G4Media.ro

USR transmite că Parlamentul favorizează preluarea controlului absolut al pieței de lemn…

USR transmite că Parlamentul favorizează preluarea controlului absolut al pieței de lemn din România

„Se încearcă preluarea controlului absolut al pieței de lemn din România”, transmite USR într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților USR, „amendamentul Schweighofer” la Codul Silvic – care a scos oamenii în stradă, la proteste, în urmă cu cinci ani – revine pe agenda Parlamentului cu riscul de a fi adoptat, în primele zile ale săptămânii viitoare, de Camera Deputaților.

„La propunerea Federației Silva (a sindicatelor din silvicultură) și, într-o formă puțin edulcorată, la propunerea unui deputat PSD de Alba, amendamentul vrea să elimine articolul anti-monopol din Codul Silvic (art. 60, alin. 5, lit. f) , care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de un operator economic sau de un grup de operatori economici. În plus, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) propune eliminarea măsurii anti-hoție, adoptată luna trecută, în unanimitate, de Senat, la propunerea USR”, a informat sentorul Mihai Goțiu/

Acesta susține că amendamentele au fost depuse „pe firul scurt”, la sfârșitul săptămânii trecute, la propunerile legislative pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, care îi au ca inițiatori și co-inițiatori pe mai mulți parlamentari USR și pe reprezentanți ai altor partide. Modificările toxice vor fi discutate în comisiile de specialitate (Agricultură și Silvicultură, Mediu, respectiv Juridică), luni și marți, după care va urma votul în plen.

„E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de față Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”, arată senatorul Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri și unul dintre inițiatorii celor două propuneri legislative vizate de amendamente.

Senatorul USR mai atrage atenția și asupra faptului că adoptarea acestor amendamente va scoate din nou oamenii în stradă.

„Precedenta încercare de eliminare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, al cărei principală beneficiară ar fi celebra companie Holzindustrie – Schweighofer, supranumită ‘Termita Pădurilor României’ și rebotezată, între timp, HS Timber Group, datează din primăvara anului 2015. Tentativa de atunci a scos zeci de mii de oameni în stradă în Cluj, București și multe alte localități din țară și Diaspora. Investigațiile sub acoperire ale Agenției pentru Investigații de Mediu (EIA) și ale presei prezentaseră modul prin care compania austriacă dezvoltase o rețea de cumpărare a lemnului tăiat ilegal, plătind pentru acesta mai mult decât pentru lemnul tăiat legal! În paralel, președintele Klaus Iohannis a solicitat re-examinarea legii de adoptare a Codului Silvic, invocând faptul că articolul 60 ar încălca principiile pieței libere. Argumentele președintelui erau copiate dintr-o adresă a Consiliului Concurenței și erau similare cu cele transmise Guvernului Ponta, printr-o scrisoare publică, de către Schweighofer. ’Legătura‘ era făcută de avocatul companiei, care fusese ani la rând directorul Consiliului Concurenței. În urma protestelor civice din acea vară, Parlamentul a lăsat nemodificat art. 60, președintele Klaus Iohannis a promulgat Codul Silvic și a promis că va include problema pădurilor în Strategia Națională de Apărare a Țării (lucru care nu s-a întâmplat, însă, nici în 2016, nici în acest an)”, mai precizează Mihai Goțiu, care a fost și unul dintre investigatorii afacerilor cu lemn și tăierilor ilegale de păduri din România, înainte de a intra în politică, și ale cărui articole au fost printre cele care au contribuit la mobilizarea civică din mai 2015”, explică Goțiu.

Argumentul invocat în demersul adoptării amendamentelor este manipulator, consideră senatorul USR.

„Spun că din cauza prețului scăzut al lemnului din Europa Centrală și de Vest, nu s-ar mai găsi cumpărători pentru lemnul din România. În realitate, datele Inventarului Forestier Național (IFN) arată că mai mult de jumătate din volumul de lemn exploatat dispare din pădurile României fără acte. Reducând semnificativ tăierile ilegale, cu siguranță s-ar găsi cumpărători pentru lemnul tăiat legal. Dacă Schweighofer și-ar impune monopolul pe rășinoasele din România, ceilalți procesatori autohtoni și cei care au nevoie de lemn de foc vor fi împinși fie spre faliment, fie spre achiziția de lemn tăiat ilegal. Practic, adoptarea amendamentului ar asigura cumpărători pentru lemnul exploatat ilegal de Mafia Pădurilor”, a explicat Goțiu.

Amendamentul vine în contextul în care, în această săptămână, senatorul USR a prezentat informațiile oficiale solicitate Ministerului Afacerilor Interne, care arată că numărul transporturilor de lemn confirmate ca ilegale prin verificări în urma apelurilor telefonice la 112, pe perioada stării de urgență (martie – mai 2020), a fost dublu față de perioada similară a anului trecut.

Mihai Goțiu atrage atenția și asupra încă unui amendament propus de MMAP. Ministerul propune eliminarea modificării definiției materialelor lemnoase, din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Senat. Din cauză că actuala definiție este incompletă, o parte importantă a produselor din lemn (resturi, rumeguș, tocătură, deșeuri, biomasă, așchii etc.) nu sunt considerate a fi „materiale lemnoase”. Astfel, între 30% și 50% din volumul lemnului exploatat nu e considerat lemn!

„Metoda tocătorul” a fost prezentată public în numeroase investigații ale presei și activiștilor de mediu (Declic, Agent Green, Recorder, ProTV etc.). Situația a fost semnalată și în scrisoarea Comisiei Europene de atenționare pentru deschiderea unei proceduri de infringement, transmisă României în februarie. O petiție Declic cu 50.000 de semnături susține modificarea definiției. E cel puțin de neînțeles propunerea Ministerului de eliminare a completării definiției adoptate deja de Senat. Cu atât mai mult cu cât, printre modificările la Codul Silvic, votate de Senat, se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de lemn. Dacă modificarea definiției materialelor lemnoase ar fi eliminată, s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn ‘tocat’ (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!”, explică senatorul USR.

Cele două propuneri de modificare a Codului Silvic (înregistrate la Camera Deputaților cu numerele PLX 356/2020, respectiv PLX 261/2020) au fost adoptate separat de Senat, dar, având același obiect, vor fi dezbătute și votate împreună în Camera decizională, în cazul de față Camera Deputaților, săptămâna viitoare.

 

Sursa Foto: Facebook/ Mihai Goțiu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. pai ce legislativ ati votat in 2016? PSD

  acum n-aveti decat sa va pierdeti padurile, natie de prosti ce sunteti

  • Guvernul ciolos a triplat in ultima zi cantitatea de cherestea ce poate fi taiata, mana in mana cu hotii… rusine usereu, v-ati batut joc de tara asta din 90 pana azi…

  • Bmw, Scrie in MO…

  • O cautare rapida pe google arata ca e exact INVERS. Ori dai un link ori e fake news de cea mai ieftina teapa.

  • E exact asa cum spune MO! Degeaba incercati tehnici securistoide… Distrugeti tara si dezinformati in continuare, satanisti, ncsf…

  • Uraaaa… Au reaparut Asistatii !!!

 2. Nu le ajung la hoti inundatiile de acum.
  https://www.romaniacurata.ro/taierile-masive-din-muntii-valcan-cauza-inundatiilor-din-uricani/
  Nu fac firmele lor destui bani din contractele pe regularizari, cu Apele Romane. Trebuie sa dubleze planul cincinal la defrisari.

 3. Au taiat munti intregi de padure … „dar au si facut ceva”

 4. „s-ar ajunge la situația în care un om care transportă fără acte, cu o căruță, 2-3 mc de lemn, ar ajunge la pușcărie, iar cineva care transportă, cu camioane de zeci de metri cubi, lemn ‘tocat’ (lemn cu aceeași valoare cu a lemnului de foc!) ar scăpa cu o amendă pe care ar acoperi-o din următorul transport ilegal!”

 5. Pai cine vrea sa scoata articolul antimonopol?
  Senatorul pesede de Alba si presedintele Romaniei, Klaus.
  Pe langa asta, guvernul vrea redenumirea materialelor lemnoase ….Cum ar veni Gotiu se lupta cu pesede, penele …si presedintele….mujajaja….

 6. Pt a area aer si viitor, oamenii din tara asta au nevoie de o lege severă , aplicata 100% .
  Nu de mafie ducem lipsa.

  • Și de ce-ar merita rrrrumânașii aer curat? De ce?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.