G4Media.ro

USR PLUS vrea ca domiciliul să fie eliminat de pe cartea de…

Foto: Carte electronica de identitate / Sursa - Ministerul de Interne

USR PLUS vrea ca domiciliul să fie eliminat de pe cartea de identitate. Care sunt mizele acestei posibile schimbări

Dan Barna, co-președinte USR PLUS, a anunțat că va propune coaliției de guvernare ca domiciliul să fie eliminat de pe carțile de identitate, o soluție adoptată de mai multe state europene.

El a denumit actualul sistem drept ”o legătura artificială în care identitatea e condiționată de domiciliul de pe Cartea de identitate”.

”Ar permite o participare la vot mult mai flexibilă și firească”, a spus Barna. Ulterior, întrebat de ziariști despre efectele unei asemena modificări asupra procesului electoral, Barna a spus: ”că poate să aibă și un efect electoral – urmează să vedem în reglementare. Primăria are domiciliul cetățenilor, asta nu dispare”.

Care sunt mizele acestei modificări? Andrei Lupu, deputat USR PLUS, membru în Comisia juridică, a explicat pentru G4Media.ro că scade gradul de birocrație, iar persoanele fără adăpost pot beneficia mai simplu de servicii sociale.

”Eliminarea domiciliului de pe cartea de identitate are mai multe efecte benefice, în domenii diferite. Spre exemplu, unul este pentru persoanele aflate sub limita sărăciei, care nu își pot face o nouă carte de identitate tocmai pentru că nu au domiciliu și nimeni nu vrea să îi ia în spațiu. Or, fără carte de identitate, acești oameni ajung să fie pierduți pentru statul român: nu mai pot beneficia de multe servicii, cum ar fi cele sociale sau sanitare.

Al doilea beneficiu e ușurarea poverii birocratice pentru cei care își schimbă domiciliul. Când schimbi domiciliul, trebuie să îți schimbi cartea de identitate și diferite alte documente, ceea ce înseamnă o birocrație în plus.

Al treilea beneficiu este pentru românii din străinătate care nu s-au mutat și formal, cu acte, peste hotare, așa încât trebuie să își declare un domiciliu în România, deseori fictiv, pentru a-și putea înnoi cărțile de identitate, fără de care nu pot vota la alegerile prezidențiale și europarlamentare”, a declarat Andrei Lupu pentr G4Media.ro.

Foto: Carte electronica de identitate / Sursa – Ministerul de Interne

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

154 comentarii

 1. Uite o idee pluserista pe care o sustin, dar nu din aceleasi motive.

  Domiciliul pe buletin e o inventie stalinista.

  • Trebuie întrebaţi şi interlopii cum s-ar putea specula facilitatea asta. La fel, organizatorii de turism electoral.
   Impresia generală pe care o dă coaliţia e că n-are program de reforme, ci creativitate pe te miri ce domenii minore, să treacă mai repede cei patru ani, cam cum face fotbalistul care trimite mingea oriunde, numai să scape de ea, de răspundere.

  • Ar fi vremea să se gândească cineva la o lege și în favoarea nevoiașilor, pentru-că în favoarea baronilor s-au dat prea multe.

  • gheu cetari, cand publicati un articol despre APA CALDA aka RECE din bucuresti ?!

  • Nu multumesc, imi place cartea de identitate asa cum este acum, cu cnp-ul si adresa de domiciliu pe ea. Nu sustin proiectul asta de lege, pana cand o comisie de experti reunita (care sa includa experti de la evidenta populatiei, institutiile fiscale, medicale, si electorale) sa se pronunte pe oportunitatea acestei masuri si pe impactul pe care il va avea asupra domeniilor respective. Asemeni unui iceberg, orice masura dintr-asta heirupista poate avea avantaje minore imediat vizibibile dar si dezavantaje majore, ascunse care se vor vedea in timp si pot fi extrem de costisitoare. In plus, promotorii acestei masuri atat Andrei Lupu si Dan Barna sunt absolventi de drept (avicati) si nu au nici o competeneta sau expertiza in domeniile mai sus mentionate.

  • Vax legile sunt pentru prosti nu pentru ei,de exp cum fac ei legile și le supun dezbaterii publice? Cu cine cu oamenii după strada,cu mine sau alții? Nu cu ei acolo în parlament și o fac cum vor mușchii lor.

  • Gheu cetari, bucurestenii nu au apa calda.

   Toate sectoarele au probleme !

   Nici o stiruta / stirea despre acest lucru ?!

   Traisca sa traiasca dikakatura (sic) PDL USR UDMR !

   Avarie uriaşă în Bucureşti, sute de mii de oameni fără apă caldă

   Aproape întreaga Capitală a rămas fără apă caldă, la această oră, din cauza avariei la reţeaua primară.

   Este pentru prima dată, după mulţi ani, când vorbim despre o averie la reţeaua principală care asigură încălzirea, dar şi distribuţia apei calde.

   Este o avarie la nivelul întregii Capitale.

   Reţeaua principală pocneşte de la un capăt la altul.

   Angajaţii companiei
   Termoenergetica intervin zi şi noapte, sunt ture care lucrează 24 de ore din 24, însă sunt depăşiţi de situaţia din teren.

  • Total de acord cu Camelian Propinatiu

  • mda, a fost o surpriza si pentru mine … poate au reusit sa gaseasca un functionar de prin ministere care sa aibe incredere ca nu o sa fie penalizat si sa le explice cum e cu „domiciliul stabil” si de ce e mai usor sa obtii rezidenta legala in UK decat un domiciliu stabil in Romania

   … si cum pleaca definitiv din tara aia care nu au bani sa cumpere locuinta

 2. Absolut corect.

  • Si la fel de corect ce-a spus si Gogu.

  • o fi corect, dar asta presupune ca ti se stie adresa din alta parte. autoritatile mai au nevoie de adresa aia uneori. la infractiuni ma gandesc, dar nu numai. in final tot aia e, daca ti-o pot lua din alte parti. sau daca ti-o cer cand ceri alte acte.

  • @andrei
   Cu siguranta adresa se stie „in alta parte”. Daca „ei” chiar vor…. Macar si numai pentru ca exista un serviciu de evidenta informatica a populatiei. De exemplu un cazier pe persoana fizica obtii aproape pe loc. Dintr-un click pe CNP
   Adresa pe buletin este unul din multele mijloace de oprimare pe care le aplica sistemul comunist asupra individului. Si a ramas din inertie.
   Nu ca sa stie unde sau de unde esti (asta stiau ei mai bine decat noi chiar) dar ca sa te faca constient ca ei stiu. Si sa te simti in puterea lor.
   Altfel, informatia asta pe cartea de identitate este fara valoare. O birocratie inutila.
   Si, cum actul nu mai este de tip carnet cu multe pagini pentru consemnari ramane doar un motiv pentru o cheltuiala inutila, atunci cand iti schimbi (sau ti se schimba printr-o hotarare administrativa ca de exemplu schimbarea denumirii strazii) adresa de domiciliu

  • @andrei
   🙂 Cu siguranta adresa se stie „in alta parte”. Daca „ei” chiar vor…. Macar si numai pentru ca exista un serviciu de evidenta informatica a populatiei. De exemplu un cazier pe persoana fizica obtii aproape pe loc. Dintr-un click pe CNP
   Adresa pe buletin este unul din multele mijloace de oprimare pe care le aplica sistemul comunist asupra individului. Si a ramas din inertie.
   Nu ca sa stie unde sau de unde esti (asta stiau ei mai bine decat noi chiar) dar ca sa te faca constient ca ei stiu. Si sa te simti in puterea lor.
   Altfel, informatia asta pe cartea de identitate este fara valoare. O birocratie inutila.
   Si, cum actul nu mai este de tip carnet cu multe pagini pentru consemnari ramane doar un motiv pentru o cheltuiala inutila, atunci cand iti schimbi (sau ti se schimba printr-o hotarare administrativa ca de exemplu schimbarea denumirii strazii) adresa de domiciliu

 3. E de bun simt propunerea.

  • De ce ii corect? Dar daca ti se intimla ceva si nu ai adresa in cartea de identitate ,sau ai perdut cartea de identitate ,o gaseste politia unde te cauta ,devenim fara identitate barna vorbeste prostii

  • Dacă ți se întâmplă ceva, poliția acceseaza cu CNPul din noul buletin, bazele de date unde ești luat în evidența. Simplu. Și ești găsit.
   În zilele nostre, chiar cu sistemul actual, poliția te poate găsi și făra buletin daca știe să caute bine. Restul e gargară primitiv-birocratică.

  • Vreau sa trimit un colet unui prieten: Ce adresa trec la expeditor si ce adresa trec la destibatar Idem cand cum e cazul neu , ce adresa se va trece pe mandatul electronic.

 4. Da sigur, ca să poată fura mai ușor voturile !

  • Argumentele useriste nu au niciun sens.
   Chiar dacă nu apare pe buletin, adresa oricum trebuie cerută pentru ca statul să știe de unde să te ia.
   Degeaba nu-ți scrie pe CI, căci tu tot trebuie să completezi adresa în cerere. Așa că persoanele fără adăpost și cei plecați în străinătate tot trebuie să scrie o adresă fictivă.
   Singurul avantaj ar fi că nu ar mai trebui să-ți schimbi CI când te muți. Dar tot trebuie să mergi la Evidență să-ți declari noul domiciliu. Așa că nu ajută cu mai nimic. Useristii au devenit specialiști în propuneri legislative inutile.

  • @Bogdan

   inutil = fara nici o utilitate

   Tocmai ce ai enumerat tu insuti o utilitate: „Singurul avantaj ar fi că nu ar mai trebui să-ți schimbi CI când te muți.” In schimb nu vad nici un dezavantaj, mai ales ca o sa se schimbe formatul CI-ului in aceasta toamna.

   Dar bineinteles, atat s-a putut la tine azi 🙂 Mai incercam.

 5. si la votare cum mai e…la alegeri, sectiile sunt arondate pe baza domiciliului…..nu vedeti ca logica lui Barna e varza

  • Exista registru electoral cu adresa.

   Domiciliul pe buletin exista pentru ca Stalin nu voia ca un cetățean filat in Moscova sa poată fugi in Vladivostok. Oricând puteai fi oprit pe strada de un milițian și dacă te aflai in alt oraș trebuia sa dai explicații.

  • Daca citeai mai mult decat titlul habarnistule ai fi gasit si raspuns la intrebarea ta. Primariile au situatia la zi a persoanelor arondate acelei zone. Sectiile nu se organizeaza pe baza a ce imi scrie mie pe buletin

  • Este o idee năstrușnică! In “alte state” (poate spune dl. Bârna si statele respective), s-ar putea sa existe o evidentă electronica. Dacă dansul confirma ca CNP ul este, așa cum ar trebui sa fie, singurul care te identifica este ok dar, întreb, taxele locale, înregistrarea autovehiculelor, arondarea medicală și celelalte cum se fac? O sa avem un alt document? O sa existe obligația tuturor sa comunice la serviciile de evidentă a populației fiecare stabilire de domiciliu? Și, in final, cum o sa fie cu votul pentru locale?’ Înțeleg ca este in discuții un nou-cod electoral care sa modifice tot ceea ce știam pana acum, dar tot nu înțeleg cum se ca proceda la “locale” și cu evidentă la nivel local. Da, poate are dl Bârna răspunsuri!

  • @Mushu ce e asa de complicat cu votul la locale?
   Ai tableta care pe baza de cnp interogheaza baza de date si primeste rezultatul daca are domiciliul sau resedinta localitatea respectiva. Daca are, atunci poti vota, daca nu, nu.

   Arondarea medicala, nu mai este de actualitatea. Se decondeaza serviciile medicale oriunde in tara. Taxele locale, ce-i cu ele? Fiecare primarie stie ce cetateni are cu domiciliile aferente. La inregistrara auto care e problema? Sa interogheze baza de date si gata.

   Oricum la nivel UE se discuta deja de document de identitate electronic. Adresa chiar nu e necesara sa fie trecutra pe buletin.

  • @Mushu, CNP-ul ESTE cel care te identifică. Peste tot unde faci operațiuni importante ți se cere CNP-ul. De-aia îi zice CNP. E numărul tău unic de identificare.

  • Pentru Ciprian și Bogdan: sunt de acord cu ce spuneti și am făcut și eu referire la CNP. Dar, CNP ul îl Primești la naștere și el arată ca ești născut intr-o localitate din România. Este foarte probabil ca pe parcursul vieții sa te stabilesti in alta parte sau sa te muți de mai multe ori. Când îți schimbi cI ul nu îți schimbi și adresa. Adresa este o informație care trebuie sa figureze in baza de date. Ceea ce spune dl Barna este chiar periculos ( dansul zice ca la eliberarea CI sa nu faci dovada ca locuiești unde spui, ci doar sa declari tu!😀). Ma amuza grija dansului pentru oamenii fără adăpost! Dacă asta e problema pe care vrea sa o rezolve, atunci poate face o derogare concretă pe subiect. Romanii din străinătate sunt din 2 categorii – cei stabiliți acolo definitiv (care au CRDS) și cei care sunt temporar acolo, cu CI sau pașaport simplu. Nu poți fi in același timp in doua sisteme juridice și fiscale. De obicei îți alegi unde plătești taxele!!acolo sau aici! Mie ca dl Barna nu a gândit prea mult înainte de a face respectivele afirmații. In Anglia, ca sa îți dovedești domiciliul trebuie sa te duci cu contractul de închiriere sau proprietate și așa este și in alte părți. Prima data am înțeles ca dl Barna susținea ca adresa sa nu figureze pe CI și asta mi se pare chiar ok, in linie cu L544. Din păcate dânsul nici nu vrea sa faci dovada domiciliului care sa fie asociat CNP ului și asta începe sa semene a altceva!

 6. Nu mai bine renunțăm la acest document de inspirație comunista?

  • Or fi și cetățenii USA comuniști din moment ce pe ID Cards e trecut domiciliul (la punctul 8, ca să va ușureze o eventuală căutare).
   Cum plânge USR de mila persoanelor făr’ de adăpost, când în fapt, le tremură chiloții asupra trecerii la peste 10% în viitoarele alegeri.
   PS: pentru prostia asta trebuie modificate multe, multe legi, dar na, domnu’ Barna-i prost ca noaptea nucleară. Nu ca susținătorii ar fi mai luminați.

  • In provincia Canadiana in care locuiesc, permisul de conducere (Driver’s Licence) este actul de identitate, si are pe el adresa. In schimb nu are CNPul (Social Insurance Number ar fi cel mai apropiat de CNP).
   La vot pot sa ma duc cu orice ID.

  • Mai bine renunțăm la „domnul” barna.
   Zic!

 7. ”Ar permite o participare la vot mult mai flexibilă și firească”

 8. Pentru turism electoral, metoda flotantul la un alt nivel.

 9. votul electronic pe cand ? domiciliul pe buletin e o prostie care-i dadea militianului de la inmatriculari ocazia sa ma ia cu: -domnu nu aveti pe carnet acelasi domiciliu cu buletinul ! intre timp s-a renuntat la mai scrie domiciliul pe carnet da a ramas prostia asta stalinista de CI !

 10. citesc comentariile si ma sperii de-a dreptul :)) cred ca mai prostovan ca un pluserist poate fi doar un alt pluserist :)) barna si sustinatorii trebuie dusi la ospiciu cat mai repede cat mai au o sansa! la prima boacana serioasa (pana acum au spart doar niste geamuri ca niste puberi carora li s-au trezit hormonii) n-o sa mai avem cum s-o reparam!

  • Normal că te sperie. Orice îndepărtare de stalinism îi sperie pe mulți români. Altfel foarte scrupuloși în obsesia lor de a nu fi urmăriți :)) 50 de ani de ploconeală în fața regimului comunist ies greu din ADN, persistă chiar și la generațiile care nu au trăit nici măcar 1 zi în dictatură.

  • e bine ca stii carte !

  • Corect Jean valjean, ăștia sunt retardații votați de niște trogloditi spălați pe cap, creier nu ai oricum jegoșii de vin cu tot felul de trăznăi 🖕🤮

 11. Pregătire pt viitoarele reglementări constituționale. Până în 2030 majoritatea proprietăților private vor dispărea. Urmăriți ce spun cei din spatele mișcării politice globaliste, the great reset.

  • Singurul om normal de aici, restul in afara discuției.Normal că este vorba despre anularea dreptului de proprietate.

  • Evident.. actele notariale vor dispărea în hăul quantic.

   Ba.. nu mai fumatz

  • Planul lor este urmatorul:
   vor crea ‘n’ crize iar oamenii vor ajunge sa isi vanda proprietatile, simultan cu acordarea venitului minim garantat universal.

  • Planul este sa trăim la comun (ca la missa), să.nu mai avem identitate, apoi să ne ia proprietățile (ca în anii.50). Urmând să ne bage în casă pe cei care nu au unde sta. Astept sa facă ei primii gestul ăsta… credeti ca vor renunța la bogățiile care le au ?! Nu cred, doar plebea va trebui să facă asta…

  • Ce zici dumneata, Despina, ca proprietatea aia te defineste pe dumneata ca om? Pierzi proprietate, iti pierzi identitatea? Da stai ca asta e si mai tare: daca iti pierzi adresa de pe actul de identitate, iti pierzi proprietatea si deci iti pierzi identitatea…

 12. pai daca scrie sau nu scrie adresa domiciliul tot nu rezolva problema homeless-ilor care tot trebuie sa aiba o adresa declarata pentru evidenta electorala.

 13. Pe Barna nu poti sa-l suspectezi de prea multa inteligenta. Dar de o ticalosie inimaginabila, da!

 14. cunosc pe cineva care este in diaspora Si-a lichidat proprietatea de aici si acum se confrunta cu tot felul de probleme in care i se cere adresa Omul a vrut sa inchirieze o CP unde sa primeasca instiintarile si mai greu a fost cind si-a innoit CI Asta nu este recunoscuta oficial asa ca a cautat si a gasit cu greu pe cineva sa-l primeasca in spatiu asta doar ca sa apara cu o adresa O mare timpenie Contra turismuluii electoral se pot lua masuri prin IT Asa ca se pot face CI care sa aibe aresa : fara

 15. Al patrulea beneficiu este ca in afara de autoritati nu e treaba nimanui sa-sti stie domiciliul. Nici a celui care-ti cere actul de identitate pentru un dosar, pentru obtinerea unui document sau pentru o verificare a identitatii intr-un proces de birocratie si nici a infractorului care ti-a gasit o copie sau chiar actul pierdut. CNP-ul e suficient pentru a verifica alegatorii pe listele electorale, sau ati vazut idioti care v-au verificat adresa din CI inainte sa va lase sa votati? lol

  • Plus ca nu trebuie sa mearga x10000 de cetateni deodata la evidenta populatiei cand i se nazare nu stiucui sa schimbe numele strazii… Sau al comunei.

  • Stiu cazuri în care martori în diverse procese penale cu tâlhării/violențe au primit scrisori acasă de la făptași care solicitau ca martorii să-și mai îndulcească mărturia. Așa e când avocatul infractorilor are acces la dosar și la buletinele martorilor cu adresa exactă.

 16. Identificarea ar trebui să se facă și fără domiciliu, din simplul motiv că o persoană poate exista fără să aibă un domiciliu.

  Dacă se poate în alte țări din Europa, se poate și în România. Spre exemplu, prin CNP, mai ales că e număr unic.

  La bancă, la medic, la ANAF, te caută după CNP, nu e mare scofală ca primăria să facă la fel.

 17. Parol, mon cher, să ne transforme într-o mare haită de neamuri de-a lu’ Bubico și să ne bage sub coadă, câte-o chestie electronică, care să zică toate alea despre purtător….. Dragilor, nu vă sună cunoscut, cu ceva de prin al ll-lea război mondial, fasciști, lagăre, s.a.m.d. ?!…..

 18. O idee strălucită, să nu treacă nici țara. La naționalitate să scrie Europeană 100% ……și nici numele să nu-l treacă tot.:))

 19. Buna ziua , in Portugalia are Boletin cu chip , unde adresa est pe chip , când nevoi sa schimb , poate sa fac online , și vine pe posta un cod de confirmare pentru registru la adresa noua .

 20. 1. Pe procesul verbal de constatare al contraventie este stipulata o rubrica ( adresa de domiciliu) pentru a i se trimite amenda acasa.
  2. Pentru ca nu se verifica domiciliul unele scoli ar avea mai multe solicitari ca altele

 21. Și în loc de poze să pună emoticoane sau avataruri. Ce mișto ar fi!

 22. O întrebare
  Facturile unde ne sânt trimise?
  Ratele la Bănci , cum rămâne cu medici de familie ,? Amenzile unde le trimit ?, citați de la tribunal ?
  Scrisorile unde la primim ,pachetele ? e.t.c …….

  • Le primesti electronic, sms.
   Stai linistit, daca ai de dat bani nu te uita nimeni

  • CNP = Cod Numeric Personal .. este unic, la fel ca amprenta.
   Asta se numeste digitalizare,.. prin CNP orisicine va afla tot ce are nevoie , adresa, grupa de sange, cazier, stare civila.. etc.
   Cetaeanu’ ar avea obligatia de intra undeva pe un website unde sa isi actualizeze adresa in caz de ceva nou, sau mers direct la sediul politiei si actualizat adresa.
   Cine nu respecta regulile,..ofc, amenda sau dosar penal / in functie de caz.

   Ce rahat o fi asa greu ..

  • Ratele la banci si amenzile sa le trimita lui Barna !

  • Sunt f.mulți doctori susținători ca la alegeri candidații să treacă pritr o verificare medi8 cu rucsacul.Școala schimbării discuției(gunoi,apă caldă,deratizare)este la cote superioare cu monstoasa coaliție.Oare ce mai propunea acest individ dacă ajungea președinte,aș da ex.pe lângă ce a spus,poate fără loc.,Jud.,țară.?!.

 23. GATA oameni buni s a gasit solutia unei tari mai prospere cu surse pentru salarii si pensii care sa fie pentru necesarul zilnic. Daca aveti mai multe case de acum inainte nu mai aveti probleme cu politia ca nu stie unde sa trimita amenzile si asa va veti imbogatii. Ei vor sa nu mai se stie ce vile.terenuri si alte imobiliare au,asa ca votatii incontinuare,ca dupa cum vedeti au grija de voi.

  • Si amenzile unde de vor duce ?
   S-au salubritstea acum se plateste pe nr de persosne din domiciliu de unde mai stie primaria acum cste persoane sunt 😆

  • @Dumitru
   Statul nu are nevoie sa citeasca adresa de pe un act pe care tot el ti l-a dat. Statul stie acum adresa ta fara sa ti se uite in buletin.
   Faptul ca nu e inscrisa adresa pe document nu-l va impiedica sa te gaseasca.
   A, si faptul ca tu nu esti acolo cand ti-a venit instiintarea de amenda nu te scuteste de plata ei.
   La fel ca si necunoasterea legii: nu poate fi o scuza sa nu ti se aplice…

 24. Trăiască turismul electoral….

 25. Salut !
  Citeam candva, ca intr-un oras din Germania , se publica anual, de catre primarie , un almanah in care apar toti locuitorii orasului, cu nume, etc, telefon, ocupatie. Oamenii sunt la locul lor si nu se ascund unii de altii !
  Tata, daca esti corect si normal ,de cine fugi sa te ascunzi.???. Dar…., daca ,acolo te plimbi pe o strada, asa …de placere, cam, dupa 2… 3 minute, te opreste un echipaj de politie si te intreaba de sanatate.
  Desigur, daca umbli cu un caine mort in geanta, ca sa-i excrochezi pe localnici , mergi direct, 24 ore la zuhaus !!
  Halucinatia userista de mai sus, poate gi aplicabila ,probabil in lumea ingerilor.
  Homo infractorus de azi, trebuie ca autoritatile sa-i ia urma ,cumva, iar CI este un instrument valoros, ca dovada ca usa pune mare pret pe domiciliul unei pesoane. Sau, usr a estimat ,cate voturi de infractori
  pot captura

 26. Nu sunt de acord cu aceste idei!

 27. Sustin eliminarea genului din cartile de identitate. Ideea de „mascul” sau „femela” este de sorginta stalinista. 😂

 28. Noah,
  Hai să vă lămuresc eu cum e in țările din Schengen, si e foarte ok.

  Am citit c9mentariile de mai sus, mulți sunteți pe dinafară legat de utilitatea C. I. fără domiciliu.

  Deci,
  Un C. I. doar cu datele personale (nume, prenume, locul si data nașterii, eventual numele de naștere al mamei) conține toate datele de identif8care a persoanei: amprente digitale, CNP neinscriptionat ci doar in baza de date etc.

  Asociat C. I. – ului se eliberează si un card de domiciliu, care include inscripționat numele, data nașterii domiciliul si CNP-ul.

  Acest ultim card il poți modifica oricând e nevoie, pt un flotant de job etc.

  Deci in 10 ani de valabilitate, nu trebuie să schimbi. C. I. daca îți schimbi jobul, sau te relochezi de 7 ori.

  Doar cardul de domiciliu, pe care cbiar îl poți schimba săptămânal.

  Iar STS in caz de nevoie poate urmări si face dovada schimbărilor de domiciliu ot uz electoral mult mai facil.

  Deci e ok, dacă asta e durerea unora.

 29. Ineptii peste ineptii. Daca eu stau 25 de ani in orasul x si ma mut ulterior in orasul y, unde platesc impozitul auto de exemplu si pe baza a ce? Trebuie sau nu sa imi reinmatriculez masina? Ca sa dovedesc ca m-am mutat, imi trebuie act de proprietate sau contract de inchiriere? Daca stau la o ruda care nu imi cere chirie cum fac? Sa vedeti cum se populeaza zonele defavorizate cu localnici care au motoare mari si vor sa plateasca un impozit sensibil mai mic… va deveni o afacere sa cumperi o magazie acolo si sa iei in “gazda” mii de oameni (va fi mult mai usor decat in varianta cu buletin)… sa vezi atunci revolta pe orasele mari care incasau bani buni din impozite. Vorba cuiva de mai sus: atunci cand nu realizezi nimic, iti vin tot felul de idei. Barna, Catu & co., rezolvati problemele arzatoare, nu baliverne…

  • Toate astea nu au legatura cu faptul ca adresa de domiciliu este tiparita sau nu, pe actul de identitate.
   In baza de date de la Evidenta populatiei figurezi cu o adresa de domiciliu. Impozitul il platesti la toate proprietatile indiferent de domiciliu.
   Circumscriptia electorala este stabilita pe aceasta baza.
   Adresa de pe buletin e importanta numai daca cineva iti gaseste buletinul pierdut si vrea sa ti-l aduca acasa in schimbul unei recompense. Altfel poate sa-l predea la politie mai sigur. Daca nu vrea sa explice ca nu a gasit si portofelul 🙂

 30. Cred ca suntem pe drumul bun. Din buletinele actuale au fost eliminate numele parintilor. Acum ca sa demonstrezi ca esti copilul lui x si y trebuie sa te duci la notariat cu certificatul de nastere. Am patit-o personal. Cat de repede, doi, trei ani, se va elimina si sexul M sau F. Nu e politic corect. Apo se va scoate adresa. Va ramane doar CNP-ul si numele. De ce se mai chinuiesc astia si nu lasa naibii actul de identitate. Sa-l desfiinteze de tot. Asa vom fi cu toii liberi. Toti vom fi homeless.

 31. Până să implementeze România toate măsurile din strategia pieței unice digitale (Digital Single Market strategy) și din “2030 Digital Compass – the European way for the digital decade, 3.4 Digitalisation of Public Services” – mai durează.

  Ca idee, conform Regulamentului (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului, cartea de identitate emisă de orice stat membru al Uniunii trebuie sa respecte o serie de cerințe, printre care:

  – Cărțile de identitate trebuie să fie produse în format ID-1 și să conțină o zonă care poate fi citită de AI (Machine Readable Zone aka MRZ).
  – Datele biografice NU trebuie sa conțină neaparat adresa de domiciliu, ci cel cel puțin: numele, data nașterii, naționalitatea, o fotografie, semnătura, numărul cardului și data de valabilitate.

  Regulamentul se aplica din 21 August 2021, conform Art. 16.

  Deci Barna n-a venit cu vreo idee originala…

  • Cred ca Barna are nevoie de încarcare… sa nu-l uitam, mai bine ne-ar spune ce nu functioneaza acolo la el… dar probabil nu vrea sa-l supere pe Cítu

 32. Poate sa ma lamureasca vreun sustinator USR PLUS: de ce USR PLUS nu se preocupa de PROMISIUNILE din Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2020-2024 uitate si incuiate la sertar, in schimb USR PLUS vine cu tot soiul de propuneri legislative care intereseaza EXCEPTIILE, NU majoritatea romanilor!?
  De ce pentru cateva categorii de EXCEPTTII sa ne schimbam toti buletinele,voi vreti sa dati peste cap o Tara intreaga in timp ce gasirea unor SOLUTII pentru aceste EXCEPTII ar fi o solutie imediata si suficienta?!
  USR PLUS spune ca „e o soluție adoptată de mai multe state europene.”
  Bai, USRistilor, dar de ce NU va intereseaza deloc pe voi „solutiile” din alte State europene privind Pensiile publice, Pensiile speciale sfidatoare din Romania, coruptia din toate institutiile publice, spitalele pericol public, etc?!
  NU va intereseaza deloc ce CONTEAZA cu adevarat pentru majoritatea romanilor, dar veniti cu tot soiul de abureli ca sa va aflati in treaba!!!

  • „Nu exista vointa politica”… şi asa ne vom mai „târâi” 20 de ani.
   Imagineza-ti ca cei care coordoneaza sedintele parlamentare stabilesc cu precizie ce pun pe ordinea de zi si care sa fie rezultatul: vot pentru, amanare (reintoarcere la comisii) sau respingere.

   Totul pentru stabilitatea coaliției. Daca nu faci mare lucru nici nu gresesti major.

   Poate nici nu-i duce capul cum sa faca ceva. Daca nu esti jurist bun nu vad cum ai putea sa intelegi niste legi stufoase (prin corelatii). Nici nu esti obligat sa-ti iei consilieri pe bune… oricum salariul respectiv de consilier nu e motivant.

   Poti sa-ti imaginezi ca parlamentarii PSD umblau cu „servite” si le mergea mintea doar la ce era in interesul lor direct.

  • Da, ai dreptate, daca trebuie sa-ti misti fundul pentru cateva minute e prea mare deranjul, mai bine sa ramana anulate drepturile unor necajiti si sa avem in continuare o carte de identitate stalinista.E mai simplu si nici nu costa nimic…

  • @Jesus: Sunteti analfabet functional?!
   Ca nu ati inteles mai nimic din ce am scris!
   Am spus CLAR: „in timp ce gasirea unor SOLUTII pentru aceste EXCEPTII ar fi o solutie imediata si suficienta?!”
   Chiar nu sunt in stare sa gaseasca SOLUTII imediate si eficiente pentru multele categorii care constituie EXCEPETII, om loc sa puna pe drumuri Milioane de oameni?!?!
   Am inteles insa: le rezolvara pe toate, ramase problema asta cu Buletinele….
   Asa vor trece 4 ANI de mandat de guvernare(daca nu scapam mai repede de ei!) cu astfel de nimicuri, iar PROMISIUNILE marete din Programul de guvernare al aliantei 2020-2024 vor avea soarta promisiunilor din Programul de guvernare PSDragnea!
   Si aia la fel: NU au facut mai nimic din Programul de guvernare, dar faceau multe si care NU aveau deloc in clin si-n maneca cu majoritatea romanilor!!!

  • Nu te obliga nimeni sa schimbi actul de identitate atata timp cat e valabil.
   Noul act va fi emis conform cu legea in vigoare la data respectiva.
   Faptul ca adresa de domiciliu este inscrisa pe actul respectiv nu aduce nicio informatie in plus fata de cea care se afla deja inscrisa in baza de date la evidenta populatiei. In schimb iti creeaza niste obligatii ca individ, sa te prezinti la biroul de evidenta a populatiei si sa-ti elibereze (contra cost si cu consumul de timp si nervi aferent oricarei interactiuni cu autoritatile) un act nou cu adresa noua tiparita pe acest act, desi autoritatea nu are nevoie de acest print pentru ca are deja informatia.
   Faptul ca se rezolva si alte probleme ceva mai marunte fara sa se astepte rezolvarea problemelor arzatoare -care pot sa nu se rezolve, in lipsa unui consens suficient (!) in timpul vietii noastre – e un lucru practic, pozitiv. Nu impiedica in niciun caz rezolvarea acelora…

  • @Spark, corect: adresa ramane in baza de date a Poliției…Eliminarea ei din actul de identitate tipărit reduce timpul irosit și costul suplimentar cu schimbarea CI când se schimba domiciliul (așa cum zice și inapasevedeinvers).

   @lili: Cărțile de identitate la nivel european vor trebui sa respecte cerintele menționate in Regulamentului (UE) 2019/1157 (am scris mai sus detaliile). Cerintele pot fi implementate, treptat, pana in 2030! Pana atunci oricum majoritatea populației va ajunge la ghișee pentru a-si schimba actul de identitate!

  • He he. Evident. E lovitura cu mantaua… e irelevant daca ai buletinul nou sau vechi, cnp-ul sa fie bun si HAI la VOT

  • Lili nu citeste Scânteia 😉

  • Bonus:
   Cu ocazia acestei dezbateri – cineva a comentat undeva, multumesc foarte mult pentru vestea buna ! – am descoperit ca pe noul permis de conducere nu mai am si adresa de domiciliu. Yeeeeh!
   Pe stil vechi ar urma sa mai fac o data toate testele medicale daca se schimba numele strazii … fara sa fiu intrebat.

  • Daca n-am inteles prostia mesajului tau ? Raspunsul este pozitiv.
   Citeste argumentatia lui Inapasevedeinvers si spune-mi daca suferi de analfabetism politic.

 33. De ce vrea nebunul asta asta pus de bancile infractoare ca nu pot sa execute cf CJUE locuintele de familie! Nu il mai trimit panaramele alea de DNA odata in judcata de hot ce e!

 34. O prostie care va produce mai mult haos fără niciun beneficiu.
  Cel mai bine ar fi ca aleșii neamului să pună în practică ce promit alegătorilor și să-și păstreze ideile trăsnite în familie.

  • Ce haos frate? Pe cele vechi le schimba cand expira sau la cerere.
   Adresa ramane in baza de date a Poliției… doar ca nu e scrisa pe act.

 35. Politicienii astia cand nu au ce face bat campii.Sunt lucruri fundamentale pentru societatea romaneasca dar pe ei ii doare fix in cot de populime.Oamenii strazii pot avea la cerere un document provizoriu ori cand.Mai cititi legislatia domnule Barnea si cei care vor sa initiati astfel de aberatii.Luati exemplele unor tari din zona euro si veti vedea ca pe CI au mentionat domiciliul/rezidenta.Ati promis multe si nu ati facut nimic veti deveni si voi istorie.

 36. Citesc si ma minunez cate maimute bantuie pe aici (adcia specimene umane care gandesc cu capu’ la Feisbuc, asta cand reusesc sa faca o sinapsa).
  Barnalogu isi doreste cu o nesfarsita sete mentinerea in functii publice si dupa anul 2024 (cand conform estimarilor va atinge impreuna cu Uniunea Soros din Romania fabuosul scor de 3-4%, cu ingaduinta). Si atunci imbecilul a emis ineptia asta ca sa faciliteze turismul electoral si furtul de voturi. Pentru ca nivelul lui de IQ este de o singura cifra (in binar) si doar atat poate, el si turma pastorita de imbecil.

 37. Nu stiu de ce dar de la o vreme nici nu imi vine sa mai comentez astfel de ineptii! In loc sa se ocupe de guvernare se ocupa de non-subiecte! Imi este din ce in ce mai greata de actuala clasa politica!

  • Nu-și are rostul adresa de domiciliu. Cei care au mai multe locuințe au adresa de domiciliu pe fiecare .Atâta timp cât exista un certificat de naștere și ești anregistrat an localitatea unde te-ai născut ce trebuie atâta birocrație.Cartea de Identitate ar trebui sa cuprindă nu domniciliu:Cardul de sănătate, Grupa sanguină, Permisul de conducere.

 38. Daca rămàne foar Cnp – ul trecut pe card atunci de ce sa nu fie ratuat pe mână? Sau si mai bine , microchipat ?

 39. Era și cazul! După ce ați desființat pensiile speciale, secția speciala din justiție, ați redus vizibil birocrația….., asta cu domiciliul e floare la ureche.

 40. O propunere fără cap și coada, deschizătoare de cutii ale Pandorei în traseismul electoral.
  Pentru nevoiași se poate modifica legea in sensul de a li se stabili domiciliul la sediul primăriei care se ocupa de ei dpdv al protecției sociale care poate fi, de exemplu chiar primăria unde persoana nevoiașa a avut ultimul domiciliu. Lipsa adresei de pe actul de identitate presupune interconectarea tuturor bazelor de date detinute/stocate/alimentate/manipulate de toate instituțiile autorizate sa folosească date personale. Ori aceasta interconectare presupune o infrastructura informatica uriașă și foarte complexa, care nici măcar in viitorul mediu nu este realizabil în România. De asemenea aceasta megainfrastructura presupune și o protecție informatica foarte sigura, pentru ca , dacă aducem TOATE datele pe o platforma comuna, hackerii vor avea o misiune mult mai ușoară în furtul de date, identități, etc..
  În plus, înlăturarea adresei din CI, care este ținută de acordul proprietarului ca o persoana să își stabilească domiciliul la proprietatea sa, mai deschide o ușiță la eliminarea proprietății, o idee promovata chiar de usr-plus.
  În rest, petarde și perdele de fum, ale unui arc guvernamental incapabil și incompetent.

 41. Ce are domiciliul cu identitatea? Mai ales in zilele astea cand oamenii se muta atat de usor si de des.
  Daca te-ai mutat trebuie sa mergi cu copii si original dupa actul de proprietate, declaratie de luare in spatiu daca stai in chirie… total comunista treaba asta.
  Schimbarea domiciliului ar trebui declarata fara atata birocratie, fara schimbare de carte de identitate (inca o data, ce are domiciliul cu identitatea?).
  Iar povestea cu turismul electoral este doar o poveste daca CNP-ul este introdus in baza de date la momentul votului.
  Cei care nu sufera usr-ul, ar trebui sa faca un exercitiu: sa uite o clipa cine propune aceasta modificare si cred ca ar considera-o buna.

  • Ca oricum nu poti avea decat un singur domiciliu la un momentd dat. Ala pe care sub o forma sau alta, in functie de legile in vigoare la ora aia, l-ai declarat autoritatii statului.

   Exceptand cazul ca ai fi pisica lui Schrödinger si ai putea fi simultan in doua sau mai multe locuri, in baza prevederilor legilor relativitatii, care nu sunt insa recunoscute in Ro nici de codul penal nici de cel civil

  • @Inapasevedeinvers: va rog frumos, pentru acuratetea informarii publicului, Ministerul de Interne prin Directia Politiei Politice face precizarea ca pisica domnului respectiv era, ma rog, si vie si moarta in acelasi timp, da’ era la domiciliu! Pe verificatelea! 😆 :))

   [Fotonii sunt exemplu cel mai folosit pentru superpozitie]

  • Dar pute fi in bucatarie sau in dormitor si nimeni nu putea jura cu mana pe inima ca unde e.
   Bine, asta se intampla si cu pisicile mele. Mereu nu sunt unde crezi ca sunt.
   Dar lasand gluma la o parte, nici susnumitul nu pretindea ca pisica e in doua locuri/stari deodata ci ca ar putea fi in oricare.
   Amu’ cica ne-am departat de subiect de dragul filozofelii.

 42. Vax legile sunt pentru prosti nu pentru ei,de exp cum fac ei legile și le supun dezbaterii publice? Cu cine cu oamenii după strada,cu mine sau alții? Nu cu ei acolo în parlament și o fac cum vor mușchii lor.

 43. Eu&ZLK
  Ce-are mai nene adresa din buletin cu proprietatea? Pentru voi CI este act de proprietate? Si daca ai zece proprietati ai pentru fiecare o CI?
  Si daca esti inscris cu domiciliul la Suceava unde ai stat cu chirie si ai in proprietate zece imobile prin tara? Le treci in CI? Si daca nu le treci iti anuleaza careva actele de proprietate?
  Doamne, ce mai bateti campii!
  PS. Impozitul nu se calculeaza pe baza adresei de domiciliu ci pe baza actului de proprietate de catre circa financiara in raza careia se afla…

 44. Gata băi nene au rezolvat securiștii ăștia tot in tara asta și acum asta era problema cea mai stringentă. Hai sictir jigodiilor. Huououo.

 45. Pt Mushu…locuiesc la Londra. Cand am schimbat permisul auto (aici tine loc de CI si permis auto) am completat un formular in care se cerea: nume.data de nastere.tara.nr pasaport si adresa unde locuiesc fara sa-mi ceara contractul de inchiriere. Pe permis este scrisa adresa dar nu-ti cere dovada. Dovada de adresa trebuie in alte parti:banca/utilitati/cursuri de calificare sau scolare. Oricum la vot te verifica la CNP. Eu votez din 2014 doar cu pasaportul. Mi-a luat 2ani sa fac CI la copil si nu am reusit. Au zis ca mai bine ma duc in RO ca este mai simplu…povestea este lunga…oricum o idee buna

 46. @Je: asculta-l pe Bode, cand se trezeste iti explica el, Barna te oftica din start, asa-i?
  Si mai citeste si Constitutia inainte sa bati câmpii.

 47. Măaăai da mulți experți în stalinism are țara asta!! Prostovanilor ați rezolvat toate problemele țării ( adică ce ați promis….tăierea pensiilor speciale, infrastructura, spitale etc,etc) și a mai rămas treaba asta de rezolvat….trompetelor !!

 48. Cand vei dori sa dovedesti ca locuiesti la o adresa, de exemplu livratorului care iti aduce o cacareaza de la emag, va trebui sa scoti contractul de cumparare al casei. Apoi va veni un notar sa verifice hartia aia rapciugoasa, emisa de Ion Iliescu in 1991, cand le-a „facut mult rau romanilor”.

  In vreme ce studentii o vor suge, unii conlocuitori isi vor face acte false pe locuintele voastre, ajutati de faptul ca nu e nici o poza in contract.

  Dupa mai multi ani de haos, se va introduce inca un document uniform, care sa ateste adresa. Cui nu ii e dor de cartea de alegator?

  • Genialule!!
   Cand te-a intrebat curierul daca adresa de livrare este aceeasi cu cea din buletin? Si ce sa vezi a plecat cu marfa inapoi…hehe
   NU INTERESEAZA PE NIMENI ADRESA DIN BULETIN!

 49. Daca ai acte legale in alta tara, te declari cu ele Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate, moment in care nu mai trebuie sa treci pe la circa din Zalau pentru pasaport, buletin si toate cele. Pasaportul CRDS functioneaza ca buletin cand te intorci pe termen scurt. Poti sa iei o CI temporara, cu CRDS si adresa temporara in Romania, daca vrei sa vizitezi Gradina Maicii Domnului un an.

  Trebuie sa fii extrem de retard sa preferi sa iti declari copilul la militia din Zalau la nastere, cand o poti face la consulatul din Toronto, in anul cand simti tu dor de tara si de Barna.

  Sotul Purcicii e cu valorile europene si cu diasporezii mai discret, mai de la distanta. El a fost cvasibugetar mulgator al UE fara a o vizita prea mult. Sa intrebe pe Moronieni, pe Burduji sau pe Ciolosi, ca aia au experienta la viata in straintate.

  • Eu propun eliminarea oricărui act de identitate, ar fi mai puțin costisitor dacă la naștere ne-ar tatua pe fund CNP-ul😭

 50. Senzațional, in ziua votului nu se vor mai folosi autocare și microbuze ci garnituri de tren😂😂🤘

 51. Doar teoria stringurilor lipseste de aici.
  Eu zic ca la emiterea CI sa fie intrebare ca la shaorma: doriti cu de toate?
  …si se emite cf dorintelor clientului.
  Un smiley sau avatar in loc de poza, cateva **** la cnp pentru cei foarte discreti, sau o lista cu cele 6 case (sic) pentru cei care au, dar si pensia pt cei speciali…
  Toata lumea va fi fericita.

  • Eu am avut încredere în voi și v-am votat,dar citind diverse propuneri de schimbare pe care vreți să le faceți, unele fara logica, mă gândesc dacă nu cumva am făcut o mare greseala.astept.

 52. Mai bine ne ar da niste numere pe care sa le bage in corp ca cipurile la animale si gata,ca tot ne considera turme de animale bune de munca pentru ei.

 53. Cata prostie în tara asta…….of Doamne si lasati propaganda de partid ca ii susțineți pe cretinii astia…..

 54. @Inapasevedeinvers
  Cati neuroni lipsa ai……sau te au pus aia de la partid…..asa și suntem niște oi, prosti, cretini si tot tacâmul…..
  Fac parlamentarii nostri ce vor din noi….ne pun și capra si noi tot stam ca fraierii……
  Bla bla bla

  • In privinta neuronilor trebuie sa-ti dau dreptate: e un proces natural si totusi, e simultan cu acumularea experientei. Evident, depinde si de la ce numar pleci si cum ii folosesti.
   Revenind la subiect: in afara de paranoia ce argumente mai ai impotriva ne-inscrierii adresei de domiciliu pe actul de identitate?
   Repet „adresa de domiciliu” adica o adresa cu care esti deja inregistrat oficial.
   Sau poate te ajuta sa te intorci acasa de la carciuma?

  • Cand spun ca ai lipsa pai chiar ai……daca SUA are trecuta adresa pe buletin, si alte tari care sunt cu sute de ani în fata noastră, noi de ce am scoate adresa? Ca vor sa mai facă labele astea triste bani la buget pe spinarea noastra. Sau ti a venit ordinul de la partid sa comentezi aiurea în tranvai. Si cu ce ma avantajează sau dezavantajează adresa dupa CI…….absolut nimic, 0 barat etc doar bani aruncați pe geam deșteptule……asta înseamnă.

  • Pai tu nu prea ai atatia neuroni cat sa-ti permita sa-i numeri pe ai mei.
   Dupa cum scrii pe la scoala ai dat mai rar si te-ai plictisit repede.
   Poate explici cum se cheltuie bani in plus daca pe cartile de identitate, ce vor fi tiparite oricum in format diferit dupa 1 august, nu va mai fi inscrisa adresa de domiciliu.

 55. Din pacate alta idee tâmpita .Si o amendă sau orice alt document, pe ce adresa iti vine ?

  • Amenda se poate se duce direct la ei la parlament ….. restul vedem noi cum.o scoatem la capăt…….asa sunt de acord sa o scoată :):):):)

  • Dar pe traficantul de droguri cum îl găsește poliția acum? După adresa din buletin? 😁
   Poliția, pe baza numelui si CNPului, ar trebui sa aiba acces la datele de la evidenta populatiei unde ai declarat adresa de domiciliu. Acolo ți se trimite amenda. Sau tu esti dintr-ăia care cred că dacă nu dai CI-ul polițistului, scapi de amenda, așa-i?

 56. In Franța nu te obliga nimeni sa iti schimbi buletinul cind te muți. Dovada domiciliului se face cu avizul de la impozite, factura recenta de chirie, apa, electricitate. .. Daca vrei să votezi te înscrii pe lista electorală de pe raza domiciliului cu dovada de mai sus. Timpenia colosala in România sunt listele suplimentare care au permis multe abuzuri. Declarația adresei ocupate la 1 ianuarie este obligatorie in fiecare an la fisc. Tot fiscul iti trimit si amenzile si taxele locale. Si nu scapi de ei nici pe Marte… .

 57. E clar!
  Se va trece în CI doar adresa de email pentru corespondenta și contul de Facebook pentru poză.
  Domiciliul nu contează că niciodată nu știi unde te prinde un lockdown de câțiva ani.
  Pentru alegătorii USR se va folosi în sfârșit, ca și la PSD, adresa reală… din cimitir.

 58. Sunt perfect de acord.

  • si eu. dar ce facem cu codul civil sau cu codul de procedura civila? cand iti trimite instanta notificare la ce adresa o trimite? plus ca domiciliul sa fie pe buletin e specificat in codul civil. trebuie modificat si ala. astia nu pot desfiinta SIIJ si acum trecem la cod? ma umfla rasul.
   iar daca nu ai adresa pe buletin, undeva tot trebuie sa fie. autoritatile trebuie sa stie unde ai adresa. iar la vot ce facem, voteaza bucurestiul la constanta?
   e genul de idee buna care insa ridica probleme imense iar beneficiile nu sunt cine stie ce.

 59. Vor sa atace ideea de proprietate, sa elimine proprietatea.Acesta e unul dintre motivele pentru care vor sa schimbe Constitutia (nu doar la noi, am citit de tendinta aceasta si in alte tari).Probabil ca in viitoarea Constitutie proprietatea nu va mai fi garantata.

 60. Câți dintre cei care dezaprobă prin comentarii aici s-au pus să caute similitudini cu acest proiect deja în uz prin alte țări membre UE?! Denotă mediocritatea caracteristică majorității posesorilor de CI românesc , retrogradul care îi animă.

  • Băi Populație!
   E clar că atunci când nu vei mai avea nici buletin vei fi supravegheat din toate pozițiile.
   De pe acum Google știe mai bine decât tine ce gândești.
   Așa că lasă…
   Nu-ți bate capul să pricepi ceva!

  • cand te intorci de la Arsenie e normal sa tipi ca te microcipeaza cu 666! si baga dracii in tine!

  • @009
   Nu are sens sa te lauzi cu prostia.
   Mai bine informează-te!
   https://youtu.be/hIXhnWUmMvw

  • 2 INTREBARI:
   1. Chiar e prioritate?!
   2. Au terminat deja cu Implementarea Programului de guvernare si vin cu idei care NU exista in Program?!
   Promisiunile din Programul de guvernare unde sunt?!
   NU au facut nimic, in afara eliminarii pensiilor speciale pentru parlamentari!
   ATAT!
   Vine vacanta parlamentara, vine apoi toamna si Anul e dus FARA vreo mare realizare a maretei coalitii: doar vom face si vom drege, ca la PSDragnea!!!!
   De ce parlamentarii se ocupa cu nimicuri care NU exista in Programul de guvernare pentru care au fost alesi, Program VOTAT in Parlament la investirea Guvenrului, in schimb vin cu tot soiul de propuneri care NU exista in Programul de guvernare?!
   I-au VOTAT si i-au ALES Roamnii pentru CE au promis in campanie!
   Unde-s promisuiunile?!!!!
   Vom vedea din acel Program de guvernare fix cat am vazut la PSDragnea 2016: NIMIC!
   Am spus asta inca din Ianuarie 2021, dupa ce Zombie s-a razgandit in doar 3(TREI!) zile cu Eliminarea Sporurilor si a privilegiilor bugetarilor!

  • @lili
   E chiar prioritate pentru ca de la 1 august se vor emite carti de identitate in format nou. Pentru asta exista deja decizie ferma. Ma rog atat de ferma cat poate fi respectata o data prestabilita in Romania.
   Pana atunci ar trebui ca acel nou format sa fie deja reglementat. Dupa mine e chiar tardiv. Probabil ca acest nou element va veni ca o scuza pentru ca nu sunt pregatiti sa respecte oricum termenul stabilit.
   …un act de identitate expira la data expirarii care este inscrisa pe el… Deci nu vor putea fi rechemate cele emise ca sa li se stearga adresa.

 61. Pentru cine are mintea scurtă și adoră neo-fasciștii numiți impropriu „salvatori” (recte useriștii). Acești dezaxati cu nume ciudate (drulă, chichirau, bulai, borno, ghinea) vor să atenteze in realitate la PROPRIETATE. Si acum fac un prim pas: îndepărtarea de pe C.I. a unei însemnări care tocmai asta relevă: proprietatea cetățeanului, cu câteva mici excepții.
  Așadar acești descreierati sörös-iști care au ajuns la putere fără a fi votați (doar 4% voturi), ne vor transformați în homalăi, curve, sugaci, limbisti, fără locuințe, fără familie, făcând sex in grup etc. Este APOCALIPSA. Ceea ce aflam din Biblie in copilărie, că va veni timpul din urmă, se adevereste azi sub ochii mei. Desfrânarea nu mai are limite. Soluția: să ne ridicăm și să nimicim această hoardă de nebuni si sa umplem închisorile cu ei. Altfel vom sfârși noi, cei zdraveni la cap, rău de tot. Ucigă-i Crucea!

  • Și ce te faci cu ăia ca Dragnea care au 7 proprietăți și niciuna în buletin sau în alte acte? Auzi, adresa din buletin relevă proprietatea cetățeanului? Pfff, pe bune…? Cei care gândesc așa ar trebui trimiși să trăiască înapoi în anii 60…. De fapt 1460…
   E apocalipsa atunci când cineva care are pseudonimul Horia Sima critică vehement fascismul/nazismul/ extremismul în general.

  • Jester, ăla cu 7 proprietăți este Iohăniță, ai confundat marfa cu ambalajul.

  • N-am confundat nimic. Johannis le are și în acte, și în buletin. Eu ma refer la aceia care stiu, vor și pot să-si ascunda hotiile in spatele nevestelor/fratilor/soacrelor/amantelor/etc. Ăștia alde Dragnea sunt problema, nu Johannis.

 62. !Gogu

  bateti campii cu nonsalanta!

  incultura crasa….

  Modernitatea presupune o relatie directa intre stat si cetatean..asta inseamna inlocuirea notiunii de popor cu cea de populatie…

  iar cetateanul are o identitate si un loc de rezidenta…locul de rezidenta face parte dintr-un spatiu, iar acel spatiu din teritoriu

  altfel spus chestiunea identitatii persoanei si a rezidentei este constitutiva modelului care sta la baza modernitatii de tip occidental ..

  cetateanul este subiect economic, ca platitor de taxe si impozite si subiect politic…cel care voteaza

  una din consecintele dezastruoase ale acestei propuneri este ca guvernarea locala nu mai este raspunzatoarea in raport cu cetatenii locali pentru ca nu mai exista cetateni locali, ci niste cetateni abstracti..

  iar daca ai dizolvat identitate de loc, atunci faci praf spiritul cetatenesc al locului…

  cu alte cuvinte, am putea sa zicem daca in Maramures s-ar stabili 400.000 de indieni nu mai am avea nevoie de spiritul de maramuresan, ar fi suficient cel hindus…

  in plus acesta va fi primul pas pentru dizolvarea responsabilitatii la nivel central a guvernantilor

 63. Dacă pornea o asemenea inițiativa din partea lui Dragne, va dați seama câte ieși publice avea președintele și cu demostrau rezisti lui soros pe strazi

  • Deja erau în strada cu zecile de mii……ca se scumpesc toate in tara asta nici dracu nu iese în strada….ne meritam soarta

 64. Uite de ce spun ca parlamentarii se ocupa cu tot soiul de nimicuri in timp ce promisiunile din Programul de guvernare sunt date uitarii…
  ADEVARUL, 23 Iunie 2021: „Nou val de proiecte inutile în Parlament. Temele serioase şi cu impact, amânate.
  Aleşii din Legislativ arată, din nou, că amână discutarea temelor serioase şi cu impact, fiind mai degrabă interesaţi de adoptarea unor legi care permit cheltuirea de resurse financiare pentru a celebra alegătorii, mărţişoarele sau înotul.
  Zeci de aleşi PNL, printre care Florin Cîţu, Alina Gorghiu şi Monica Anisie, au depus un proiect de lege pentru ca ziua de 26 mai să fie declarată „Ziua Naţională a Alegătorului”. Alegerea datei se referă la 26 mai 2019, zi când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, cu o prezenţă neaşteptat de mare pentru un asemenea scrutin (49%). Însă tot pe 26 mai 2019 a fost şi „Referendumul pentru Justiţie”, când românii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, dar şi dacă sunt de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.
  Bineînţeles că este lăudat şi demersul lui Klaus Iohannis: „Referendumul pentru Justiţie din 26 mai 2019 a arătat clasei politice dorinţa alegătorilor de a participa activ la procesul democratic, dar a reprezentat totodată premisa unor reforme majore ale sistemului electoral românesc, care au facilitat accesul la vot şi au asigurat condiţii mult mai bune pentru alegători la scrutinele ce au urmat.
  În schimb, din rândul PNL şi al Coaliţiei nu sunt semnale privind îmbunătăţirea procesului pentru votul prin corespondenţă sau cel electronic, un demers care ar ajuta cu adevărat românii care vor să voteze.
  Autorităţile pot aloca bani pentru organizarea de evenimente care să marcheze ziua de 26 mai. De asemenea, în perioada 16 mai-26 mai, Televiziunea Română şi Radio România vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului. Fie că vor sau nu, în cadrul emisiunilor informative dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului trebuie să participe şi reprezentanţi ai AEP.
  Sportul, sărbătorit şi el.
  Zeci de aleşi ai PNL au depus un proiect prin care 19 iulie e declarată Ziua Naţională a Înotului. Proiectul se află pe masa senatorilor, fiind la un pas de adoptare, mai ales că a primit raport favorabil de la Comisia de învăţământ, educaţie şi sport. Prin intermediul proiectului, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”.
  Mai mult, Televiziunea Română şi Radio România sunt obligate să difuzeze emisiuni de promovare a evenimentelor dedicate Zilei naţionale a înotului.
  Si Ziua martisorului e prioritate.
  Camera Deputaţilor este, de asemenea, la un pas de adoptarea proiectului de LEGE prin care este instituită Ziua Mărţişorului, pe 1 martie, ca zi de sărbătoare naţională, o iniţiativă legislativă prin care are loc „oficializarea, punerea în valoare şi promovarea unei sărbători populare româneşti ancestrale incluse în patrimoniul universal”.

  Dragi comentatiori, ati votat PENTRU asemenea bazaconii?!!!

 65. DRIVER ? – Cum se poate afla identitatea cuiva in SUA sau CANADA, etc. daca Nu esti $ofer licentiat ? – este bun act identitate cu cip, care contine totul, nu sa citeasca oricine, orice despre mine, daca pierd cardul, sa ma trezesc cu infractorii pe acasa…

 66. Cand citesti comenturile la o postare de genu te intrebi daca stramosii nostri au facut bine ca au parasit pesterile, nu mai iesiti la vot oameni buni, nu are sens. Va rog!

  • Știți cit se cere pentru luarea în spațiu 200 de euro de unde banii ăștia dacă nu poți lucra legal