G4Media.ro

USR şi Forţa Dreptei au depus moţiunea simplă „Îndrăznesc să susţin educaţia”…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR şi Forţa Dreptei au depus moţiunea simplă „Îndrăznesc să susţin educaţia” / Semnatarii cer creşterea imediată a salariilor profesorilor debutanţi, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, începând de anul viitor

Parlamentari USR şi Forţa Dreptei au depus, miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă „Îndrăznesc să susţin educaţia”. Semnatarii cer creşterea imediată a salariilor profesorilor, dar şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, începând de anul viitor, relatează News.ro.

„Parlamentarii din Forţa Dreptei şi din USR au depus astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă cu titlul «Îndrăznesc să susţin educaţia», în contextul grevei şi protestelor cadrelor didactice. Anunţul depunerii moţiunii a fost făcut de deputatul Alexandru Kocsis, deputat Forţa Dreptei, care a solicitat majorităţii parlamentare adoptarea moţiunii şi satisfacerea revendicărilor cadrelor didactice”, anunţă, mieruri, Forţa Dreptei, într-un comunicat de presă.

Semnatarii moţiunii afirmă că „România se află într-una dintre cele mai serioase crize sociale din ulimii 18 ani”.

„Sute de mii de cadre didactice şi persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ se află în grevă din data de 22 mai. Această grevă nu a apărut de nicăieri. S-au transmis nenumărate semnale de avertisment Guvernului cu privire la subfinanţarea cronică a Educaţiei şi salariile total neatractive ale profesorilor. Subfinanţarea educaţiei a condus la rezultate dezastruoase pentru România”, afirmă parlamentarii.

Aceştia cer „luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul naţional / 6% din PIB”.

De asemenea, solicită „creşterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului «salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic»”.

Sindicaliştii din Educaţie sunt în cea de+a treia săptămână de grevă, iar deocamdată nu există date cu privire la momentul în care se va încheia conflictul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Clanul PSDNL să dea 6% pt. Educație? Și atunci ce mai fură?

  2. Bine și USR, dar cititorii așteptau celălalt USR (Uniunea Scriitorilor din România), fiind evident că suntem la un colț de cotitură, când universitarii, studenții, cercetătorii și editurile (scriitorii, gazetarii) ar trebui să-și exprime mai clar poziția. Nu doar să se plângă fără explicații de analfabeții funcțional și de lipsa cititorilor, ajutând astfel prin non-solidaritate puterea.

  3. Până anul viitor… cine mai garantează ? Mincinoșii de azi ?

  4. „… 18% din bugetul naţional / 6% din PIB”.
    Aici e problema. Anaf nu poate colecta mai mult de 30-33% din PIB, pentru ca daca ar face-o ar trebui multi politicieni sa dea cu subsemnatul, de unde au acumulat averile….

  5. Ca de obicei, USR și Forța Dreptei, prea târziu!

  6. Așa și eu pot avea viziuni politice!