G4Media.ro

USR spune despre greva profesorilor că este ”pe deplin justificată” pentru că…

Foto: School photo created by freepik - www.freepik.com

USR spune despre greva profesorilor că este ”pe deplin justificată” pentru că PSD a ”păcălit” cadrele didactice: ”Sunt umiliți și ținuți în mizerie”

USR consideră că greva profesorilor din învăţământul preuniversitar este pe deplin justificată, în condiţiile în care sistemul educaţional este subfinanţat şi PSD nu îşi respectă promisiunile electorale de creştere a salariilor profesorilor.

USR menţionează, într-un comunicat transmis miercuri, că a contestat Legea bugetului de stat pentru anul 2022, care a alocat doar 2,28% din PIB Educaţiei, iar amendamentele parlamentarilor partidului privind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2022, a măririlor salariale prevăzute în Legea cadru 153/2017 au fost respinse de parlamentarii PNL şi PSD.

„Profesorii intră în grevă pentru că zi de zi le este călcată în picioare demnitatea. Pentru politicienii din partidele vechi, educaţia este scoasă din dulap şi pusă în faţa publicului strict din motive electorale. Greva profesorilor arată un singur lucru – incompetenţa Guvernului actual de a descâlci propriile minciuni spuse la televizor de atâta amar de timp şi de a mai păcăli cadrele didactice că le doresc cu adevărat binele”, a afirmat senatorul USR Ştefan Pălărie, conform sursei citate.

El a susţine că dascălii sunt „umiliţi şi ţinuţi în mizerie”.

„Într-o perioadă în care profesorii, mai mult ca oricând, sunt responsabili de siguranţa copiilor din şcoli, veghind la respectarea măsurilor de igienă şi de distanţare, transformaţi de nevolnicia statului în asamblatori de teste de salivă, într-o perioadă în care implicarea autorităţilor în asigurarea siguranţei copiilor poate fi rezumată la jenantul moment din ultima conferinţă de presă, atunci când jurnaliştii au întrebat – „Pe o scară de la 1 la 10 cât de sigure sunt şcolile?” iar ministrul Educaţiei a răspuns „Da, mulţumesc”, dascălii sunt umiliţi şi ţinuţi cu salarii de mizerie”, mai susţin cei de la USR.

Senatorul USR Cosmin Poteraş a apreciat că greva profesorilor este justificată.

„Respectul pe care-l acordăm azi profesorilor influenţează decisiv societatea de mâine. Un profesor debutant are salariul net de 2.428 RON pe lună. Un profesor cu gradul I are 4.417 lei, după o viaţă la catedră. Putem, oare, să le cerem profesorilor, care, după o viaţă de muncă la catedră, câştigă cât unii şoferi de prin instituţii publice să fie motivaţi, să îşi actualizeze permanent metodele de predare, să fie la curent cu tot ce apare nou în domeniu? În aceste condiţii, greva de astăzi a profesorilor este justificată”, a adăugat Poteraş.

USR subliniază că Guvernul trebuie să prioritizeze domeniile cele mai importante ale ţării – Educaţia, Sănătatea, Justiţia – atât în ceea ce priveşte finanţarea, cât şi reformele.

Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – sunt în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11,00 şi 13,00, potrivit unui comunicat remis de cele două organizaţii sindicale.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.

sursa: Agerpres.ro, Foto: freepik 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

 1. In sfarsit s-a trezit USR-ul si ataca unde trebuie

 2. USR-ul e un ong bun. Ar fi pacat sa mai ajunga in parlament in loc sa faca ce stie mai bine.
  Avem nevoie de ong-uri puse pe treaba.

 3. Opozitie stil PSD , sa se creasca salariile, chiar daca treaba facuta in invatamant e mizerabila, dupa 8 ani de „scoala” rezulta 50% elevi a.n.a.l.fabeti.

  • Culmea tupeului.
   Dupa doi ani de concediu platit, o marire de salariu li se cuvine.
   Sa nu mai punem la socoteala ca dau 50% rebuturi.

  • De parcă profesorii sunt de vină că ministerul nu le face o programă calumea, manuale calumea, materiale didactuce calumea și orare potrivite profilelor elevilor.

   Profesorii pot ce pot: anume să încerce să predea materia impusă de minister în timpul impus de minister. Dacă la minister nu se ascultă de cercetatori sau profesionisti, profesorii nu au nicio șansă să scoata, din elevi, oameni profesioniști.

   Pe bune, mai bine și gândim înainte să scriem. Nu e ca și cum toți profesorii din țara asta sunt incompetenți (nu că nu ar fi destui și de-ăia).

  • Nu creste nimic. Este vorba de lipsa respectarii Legii salarizarii. Legea se respecta si daca nimeni nu e mai presus de lege vrem banii care ni se cuvin.

 4. dar profesorii livreaza ceva? Mai fac meditatii pe bani grei?
  Mai livreaza absolventi de liceu care nu stiy sa scrie/ vorbeasca corect , adica ies gata pregatiti ptr a deveni analfabeti profesionali?
  Ii intreaba cineva pe profesori despre calitatea muncii lor?
  Este o regula in invatamant, trece i clasa si pe fraieri ca altfel dai socoteala!Mi a spus o un fost prieten, profesor la un liceu din Valenii de munte. Ne am certat! I am zis: treci clasa chiar si copiii prosti, obraznici, nepregatiti?
  Rsp: da, altfel vine inspectorul scolar si da i socoteala!

  • Salariile în mediul universitar sunt după părerea mea foarte mici. Un asistent universitar la nivel de învățătoare deci ca
   pentru studii medii. Ce motivație sa mai ai sa faci cercetare, cariera universitară?
   Dar celor care urla, li se da!

 5. S-a intors politica cu fundul in sus, USR tine partea sindicatelor.

 6. Cat timp vor mai exista scolile clasice traditionale ?

 7. Asa baieti(si uneori fete)! Continuati cu planul stabilit la (de) Paris si reformulati unele ciuguduri ca sunt prost gandite si vizeaza un alt segment de votanti!

 8. Măi usr, din 2019 pana în toamna lui 2021 ați fost la guvernare, ați susținut guvernul Orban apoi ați fost parte in guvernul lui Cîțu, practic ați trecut două bugete în care banii alocați educației și sănătății au fost mai puțini decât in celelalte bugete. Nu v-am auzit un cuvânt de protest, o mârâială. E imperios necesar să nu ne luați de proști cum au făcut ceilalți.

 9. Pentru judecători au avut suficienți bani. Vezi mărirea cu 20%.Pentru Invățământ nu.

 10. Ei, na! Dar cine era la putere cand au suspendat aplicarea legii?

 11. Ei, na! Dar cine era la putere cand au suspendat aplicarea legii? USR o gasca de mincinosi tupeisti.

 12. Si, stai mai Misule, ca acum vor sa le mareasca prefectilor.Pentru ei sunt bani.PNL.Alta gasca de mincinosi tupeisti.