G4Media.ro

Vâlcov a anunțat, guvernul Dăncilă se conformează: Ministerul Finanțelor propune plafonarea prețului…

Vâlcov a anunțat, guvernul Dăncilă se conformează: Ministerul Finanțelor propune plafonarea prețului la gazele din producția internă

Ministerul Finanțelor a postat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru stoparea liberalizării prețului la gazele din producția internă și plafonarea acestuia. Dacă va fi adoptat, proiectul va pune capăt unui proces convenit de România cu Uniunea Europeană prin care piața gazelor urma să devină o piață liberă, în care prețul e decis de cerere și ofertă. Liberalizarea pieței gazelor a avut ca scop inclusiv atragerea de investiții, precum cele din Marea Neagră, periclitate acum de plafonarea prețului.

Proiectul de HG propune stabilirea unui preț maxim de vânzare a gazelor din producția internă de 55 lei/Mwh, în condițiile în care prețul mediu de vânzare pe piața centralizata în perioada aprilie 2017 – august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar prețul mediu estimat pe piața centralizată la 31.03.2019 va fi de 80,25 lei/MWh (ambele sunt prețuri pe piața de retail, pentru consumatorul final, și nu reprezintă prețul de vânzare).
.
Măsura a fost anunțată luni seară la Antena 3 de Darius Vâlcov, consilierul premierul Viorica Dăncilă și unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Vâlcov, condamnt în februarie în primă instanță pentru corupție la 8 ani de închisoare, a prezentat măsura drept un instrument necesar de luptă împotriva unei presupuse creșteri necontrolate a prețului gazelor naturale.

Dacă va fi implementată, măsura va fi o lovitură dură atât pentru producătorii actuali de gaze (Romgaz și Petrom), cât și pentru viitoarele exploatări de gaze din Marea Neagră.

Textul proiectului de HG:

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.
Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâr,i iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia.

HG PRETURI GAZEHG PRETURI GAZE

NOTA FUNDAMENTARE

Explicația din comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor:

Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021.

Foto: InquamPhotos

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. La cât ne-au furat ce kkt mai conteaza. Prafu sa se aleagă de ei.

 2. Interpretarea corectă: Dragnea nu s-au inteles
  la întâlnirea recentă cu producătorii actuali sau cu cei viitori care acum doar fac prospecțiuni. Drept urmare , îi pedepsește până în 2021

 3. Este o decizie care ne va pune intr-o situatie de infringement fata de legislatia UE.

  • Sunt gazele tarii si le vindem la ce pret vrem pentru piata interna…
   La export o sa le vindem cu pretul pietii sa nu se supere domnii europeni.

  • Cred ca tu nu intelegi ca scăderea forțată a prețului la gaze și plafonarea lui pe mai mulți ani NU sunt posibile într-un stat cu piață liberă, membru al UE. Vrei sa ne duci in Uniunea Euroasiatica?

 4. Au voie sa puna mercurial?! Eu zic ca nu.

 5. Felicitari guvernului Dancila! Bine ca are cineva grija si de noi oamenii amarati!

  • Stai linistit, ca n-o sa vezi! E soparla politicianista.
   Ai auzit de piata libera intr-un stat de drept?!
   Bine, aici stat de drept efectiv nu exista, e doar in teorie, ii pacalesc pe aia de-afara…dar pret plafonat chiar nu se poate, doar daca ne cerem afara din UE.

  • @Asistat,
   Stai sa vezi ce ti-o iei cand sefii tai vor citi cum ironizezi guvernul legitim al lui Livache…

 6. Romania este membra a UE si trebuie sa respecte economia de piata.
  Preturile nu se stabilesc dupa vointa Dl.Valcov.
  Se doreste intoarcerea la planuri cincinale ???

 7. DraKnea vrea să arate lumii că el e șefu’!

 8. Romania e condusa de 2 condamnati penali. dragnea d.p.d.v. politic sio valcov economic.
  Or astia doi nu au interes decat sa scape cu orice pret de puscarie.

 9. Chiar duceti grija multinationalelor , de aici reiese ca sunteti niste obedienti jalnici .

  • Adica te numesti ”obedient” daca esti in favoarea comertului liber, dar nu te poti numi la fel atunci cand esti la cheremul unei javre care a furat de la copiii sarmani…?!

  • Romgaz e multinationala desteptule? Cand vi se spune ca uitatul la A3 dauneaza grav sanatatii, voi nu si nu! A310?? ai cuvantul!

 10. Dacă puteți spune că mărirea pensiilor este marire, înseamnă că atunci ce să mai spunem despre prețurile produselor alimentare și nu numai, care se majorează de la o zi la alta și cu banii, cu care ai cumpărat ceva ieri astăzi, nu îți ajung, ce să mai spunem că trebuiesc plătite utilitățile și câââte și mai câââte trebuiesc rezolvate numai într-o lună, dar ce să mai spunem într-un an, voi cei, care sunteți funcționari publici din vârful piramidei sociale, care trăiți în lux, vacanțe de vis, vă deplasați în mașini de tip bolid și nu numai ( avioane, yahturi…. ) aveți case, vile de vacanță în România și în afara țării noastre, milioane / miliarde de euro / dolari depuși în conturi străinătate și așa mai departe și noi toți cei de la baza piramidei sociale, care am muncit și mulți am învățat, ducem o viață amărâtă și chinuită din cauza sărăciei de nedescris, rușineeeeeeee pentru că nu vă gândiți așa cum trebuie la noi, poporul român de pe urma căruia ați acumulat atâtea și atâtea averi de nu le mai știți numărul !?

 11. „Există în România, în prezent și în stare de exploatare, 447 de zăcăminte de țiței și gaze naturale. Țițeiul și gazele sunt extrase de Petrom, în timp ce Romgaz extrage doar gaze naturale. OMV Petrom, societate deținută în majoritate de Austria – un stat care nu are nici zăcăminte de petrol, nici zăcăminte de gaze, dar a reușit, prin micul OMV, să înghită peștele cel mare, Petrom, consecință a unor târguri politice, mai exact a unei mite, pentru acordul Vienei privind intrarea Românie în Uniunea Europeană – dispune de 255 de zăcăminte de țiței și gaze. Ele sunt extrase cu ajutorul a 9445 de sonde de țiței și 828 de sonde de gaze naturale.

  În paranteză fie spus, OMV Petrom, care are în prezent și ACTIONARIAT RUSESC, deține fără titlu de proprietate și fără a fi plătit ceva la schimb statului român, toate terenurile aferente acestor instalații din întreaga țară și are obligații neonorate privind protecția mediului.

  Între altele, România tocmai este supusă unui infringement din partea Uniunii Europene și din motivul că această multinațională nu-și respectă angajamentul. Și că nimeni nu a tras-o de urechi. OMV Petrom, prin managerii și consultații săi extrem de activi, dar și cu susținerea constantă a autorităților de la Viena, a exercitat până acum cu succes presiuni asupra Guvernului României, dar și asupra Parlamentului, reușind să-și protejeze interesele în defavoarea statului gazdă. Exact așa cum procedează și în ceea ce privește zăcămintele de la Marea Neagră, unde deține de asemenea perimetre de explorare, care se transformă sub ochii noștri în perimetre de exploatare.

  Romgaz Mediaș, o altă multinațională, în care însă capitalul este majoritar românesc, dispune de 153 de zăcăminte exploatate cu ajutorul a 3200 de sonde. Și aici suntem obligați să facem o scurtă paranteză.

  Tatăl Laurei Codruța Kovesi, procurorul Ioan Lascu, fie-i țărâna ușoară, dar și alte rude apropiate, s-au implicat intens și oarecum ocult în afacerile Romgaz Mediaș și tocmai acesta a fost motivul principal al investigației Black Cube.

  În primul și în primul rând, acesta a fost obiectivul spargerii de către reprezentanții Black Cube a computerului lui Ioan Lascu și al copierii corespondenței electronice. La fel ca și OMV Petrom, cu capital majoritar străin și Romgaz Mediaș, cu capital majoritar românesc, a făcut presiuni pentru a obține profituri maxime și alte avantaje practic în detrimentul românilor, fie că sunt persoane fizice, fie că sunt persoane juridice.”

  http://www.sroscas.ro/site/2018/07/17/tara-noastra-gaze-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/

 12. „ANRE a decis creșterea cu 5,83% a preţului final la gaze pentru clienţii casnici, începând cu data de 1 august/ Scumpirea are loc imediat după anunțul Ministerului Finanțelor că vor fi reduse și apoi plafonate prețurile la producători ” !!!!!!!!!!!!
  E ca la nebuni…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.