transmite BBC.

Maliuk, în vârstă de 39 de ani, a lucrat în cadrul organelor teritoriale ale SBU din 2001, cel mai recent conducând lupta împotriva corupției. Din 16 februarie până la jumătatea lunii martie 2022, el a fost ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, apoi s-a întors la SBU.

A devenit șef de facto al serviciului în iulie 2022, după demisia predecesorului său Ivan Bakanov. Bakanov, care este prieten din copilărie cu Volodimir Zelenski, a plecat după ce președintele l-a acuzat public – ca și pe procurorul general Irina Venediktova – pentru existența unui număr mare de colaboratori ai rușilor în departamentele pe care le conduceau.

După demisia lui Bakanov, a devenit clar că persoane din SBU au fost implicate în execuția extrajudiciară a bancherului Denis Kireev, care era membru al serviciilor secrete ucrainene, notează BBC.

Președintele Zelenski, nominalizându-l pe Maliuk, a remarcat rolul său „în contracararea agresiunii (…) și eliberarea eroilor ucraineni”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe cine intereseaza?