G4Media.ro

USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online: Partidul lui…

USR și PLUS fuzionează sâmbătă în cadrul unui congres online: Partidul lui Cioloș va fi absorbit de partidul lui Barna, denumirea noii formațiuni va fi USR, urmând ca ulterior să fie schimbată în USRPLUS / Barna și Cioloș vor fi copreședinți ai USR

USR și PLUS vor fuziona sâmbătă în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3.200 de delegați, câte 1.600 de la fiecare partid. Potrivit protocolului agreat de conducerile celor două formațiuni, care urmează să fie supus votului delegaților la congres, fuziunea va fi una prin absorbție a PLUS de către USR.

Astfel, noua formațiune se va numi USR, urmând ca, după rămânerea definitivă a sentinței judecătorești de aprobare a protocolului de fuziune, în termen de maximum patru luni, să fie organizat primul congres al noii formațiuni în cadrul căruia să fie adoptată și noua denumire – USRPLUS.

 • Caracterul fuziunii dintre partidul Uniunea Salvați România și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate este prin absorbție a Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate de către partidul Uniunea Salvați România”, prevede articolul 1 al protocolului de fuziune.

Până la viitorul congres, conducerea noului USR va fi asigurată de Dan Barna și Dacian Cioloș, în calitate de copreședinți, iar structurile de conducere centrale și locale vor fi reunite.

 • ”Președintele PLUS devine copreședinte al USR, alături de președintele în funcție al USR, și va deține această funcție până la validarea rezultatului următorului scrutin pentru desemnarea președintelui USR. Cei doi copreședinți vor exercita prin consens atribuțiile statutare aferente funcției de președinte al USR și vor conduce alternativ ședințele Biroului Național al USR. În cazul vacantării oricăruia dintre posturile de copreședinte, aceștia se vor alege în conformitate cu prevederile statutare proprii”, prevede articolul 5, alineatul (3) litera b) din protocol.

În perioada de tranziție dintre congresul de sâmbătă și rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, cele două partide vor funcționa pe principiile stabilite pentru Alianța USR PLUS, urmând să intre inclusiv în alegerile locale și parlamentare în acest mod, dacă va fi cazul. De asemenea, până la viitorul congres în cadrul comunicării publice și electorale, vor fi folosite elementele de comunicare (denumire, semn electoral) specifice alianței politice USR PLUS.

În protocolul de fuziune este prevăzut clar însă că la alegerile parlamentare USR și PLUS vor susține candidați unici, care vor fi desemnați pe baza a două scenarii prevăzute în document: conducerile județene ale celor două partide agreează candidații și locurile pe listă sau, dacă nu cad la înțelegere, se organizează conferințe județene (mini-congrese la nivelul fiecărui județ – n. red.) în cadrul cărora candidații vor fi desemnați prin votul delegaților.

 • ”Birourile județene USR și PLUS din fiecare județ, respectiv birourile municipale USR și PLUS din municipiul București și respectiv Biroul Filialei USR Diaspora împreună cu președinții de filială și coordonatorii regionali de la PLUS din Diaspora vor stabili în termen de două săptămâni de la aprobarea prezentului protocol de către Congresul USR și de către Convenția Națională PLUS modul de alocare a pozițiilor între USR și PLUS pe listele de candidați comune pentru Camera Deputaților și Senat. Dacă oricare două filiale omoloage nu reușesc să ajungă la un acord în termenul anterior menționat, componența nominală a listei de candidați comune pentru Camera Deputaților și Senat va fi desemnată de o conferință județeană sau de o conferință municipală, după caz, care va fi alcătuită din delegați aleși de adunările generale reunite ale filialelor USR și PLUS din localitățile județului sau din sectoarele municipiului București, după caz”, prevede articolul 7 alineatul (4) al protocolului.

Protocolul de fuziune mai prevede că, după rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, toți membrii PLUS devin membri USR, dar ei nu vor putea fi suspendați sau excluși din partid decât după viitorul congres al partidului. Totuși, în cazuri excepționale, Biroul Național (principala structură centrală de conducere a USR) va putea decide suspendarea sau excluderea unor membri provenind din PLUS.

 • Articolul 6 alineatul (3): ”Pe parcursul perioadei tranzitorii dintre rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de admitere a prezentului protocol și finalizarea procedurilor de desemnare a unor conduceri unice post-fuziune la nivel județean și local, membrilor provenind din PLUS nu le vor putea fi aplicate sancțiuni care ar determina și pierderea dreptului de vot (precum suspendarea sau excluderea). Această dispoziție nu va echivala înlăturării răspunderii disciplinare a membrilor, aceștia putând fi sancționați dacă se impune, ulterior finalizării procedurilor de desemnare a unor conduceri unice. În perioada de tranziție, sancțiunile de suspendare sau excludere vor putea fi aplicate doar de către Biroul Național”.

Nu în ultimul rând, protocolul de fuziune mai prevede că cel dintâi congres al USR convocat ulterior hotărârii judecătorești definitive de aprobare a fuziunii dintre USR și PLUS va dezbate prioritar mai multe direcții potențiale de amendare a Statutului USR, printre care:

 • criteriile de integritate și incompatibilitate și dispozițiile privind cumulul de funcții;
 • modalități de dezvoltare a organizării teritoriale a partidului;
 • instituirea unei structuri responsabile cu elaborarea de politici publice ce vor fi însușite de către partid, precum și cu asistarea reprezentanților partidului în elaborarea unor astfel de politici;
 • modificarea denumirii partidului în USRPLUS;
 • dezvoltarea mecanismelor de promovare a competenței și principiului meritocrației în alegerea/nominalizarea candidaților pentru funcții publice din partea partidului
 • organizarea integrării filialelor USR Tineret și Generația PLUS într-o structură comună.
 • reorganizarea activității membrilor din Diaspora avand la baza o structura care include mai multe filiale care acopera fiecare o tara sau grupuri de țări.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Mișto… Hai că cu Cioloș copreședinte poate se mai diminuează influența aripii Barna…

  • Ce-i aia aripa Barna? Barna e omul lui Ciolos avind misiunea specifica de a-i pune USR-ul in brate. Misiune indeplinita.
   Nu exista Barna, a fost mereu Ciolos.

  • @amicu_conspirationist
   nu uita de OZN-uri si Yeti, omul zapezilor

  • Amice,
   Hai mai zi-ne: Barna e omul lui Ciolos, Ciolos e omul lui Soros, întrebarea e: al cui om e Soros?

  • Până şi presa care ziceai că e pro-occidentală va lovi în tineret. Miza e a păstra legislaţia ajustată în epoca Iordache-Toader.

  • @Mesaj: Rotschild.

  • Ciolos nu e omul lui Soros, fraiere Mesaj, e omul Vulpii, daca stii cine-i Vulpea.
   Cit despre „conspirationist” si OZN-uri, o sa le vedeti voi peste nu mult timp, maistre C. E mai bine sa tii ochii inchisi, nu?

  • Si, apropo de conspiratiile mele (care sint, de fapt, manevre devenite evidente pentru toata lumea, mai putin pentru fanii legati la ochi), globul meu de cristal spune ca viitorul sef al noului partid, dupa o perioada de co-sefie cu Barna, va fi onorabilul domn Ciolos, in aplauzele publicului.
   Dupa care puteti trage obloanele.

  • In pragul alegerilor intotdeauna apar miscari suspecte pe plan politic, apar si dispar formatiuni politice care par a fi dirijate cu un scop bine definit.
   De catre cine?

  • @ un partid virtual acapareaza un partid functional ! Chiar buna manevra lui Ciolos ! Mare parte din vina o are si Nicusor Dan cand a pus pe liste dubiosi promovati in politica damboviteana de catre Ciolos :Ghinea ,Barna si multi alti !
   Mare pacat de oamenii din planul 2 al Usr ului , care vor ramane tot necunoscuti! Ex.Ce oameni noi a scos in fata usr? Cunoscuti publicului au ramas aceeasi -marea echipa a lui Ciolos. Daca defilam cu aceeasi oameni e …jale! Iarasi alegem raul cel mic

 2. MUE PSD/PMP/ALDE/UDMR…si care naiba mai sunt..

 3. Speram sa fuzioneze spre oblivion cat mai repede.

  • Ba, tu de fapt esti Firea

  • @Adi

   Nu dragule…el vorbeste romgleza. Nu prea a mers pe la scoala

  • Nope, recolta, pur si simplu sunt nascut dupa anii 60, si putin inainte de 90. Nu am gasit o alternativa potrivita pe masura simturilor mele fata de aceasta alianta in romana. Inexistenta? Distrugere? Nu prea merg. Imi pare rau pt tine ca esti boomer / nascut In 60. Probabil votezi si cu psd.

  • @Tulthor Stii ce e amuzant la astia care „vor o schimbare” in bine? Mereu sunt picky, nu am gasit alta rima, si mereu cauta perfectiunea. Ceilalti se multumesc cu ce le pica in traista…psd, pnl, pmp… Si ce sa vezi, aia picky nu or sa se aleaga cu schimbarea si atunci or sa zica: „vezi ca am avut dreptate, ca nu era ok, daia…” Oricum nu votai USR + PLUS, nu-i asa?

  • Si nazismul poate fi o schimbare, sau comunismul. Din pacate momentan nu exista variante, probabil ar aduce o schimbare usr care sa imi placa si mie, nu si cu progresul mindfulness lgbt-sto refugiat al lui ciolos. Pana atunci ma voi multumi cu pnl, pmp, sau ce o mai aparea pe drum, sa fie varianta mai buna. Raul cel mai mic.

  • Eu nu mai votez „raul mai mic” care nu de putine ori se dovedeste raul mai mare.

  • Dar care e ”răul cel mare” care zice Sputnik că trebuie votat?

 4. In fine o formatiune care nu e raul mai mic. Ma umfla rasu cand vad cum se strofoaca toti sa-i faca de rahat.

  L-au gasit pe unu care si-a luat o casa de la ANL cu o boala care nu era handicap de fapt. Acum 15 ani.

  Cam cati USLISTI sunt infractori reanilitati, condamnati cu suspendare, cu amanarea executarii si dracu mai stie cum.

  Hai sa fim seriosi.

  • Sa înțeleg ca daca ai furat acum 15 e in regulă? Nu spune nimic despre caracterul tau? Așa aș vrea și eu să fur un 1 milion și Poi sa devin cinstit….de ce trebuie baza fiți partizanii? Și acum o să fiu făcut PSD-ist.

  • după cum zice trolul alin, la mafia PRO-PSD ”caracterul” e când ”furi un milion și devii cinstit” și dacă tot au fost prinși interlopii la care se închină el, dă cu șapca de pământ , că celorlalți de ce nu li s-a întâmplat la fel?

 5. Foarte bine, dar să se numească Alianţa Ultima Speranţă a României.

  Şi de ce arată logo-urile ca cele de pe cutiile cu medicamente?

 6. Mai interesează pe cineva ce zice și ce vrea USR sau Pluș?!

 7. In urma fusiunii urmeaza, cel mai probabil, implozia-de inteligenta.sic!

 8. Baieti,
  Spalati-va bine pe maine inainte de a va baga unghiile-n gat, ca (,) Covidu nu iarta, iar locuri libere n-am decat la rotisor, intrucat cazanul e rezervat de un grup numeros de negationisti din lotul ”Sputnik”‘…!
  PS. Culmea e ca vaccinul rusesc a fost botezat tot ”Sputnik”, probabil pentru a se respecta principiul ”cui pe cui se scoate”…

 9. Rădulescu Marcel dacă nu te interesează USR şi PLUS de ce eşti abonat la G4 Media ?

 10. Multă Baftă USRPLUS!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.