G4Media.ro

USR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii…

USR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri: Scoate din joc cetăţeanul şi votul lui

Uniunea Salvaţi România (USR) a anunţat că este împotriva iniţiativei PNL de a modifica legea de alegere a autorităţilor publice locale astfel încât preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de consilierii judeţeni, nu prin vot direct de către cetăţeni şi va depune în acest sens un amendament la proiectul de lege pentru care Guvernul Orban îşi asumă răspunderea în Parlament miercuri.

„Iniţiativa PNL este împotriva oricăror principii ale democraţiei extinse la nivel local, căci deschide posibilitatea ca un partid care a luat 20% din voturi să dea preşedintele consiliului judeţean. Aceasta iniţiativă scoate din joc, practic, cetăţeanul şi votul lui, delegitimizând în acelaşi timp funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, ca reprezentant ales al comunităţii”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit unui comunicat de presă transmis luni Agerpres.

Potrivit USR, preşedintele consiliului judeţean ar trebui ales de către cetăţeni, în două tururi de scrutin, tocmai pentru a creşte legitimitatea funcţiei şi a persoanei care o ocupă.

„Prin această măsură, PNL oferă o mână de ajutor PSD, care poate astfel să-şi păstreze unii baroni locali în funcţii, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar dacă partidul a obţinut un număr mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociată în consiliul judeţean.

USR consideră că este suspect felul în care PNL doreşte, pe de o parte, să-şi asume răspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de altă parte, să promoveze măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilierii judeţeni, prin OUG”, adaugă comunicatul USR.

Citește și

Proiect de ordonanță de urgență pentru alegerea președinților de consilii județene din rândul consilierilor județeni. Legislația actuală prevede alegerea acestora în mod direct, de către cetățeni

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. PE de o parte, ca principiu, alegerea presedintelui consiliului judetean cu vot direct in doua tururi de scrutin este o masura ce poate fi luata,dar aceasta modalitate de alegere , raportata la nivelul functiei respective , produce un dezechilibru major in cadrul consiliului judetean .Se mareste astfel ca unica forta puterea presedintelui consiliului . Pentru armonizarea deciziilor consiliului este mai degraba valabila alegerea sefului de catre consilierii desemnati de partide . Oricum si una si cealalta alegere este ok .

    • Asa e! Una calda, una rece! Asa ne-a invatat iubitul nostru coducator, domnul Presedinte Iohanis!

  2. USR se dovedeste din nou, o grupare stupida.

  3. Absolut corect, mu mai dorim numiri politice. Daca cetatenii dorm in bocanci si aleg mereu in hot de buzunare precum Oprisan, sa se spele cu el pe cap. Dar cetateanul trebuie sa aiba acest drept, de a alege, altfel nu putem vorbi despre democratie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.