G4Media.ro

Vanuatu: un vulcan subacvatic a început să erupă

Captura Google Maps

Vanuatu: un vulcan subacvatic a început să erupă

Vulcanul subacvatic East Epi, situat în Vanuatu, în Pacific, a început să erupă miercuri, aruncând cenușă până la 100 de metri înălțime. Autoritățile au sfătuit navele și aeronavele să evite zona, potrivit Le Figaro.

„Cerem populației locale să fie atentă la posibilele explozii puternice, deoarece erupțiile sunt încă în curs de desfășurare”, a declarat pentru AFP Ricardo William, specialist în vulcani la Departamentul de Meteorologie și Riscuri Geologice din Vanuatu. Un perimetru de siguranță de 10 kilometri a fost stabilit în jurul vulcanului subacvatic, care se află la 68 km nord de Port Vila, capitala statului din Pacific.

Alertă vulcanică de nivel unu

Au fost raportate urme de aburi deasupra sitului, iar vulcanul a început să arunce cenușă miercuri dimineață. Activitatea vulcanică a început cu puțin timp înainte de ora locală 8.00 (21.00, ora Parisului, marți), potrivit departamentului local de meteorologie.

Philip Dick, un oficial guvernamental, a declarat pentru AFP că pământul a început să se cutremure și că la primele ore ale dimineții era vizibil fum deasupra locului. „Apoi au început exploziile – încă mai există un miros urât de sulf în satele din apropiere”, a adăugat el. Autoritățile au ridicat nivelul de alertă vulcanică la nivelul unu (din cinci), indicând „tulburări minore”.

Vigilență: erupția ar putea provoca un tsunami

Locuitorii din insulele învecinate Epi și Tongoa au fost sfătuiți să evite coasta. Ministerul a precizat într-un comunicat că, deși Centrul de alertă pentru tsunami din Alaska, SUA, nu a detectat nicio activitate în regiunea Vanuatu, „astfel de erupții au potențialul de a crea valuri tsunami”.

Vanuatu este situat într-o zonă de mare activitate seismică, cunoscută și sub numele de Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăcile tectonice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ce l-a apucat si pe asta?